Πως προσευχεται ο Μουσουλμανος/ανα; (βημα προς βημα οδηγιες)

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Προϋποθέσεις της Προσευχής:

1)     Σωστά ρούχα (φαρδιά που να κρύβουν το σώμα )

2)     Καθαρά ρούχα και καθαρός χώρος για προσευχή

3)     Σε κατάσταση «Γουδού» να είμαστε

4)     Η προσευχή στην ώρα της

5)     Κατεύθυνση προς την Μέκκα

6)     (προαιρετικά) να έχουμε “σούτρα”, δηλ χώρισμα

Γουδού (πλύσιμο) + προσοχή στην σειρά με την οποία γίνεται:

1)     Προτού ξεκινήσουμε λέμε «Μπίσμιλλαχ»

2)     Ολοκληρωτικό πλύσιμο χεριών (ως τον καρπό και ανάμεσα στα δάχτυλα), 3 φορές

3)     Πλύσιμο στόματος, μπουκώματα, βγάζοντας το νερό, 3 φορές

4)     Εισπνοή νερού, βάζοντας νερό στη μύτη, όσο γίνεται πιο μέσα στα ρουθούνια με το δεξί χέρι και καθαρίζοντας την μύτη με το αριστερό. 3 φορές

5)     Πλύσιμο προσώπου, όλο το πρόσωπο, μαγούλα, έως πίσω στα αυτιά. Αυτός που έχει γενειάδα την βρέχει και αυτή στο τελείωμα.

6)     Πλύσιμο χεριών, αυτή την φορά από τα ακροδάχτυλα ως και τον αγκώνα. Ξεκινώντας με το δεξί, μετά το αριστερό. 3 φορές.

7)     Πλύσιμο του κεφαλιού. Ξεκινώντας από το μέτωπο και πηγαίνοντας προς τα πίσω στο σβέρκο, με βρεγμένα χέρια, και έπειτα επαναφορά προς το μέτωπο. 1 φορά.

8)     Πλύσιμο αυτιών. Μέσα έξω και πίσω από το αυτί. 1-2 φορές

9)     Πλύσιμο ποδιών. Από τον αστράγαλο μέχρι τα δάχτυλα του ποδιού και ανάμεσα τους, και την πατούσα. Ολόκληρο αυτό το κομμάτι. Ξεκινώντας με το δεξί και μετά με το αριστερό. 3 φορές.

Καλό είναι, όχι υποχρεωτικό, να πλυθούν, σαν ολοκλήρωση, τα χέρια και να ειπωθεί η ομολογία πίστεως «Ασχάντου α Λά Ιλάχα Ιλα Αλλά, Ουα Ασχάντου αν-να Μουχάμαντ Ρασούλ Αλλάχ»

Και είμαστε έτοιμοι να γίνει η προσευχή και να κρατήσουμε αυτήν την κατάσταση καθαριότητας με την προϋπόθεση ότι δεν έχουμε ακυρώσει του γουδού.

Τα ακυρωτικά του γουδού:

 1)     Ούρηση η αφόδευση

2)     Αέρια

3)     Ύπνος (βαθύς)

4)     Χάνοντας τις αισθήσεις, λιποθυμία και κατάσταση μέθης

5)     Αγγίζοντας τα γενετικά όργανα

6)      Σεξουαλική επαφή (εδω χρειάζεται ολοκληρωτικό μπάνιο και όχι απλά γουδού)

Αυτά ακυρώνουν την κατάσταση του πλυσίματος μας για προσευχή. Σε περίπτωση που δεν θυμόμαστε αν έχουμε ακυρώσει το πλύσιμο η όχι (με τα παραπάνω) τότε δεν υπάρχει λόγος να το επαναλάβουμε το πλύσιμο. Εάν όμως δεν θυμόμαστε αν κάναμε το τελετουργικό (του πλυσίματος) η όχι, τότε, πρέπει να εκτελεστεί ξανά.

 Η Προσευχή:

Ξεκινάμε με την πρόθεση για να προσευχηθούμε:

Σηκώνουμε τα χέρια λέγοντας «Αλλάχου Άκμπαρ» ως το ύψος των αυτιών

Όρθια στάση: ζητάμε προστασία από τον Σατανά, λέμε την Μπάσμαλλα, έπειτα την Φάτιχα, και προαιρετικά μετά ένα Κεφάλαιο η εδάφια από το Κοράνι. Αφού τελειώσουμε λέμε «αλλάχου άκμπαρ», σηκώνοντας τα χέρια ως το ύψος των αυτιών, πηγαίνοντας στην επόμενη στάση του σώματος που είναι η επίκυψη.

Επίκυψη:  Ίσια πλάτη, τα δάχτυλα έχουν απλωθεί στα γόνατα κρατώντας τα, λέγοντας «Σουμπχάνα Ράμπι αλ Ααδίμ», 3 φορές.

Όρθια στάση (επαναφορά): Από την επίκυψη στάση στην οποία είμαστε γυρνάμε πάλι σε όρθια στάση λέγοντας «Σάμι Αλλάχου ουλιμάν χάμιντα» σηκώνοντας τα χέρια ως το ύψος των αυτιών προσθέτοντας έπειτα «Ράμπανα ουάλακαλ χάμντ» και είμαστε όρθιοι, με τα χέρια στο στήθος η στο πλάι.

Προσκύνημα: Έτσι τώρα όπως είμαστε σε όρθια στάση, περιμένουμε 2 δευτερόλεπτα περίπου, λέμε «Αλλάχου Άκμπαρ» και κάνουμε το προσκύνημα στο έδαφος. Είναι η πιο σπουδαία στάση του σώματος σε όλη την προσευχή. Να σιγουρέψουμε σε αυτήν την στάση ότι ακουμπάνε 7 σημεία του σώματος μας στο έδαφος και αυτά είναι:  Μέτωπο και μύτη, παλάμες (δάχτυλα ενωμένα προς την κατεύθυνση της Μέκκας), τα δυο γόνατα, και τα δυο σου πόδια. Μην ξεχνάμε ακόμα ότι οι αγκώνες πρέπει να είναι ελαφρά ανασηκωμένοι και να μην ακουμπούν στο έδαφος καθώς επίσης να είναι απομακρυσμένοι (όχι υπερβολικά) από το σώμα. Όσο για τα πόδια οι φτέρνες να κοιτούν προς τα πάνω και τα δάχτυλα ευθεία προς την Μέκκα. Με αυτόν τον τρόπο, σε αυτήν την πανέμορφη στάση υποταγής προς τον Ύψιστο, ο πιστός βρίσκεται πολύ κοντά στον Δημιουργό του και τον λατρεύει έτσι όπως του αξίζει και διατάζει ο Ίδιος. Επίσης, σε αυτήν την στάση λέγονται τα εξής λόγια: «Σουμπχάνα Ράμπι αλ Αάλα», 3 φορές.

Τώρα είναι η ώρα να σηκωθούμε από το προσκύνημα λέγοντας «Αλλάχου Άκμπαρ», καθισμένοι στα γόνατα και πάνω στα γόνατα μας να βρίσκονται οι παλάμες μας λέγοντας «Ράμπι Ιγφίρλι». Έπειτα ξανα κάνουμε το προσκύνημα λέγοντας «Αλλάχου Άκμπαρ» τηρώντας τα προαναφερθέντα για αυτήν την στάση λέγοντας πάλι «Σουμπχάνα Ράμπι αλ Αάλα», 3 φορές .

Έπειτα σηκωνόμαστε, γυρνώντας πάλι στην όρθια στάση, λέγοντας «Αλλάχου Άκμπαρ» [Σημείωση: Το σήκωμα των χεριών (προαιρετικά) μπορεί να γίνεται μετά από κάθε σήκωμα από σουτζούντ (εκτός στο δεύτερο ράκαα – λάθος στο βίντεο, σε ορισμένα σημεία, που δείχνεται το σήκωμα των χεριών στο ξεκίνημα του δεύτερου ράκαα, αγνοήστε το) . Αυτό είναι κάτι που πολλοί δεν το γνωρίζουν (όχι ότι υπάρχει πρόβλημα). Επιτρέπεται και υπάρχουν αχαντιθ που δείχνουν τον Προφήτη να τα σήκωνε τα χέρια κάθε φορά που ξεκίναγε καινούριο ράκαα (εκτός απο το δεύτερο όπως είπαμε). Η βάση του σηκώματος των χεριών είναι στο ξεκίνημα, όταν γίνεται το ρουκού, όταν σηκωνόμαστε από το ρουκού, και μετά από το τασάχουντ (όταν επιστρέφουμε σε όρθια στάση). Από εκεί και πέρα είναι μικρολεπτομέρεια το σήκωμα σε κάθε ράκαα και δεν είναι απαραίτητο. Για περισσότερα δείτε το έργο του Αλλάμα Σέηχ ουλ Ισλάμ αλ Αλμπαάνι στο «Σιφαάτου Σαλαάτ αν Ναμπί – Η περιγραφή της προσευχής του Προφήτη»]

Έτσι έχουμε ολοκληρώσει και έχουμε μάθει πως γίνεται το 1 Ράκκαα (μέρος) της προσευχής.

Εικονογραφημένος οδηγός

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

*Διόρθωση: Στη φώτο 16 η σωστη διατυπωση ειναι “Αλλαχούμα Μπάρικ ααλα Μουχάμαντ” και οχι “ουα Μπάρικ..

Το πλύσιμο της προσευχής:

 


Με βάση τώρα την γνώση του πως γίνεται το Ράκκαα θα δούμε πως γίνεται η προσευχή με δυο, τρία και 4 Ράκκαα. 

Ας δούμε τώρα το βίντεο για να δούμε πως γίνονται όλα αυτά στην πράξη. Προσοχή: Το βίντεο έχει ελάχιστα κενά μεταξύ των λεγομένων και των κινήσεων, γιαυτο συμβουλευτείτε κυρίως την θεωρία έτσι ώστε να καλυφτούν τα κενά που εμφανιστήκαν στο βίντεο (λογω συγχρονισμού στην επεξεργασία)

Τα δυο Ράκαα (της φάτζρ) προσευχής

 

Τα τέσσερα Ράκαα (της δούχρ, άσρ, και Ισά)

 Τα τρία Ράκαα (της Μάγριμπ)

Οι ώρες τις προσευχής: Δείτε εδώ 

Για τυχόν απορίες, ερωτήσεις και διευκρινήσεις παρακαλώ στείλτε την ερώτηση σας εδώ.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο παραπάνω οδηγός ειναι συνοπτικός – επιγραμματικος για λόγους τήρησης της προσευχής. Δεν ειναι αναλυτικός με λεπτομερεια. Σύντομα ο αναλυτικός οδηγός με όλες τις λεπτομέρειες θα δημοσιευθεί σε μορφή ηχητικών μαθημάτων. 

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: ΙΣΛΑΜ

Tags: , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading