Η νηστεια της Ασουρα (10η Μουχαραμ)

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Όταν ο Προφήτης Μουχάμαντ (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) έφτασε στην Μεδίνα, είδε τους Ιουδαίους να νηστεύουν την 10η ημέρα του μήνα Μουχάραμ και είπε:

«Έχω μεγαλύτερη ευθύνη και δικαίωμα να ακολουθήσω τον Μωυσή (ειρήνη σε αυτόν) από εσάς» (Μπουχάρι, νούμερο 1865)

Διαβάζουμε στο χαντίθ του Ίμπν Αμπαάς (είθε ο Αλλάχ να είναι ευχαριστημένος μαζί του) οπου η αυθεντικότητα του έχει εξακριβωθεί από τον Μπουχάρι και τον Μούσλιμ, αναφέρει ότι ο Προφήτης(ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) νήστεψε την ημέρα της Ασούρα και διέταξε η νηστεία να γίνεται σε αυτήν την ημέρα, και όταν ρωτήθηκε για την αρετή αυτής της ημέρας απάντησε:

«Προσδοκώ ότι ο Αλλάχ θα εξαλείψει της (μικρές) αμαρτίες του προηγούμενου έτους και του επόμενου έτους» (Μούσλιμ νούμερο 1162)

Ο Προφήτης Μουχάμαντ (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) τόνισε ότι πρέπει η νηστεία αυτή να γίνει με διαφορετικό τρόπο από τους Ιουδαίους. Δηλαδή η νηστεία να γίνεται στην 10η του Μουχάραμ και μια μέρα πριν (στην 9η) η στην 10η και μια μέρα μετά (στην 11η). 

Η συναίνεση των λογίων είναι της γνώμης ότι είναι προτιμότερο η νηστεία της Ασούρα να γίνεται με νηστεία της 10ης και μιας μέρας πριν, της 9ης.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد

Πηγή: Από το βιβλίο «Φατάουα αρκάν-ουλ  Ισλάμ» τόμος 2, ερώτηση νούμερο 442, σελ. 676 του λογίου Ιμπν Ουθαημήν.

————————————-

ΣημείωσηΗ νηστεία της Ασούρα πέφτει Πέμπτη (14 -11-2013). Άρα με βάση τα παραπάνω νηστεύουμε και μια μέρα πριν, δηλαδή και την Τετάρτη (13-11-2013). Σύνολο δυο μέρες: Την Τετάρτη και την Πέμπτη που αντιστοιχεί στην 9η και την 10η Μουχάραμ. 

 



Categories: «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ»

Tags: , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading