Η εναρετη γυναικα για εναν ανδρα ειναι χρυσαφι

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Κοιτάζοντας τις πηγές του Ισλάμ (Κοράνι και την Προφητική παράδοση) βλέπουμε ότι η γυναίκα έχει τον τίτλο ως το «ότι πολυτιμότερο υπάρχει στην ζωή για έναν άνδρα»

Διαβάζουμε από το Κοράνι:

«Κι από τα Σημάδια Του, είναι και το ότι έχει πλάσει από τον ίδιο τον εαυτό σας συζύγους για να συγκατοικείτε (ήσυχα) μαζί τους, κι έκανε ανάμεσα σας (να φωλιάσει) η αγάπη, και η στοργή. Βέβαια σ’ αυτά υπάρχουν Σημεία (διδάγματα) για τον λαό εκείνο που σκέπτεται».(Κοράνι 30:21)

Σύμφωνα με το Ισλάμ ένας από τους λόγους που πλάστηκε η γυναίκα είναι να ζει με αγάπη , ησυχία (ηρεμία) και στοργή μαζί με τον άνδρα της. Το Κοράνι τονίζει ότι σε αυτό υπάρχει δίδαγμα για εκείνον που σκέπτεται.

Το Κοράνι προειδοποιεί τους άνδρες:

«Ω! Σεις που πιστεύετε! Δεν σας επιτρέπεται να έχετε τις γυναίκες των πεθαμένων συγγενών κληρονομιά παρά τη θελησή τους, ούτε να συμπεριφέρεστε μαζί τους σκληρά, ώστε ν’ αποσπάσετε απ’ αυτές ένα μέρος απ’ την προίκα που τους έχετε δώσει, εκτός αν έχουν ενοχοποιηθεί με φανερή αισχρότητα. Αντίθετα, να συμπεριφέρεστε μαζί τους με καλοσύνη και δικαιοσύνη. Αν όμως τις αποστρέφεστε, προσέξτε, μήπως είναι δυνατόν να απεχθάνεστε κάτι τι, που ο ΑΛΛΑΧ κατάφερε μ’ αυτό πολλά καλά»(Κοράνι 4:19)

Το Κοράνι τονίζει το δικαίωμα της γυναίκας να επιλέγει τον σύζυγο της. Στην Προφητική παράδοση έχουμε ακόμα πιο ξεκάθαρη αναφορά στο δικαίωμα της γυναίκας να επιλέγει τον άντρα της. Ένα δίδαγμα του Μουχάμμαντ (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) 1500 ετών όταν πριν ακόμα και 50 χρόνια μια γυναίκα παντρευόταν με την επιβολή των γονέων της έναν ανεπιθύμητο. Το Κορανικό χωρίο τονίζει ότι ένας άνδρας δίνει προίκα στην γυναίκα του όταν παντρεύεται και του απαγορεύεται να την ζητά πίσω. Βλέπουμε ακόμα ότι επιβάλλεται στον άνδρα να συμπεριφέρεται στην γυναίκα με καλοσύνη και πάνω από όλα με δικαιοσύνη. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μέσα από το Κορανικό εδάφιο βλέπουμε ότι ο Θεός προειδοποιεί τον άνδρα να μην αποστρέφετε την σύζυγο του ακόμα και αν βλέπει κάποια αντιπαθητικά χαρακτηριστικά.

Ο Προφήτης τόνισε σε μια αυθεντική παράδοση του ότι ένας άνδρας δεν πρέπει να μισεί η να αποστρέφετε την γυναίκα του εξαιτίας ορισμένων χαρακτηριστικών της που αντιπαθεί. Σίγουρα θα έχει και την καλή της πλευρά και σε αυτήν πρέπει να επικεντρωθεί. ( ερμηνεία Ibn Kathir για τον Κορανικό στίχο 4:19)

Ο Προφήτης αποκαλεί την ενάρετη γυναίκα «θησαυρό» και ότι πολυτιμότερο υπάρχει στη ζωή για έναν άνδρα: Είπε: «ο κόσμος όλος και ότι περιέχει είναι πολύτιμο, και το πιο πολύτιμο πράγμα στον κόσμο είναι μια ενάρετη γυναίκα» (από την συλλογή του Muslim και του Ahmad)

Σε μια άλλη αναφορά του είπε « Να σας πληροφορήσω για τον καλύτερο θησαυρό που μπορεί να έχει ένας άνδρας; Είναι μια ενάρετη γυναίκα (Ahmad και Nasai)

Γιατί αυτός ο χαρακτηρισμός για την ενάρετη γυναίκα; Διότι η ενάρετη γυναίκα στο Ισλάμ είναι το θεμέλιο της οικογένειας και το μέσω να επιτευχτεί η ασφάλεια στην κοινωνία. Γιαυτο και οι πρώτοι Μουσουλμάνοι ανέφεραν:

«Η γυναίκα είναι το κλειδί για την ασφάλεια της κοινωνίας και το θεμέλιο της οικογένειας» (al Ansari στο al-Majmu’ 1/173)



Categories: ΙΣΛΑΜ

Tags: , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading