Πως νήστευε ο Ιησούς σύμφωνα με τα Χριστιανικά ευαγγέλια;


Άχμαντ Ελντίν

 

Διαβάζοντας το Ευαγγέλιο του Ματθαίου βλέπουμε ότι ο Χριστός νήστεψε 40 ημέρες και νύχτες:

«Και αφού νήστεψε 40 ημέρες, και 40 νύχτες, έπειτα πείνασε.»(Ματθαίος 4:2)

Το «Ευαγγέλιο του Λουκά» προσθέτει ότι Ιησούς δεν έφαγε τίποτα όταν νήστευε αυτές τις μέρες:

«πειραζόμενος από τον διάβολο 40 ημέρες· και δεν έφαγε τίποτε εκείνες τις ημέρες· και αφού αυτές τελείωσαν, ύστερα πείνασε». (Λουκάς 4:2)

Από την στιγμή λοιπόν που ο Χριστός(σύμφωνα με τα χριστιανικά γραπτά) νήστευε, τότε και οι μαθητές θα νηστεύανε γιατί ο Χριστός «είπε»:

«Ο Ιησούς, λοιπόν, έλεγε στους Ιουδαίους, που είχαν πιστέψει σ’ αυτόν: Αν εσείς μείνετε στον δικό μου λόγο, είστε αληθινά μαθητές μου»(Ιωαννης 8:31)

Ακολουθούν οι Χριστιανοί λοιπόν τον «λογο του»; Όχι. Οι Μουσουλμάνοι όμως το κάνουν. Γιατί οι Μουσουλμάνοι, όπως διαβάσετε περί Ραμαζανιου, νηστεύουν ακριβώς οπως νήστευε και ο Ιησούς Χριστός.

Με άλλα λόγια η νηστεία του Ιησού Χριστού δεν είναι να νηστεύει από το λάδι και από τα παράγωγα των ζωών η το κρέας, αλλά να νηστεύει από το ποτό(νερό) και το φαγητό γενικά, όπως υποδεικνύει το Ισλάμ.

Στο Ευαγγέλιο του Λουκά διαβάζουμε ένα στίχο που ξεκαθαρίζει ακόμα πιο πολύ ότι η νηστεία σημαίνει αποχή από το νερό και το φαγητό:

«33. Και εκείνοι είπαν σ’ αυτόν: Γιατί οι μαθητές τού Ιωάννη νηστεύουν συχνά, και κάνουν δεήσεις, το ίδιο και εκείνοι των Φαρισαίων, ενώ οι δικοί σου τρώνε και πίνουν;34. Και εκείνος είπε σ’ αυτούς: Μήπως μπορείτε να κάνετε τους γιους τού νυμφώνα να νηστεύουν, ενόσω είναι μαζί τους ο νυμφίος;35. Θάρθουν, όμως, ημέρες, όταν αρπαχτεί απ’ αυτούς ο νυμφίος· τότε, θα νηστέψουν, κατά τις ημέρες εκείνες.» ( Λουκάς 5: 33-35)

Ο Χριστός ερωτήθηκε για ποιο λογο οι μαθητές του Ιωάννη του βαπτιστή νήστευαν συχνά ενώ οι μαθητές του(Χριστού) τρώνε και πίνουνε. Ο Χριστός τους απάντησε ότι πρέπει να αποχωρήσει για να νηστεύουνε. Το εδάφιο δείχνει ξεκάθαρα ότι η νηστεία είναι να μην τρως και να μην πίνεις νερό όχι να νηστεύουνε από το λάδι και από το κρέας η τα παράγωγα του κρέατος, και να έχουν το ελεύθερο για τα υπόλοιπα.

Το Ισλάμ αδιαμφισβήτητα διδάσκει την νηστεία του Ιησού Χριστού, ενώ η Εκκλησία διδάσκει μια παραεφθαρμένη μορφή της νηστείας του Χριστού.

 

Πως είναι η Ισλαμική νηστεία;

Κάθε πιστός Μουσουλμάνος είναι υποχρεωμένος να νηστέψει τον ιερό μήνα του ραμαζανιου. Ο μήνας αυτός είναι σημαντικός και ιερός για τον λόγο ότι το Ιερό Κοράνι αποκαλύφθηκε (ένα μέρος του) σε μια από της νύχτες του ραμαζανιου στον Προφήτη Μουχαμαντ.

Το ραμαζάνι αρχίζει και τελειώνει σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο όπου έχει περίπου 11 ημέρες λιγότερες από το ηλιακό, έτσι λοιπόν ο μήνας του Ραμαζανιου πέρνα διαδοχικά μέσα από όλες τις εποχές του χρόνου, πράγμα που το κάνει να είναι μια κινητή νηστεία.

Η νηστεία αρχίζει από την ανατολή του ηλίου μέχρι και την δύση του. Κατά την διάρκεια της νηστείας( ανατολή μέχρι δύση του ηλίου) ο πιστός απέχει από το φαγητό από το ποτό και την σεξουαλική επαφή, επιτρέπονται όμως από την δύση μέχρι και την επόμενη ανατολή.

Η νηστεία διδάσκει τον αυτοέλεγχο, την υπομονή. Η νηστεία θεωρείτε σαν προσευχή, ένας τρόπος απόδοσης ειλικρινείς λατρείας στον Θεό.

Το Κοράνι λέει

«Ω! Σεις που πιστεύετε! Η νηστεία έχει επιβληθεί σε σας όπως έχει επιβληθεί στους προγόνους σας. Μήπως και θα απομακρυνθείτε από τα αμαρτήματα. ( Κοράνι 2: 183)»

Όπως βλέπουμε και από το χωρίο του Κορανίου, η νηστεία έχει επιβληθεί στον πιστό για να τον προστατέψει από την αμαρτία, το λάθος, το κακό. Κατά την διάρκεια της νηστείας ο άνθρωπος είναι πιο κοντά στον Θεό και από φόβο η ακόμα και ντροπή δεν αμαρτάνει και δεν αγγίζει το κακό. Επίσης η νηστεία κάνει τον άνθρωπο να απωθεί την αμαρτία και ότι οδηγούν σε αυτήν. Με άλλα λόγια η νηστεία λειτουργεί σαν μια προστατευτική ασπίδα για τον πιστό.

Το Κοράνι λέει

«Οι μέρες της νηστείας είναι μετρημένες. Αν όμως κανείς από σας είναι άρρωστος ή ταξιδεύει τότε να νηστέψει, αργότερα τις ανάλογες μέρες. Κι όσοι μπορούν να νηστέψουν και δεν το κάνουν,18 τότε να δώσουν για εξιλασμό αρκετή τροφή σ’ ένα φτωχό. Κι όποιος θεληματικά δώσει περισσότερα, τόσο καλύτερα γι’ αυτόν. Κι αν μόνο ξέρατε πόσο καλύτερο είναι για σας, θα νηστεύετε! ( Κοράνι 2: 184)»

Εδώ βλέπουμε πως ο Θεός εξαιρεί κάποια άτομα από την νηστεία. Ο άρρωστος και ο ταξιδιώτης είναι από αυτούς, πρέπει όμως μετά όπου θα θεραπευτούν η γυρίσουν από το ταξίδι τους να νηστέψουν τις μέρες που χάσανε.

Σε αυτό το κομμάτι πρέπει να τονίσουμε ότι εξαίρεση επίσης αποτελούν οι γυναίκες οι οποίες έχουν την μηνιαία τους περίοδο, καθώς και οι γυναίκες οι οποίες κυοφορούν. Επίσης ο κάθε ένας που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και δεν είναι υγιεινό να νηστέψει τότε δικαιολογείται να απέχει.

Το Κοράνι λέει

«Το Ραμαντάν (Ραμαζάνι) είν’ ο μήνας που εστάλη κάτω το Κοράνιο σαν Οδηγός στο ανθρώπινο γένος, με φανερά σύμβολα από τη καθοδήγηση και το κριτήριο ανάμεσα στο καλό και το κακό. Ώστε, όποιος από σας έμαθε ότι άρχισε ο μήνας (Ραμαζάνι), τότε πρέπει να νηστέψει. Αν όμως είναι άρρωστος ή σε ταξίδι, (και δεν νηστεύει), τότε να νηστέψει αργότερα τις ανάλογες μέρες. Ο ΑΛΛΑΧ επιθυμεί για σας κάθε ευκολία, και δεν θέλει να σας βάλει σε δυσκολίες. ( Κοράνι 2:185)»

Εδώ περιγράφεται η ευλογιά του μήνα του Ραμαζανίου, και ο λόγος είναι ότι σε αυτόν τον μήνα άρχισε ο Θεός να αποκαλύπτει το Κοράνι. Ο προφήτης Μουχαμαντ μας πληροφορεί ότι και τα αλλά θεϊκά βιβλία αποκαλύφθηκαν σε αυτόν τον μήνα όπως το Ευαγγέλιο, το Τοραχ, και τα Σουχουφ του Αβραάμ



Categories: ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ, ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ

Tags: , , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading