Συγχεεται η μητερα του Ιησου με την αδελφη του Ααρων στο Κορανι;

Ερώτηση:

χρειάζομαι κάποια έγκυρη ισλαμική πηγή…αρχαία και νέα… που να αναφέρει κάποιο επιχείρημα ή τέλος πάντων κάποια μαρτυρία ότι η Μητέρα του Ιησού δεν συγχέεται με την αδελφή του Ααρών.

Απάντηση:

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Αναφέρεσαι στο εδάφιο που λέει ο Ύψιστος:

«”Ω αδελφή του Ααρών! Ο πατέρας σου δεν ήταν ένας άνδρας του πονηρού, κι ούτε η μητέρα σου μια γυναίκα ακόλαστη”» {Κοράνι 19:28}

Διάφοροι Χριστιανοί επικριτές του Ισλάμ άστοχα παρατήρησαν ότι η αδελφή του Ααρών που αναφέρει το εδάφιο, δηλαδή η Μαρία (μητέρα του Ιησού) δεν θα μπορούσε να είναι πραγματική αδελφή του μιας και είναι μεταγενέστερη του Ααρών και του Μωυσή. Άλλοι υποστηρίζουν ότι στο Κοράνι συγχέεται η Μάριαμ (μητέρα του Ιησού) με την Μίριαμ (αδελφή του Μωυσή και του Ααρών). Η απάντηση έχει ως εξής: 

Στη Αραβική και την Κορανική γλώσσα οι πιστοί είναι «αδέλφια» μεταξύ τους. Μερικά παραδείγματα βρίσκουμε στα εξής Κορανικά χωρία: – Κοράνι 50:13, 7:85, 7:73, 7:65, 11:78 – 

Στα παραπάνω χωρία η αδελφοσύνη έγκειται όχι στο βιολογικό επίπεδο αλλά σε αυτό της αδελφοσύνης λόγω όμοιας πίστης.

Επίσης, διαβάζουμε από την δεύτερη πιο αξιόπιστη συλλογή αχαντίθ (προφητικών ρήσεων), με την ονομασία «Σαχίχ Μούσλιμ» τον Αλ Μουγίρα Ίμπν Σού’μπα να λέει:

«Όταν έφτασα στην Νατζράν με ρώτησαν (οι Χριστιανοί της περιοχής), ‘διαβάζετε ‘Ω αδελφή του Ααρών… (κοράνι 19:28). Όμως ο Μωυσής είναι προγενέστερος του Ιησού’. Έτσι λοιπόν όταν επέστρεψα ρώτησα τον Αγγελιοφόρο του Αλλάχ γιαυτο το ζήτημα και μου απάντησε: ‘Συνήθιζαν (τότε) να ονομάζουν τα παιδιά τους μετά από τα ονόματα των Προφητών τους η των ενάρετων ανθρώπων (ως υιοί, κόρες, αδέλφια του τάδε)»  {Σαχίχ Μούσλιμ, χαντίθ νούμερο 2135}

Στο διάσημο έργο, «Ταφσίρ Ίμπν Καθίρ», του μεγάλου Ιμάμη και ερμηνευτή Ίμπν Καθίρ, καθώς επίσης και σε άλλα έργα λογίων διαβάζουμε ότι πολύ πιθανόν ο Ααρών που αναφέρεται στο εδάφιο του Κορανίου να είναι πράγματι ένας κοντινός η μακρινός συγγενής της ευλογημένης Μάριαμ, η ακόμα ένας ετεροθαλής αδελφός της γνωστός για την αφοσίωση του στον Αλλάχ τον Ύψιστο. Σε καμία περίπτωση όμως οι μελετητές του Κορανίου και τα συμφραζόμενα της Αποκάλυψης δεν υπονοούν ότι η Μαριάμ και ο Ααρών του Μωυσή (ειρήνη και ευλογία σε αυτούς) είναι βιολογικά αδέλφια. {Ταφσίρ Ίμπν Καθίρ, 6/252, & Τζάμι’η  αλΤιρμιδί με το Τούχφατ αλ-Αχουαδι, 8/ 477, του Αμπντούλ Ραχμάν αλ Μουμπαρκαφούρι

Η δήθεν λοιπόν αντίφαση στο Κοράνι απαντιέται με τρεις τρόπους:

1) Το Κοράνι παρουσιάζει τις λέξεις «αδέλφια» όχι μόνο για να περιγράψει τα βιολογικά αδέλφια αλλά και την αδελφοσύνη μεταξύ πιστών.

2) Το χαντίθ του Προφήτη απαντά συγκεκριμένα σε παρόμοια ερώτηση που υποβλήθηκε από τους Χριστιανούς της περιοχής Νατζράν. Ο Προφήτης απάντησε ότι ήταν συνήθεια στην εποχή τους να ονομάζουν τα παιδιά τους ως υιοί και κόρες των Προφητών και των ενάρετων ανθρώπων.

3) Είναι πολύ πιθανόν ένας άνθρωπος της εποχής εκείνης με το όνομα Ααρών να ήταν αδελφός της Μαριάμ (η συγγενής, η ετεροθαλής αδελφός όπως λένε ορισμένες πηγές) ο οποίος ήταν γνωστός για την αφοσίωση του στον Ύψιστο. Όχι ο Ααρών του Μωυσή. 

Βλέπουμε λοιπόν ότι δεν προκύπτει καμία σύγχυση μεταξύ του Προφήτη Ααρών (ειρήνη σε αυτόν) και της ευλογημένης μητέρας του Ιησού (ειρήνη σε αυτόν).

Για να κατανοηθεί περισσότερο και από την Χριστιανική πλευρά μπορούμε να πάρουμε ως παράδειγμα τα χωρία της Κ.Δ που αποκαλούν την Ελισάβετ ως κόρη του Ααρών (Λουκάς 1:5) η τα χωρία αυτά που θέλουν τον Ιησού ως υιό του Δαυίδ (Ματθαίος 21:9)

Άχμαντ Ελντίν

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ, ΚΟΡΑΝΙ

Tags: , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading