Η εγγυηση του Αλλαχ

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Ο Ύψιστος δεσμεύεται για τους πιστούς όταν λέει στην αποκάλυψη Του:

«…Και όταν έλθει σε σας η καθοδήγηση από Εμένα, τότε όποιος ακολουθήσει την καθοδήγηση μου δεν θα παραπλανηθεί κι ούτε θα πέσει στην αθλιότητα (δυστυχία, μιζέρια). Αλλά όποιος απομακρυνθεί από το μήνυμα μου (την υπενθύμιση), γι’ αυτόν, σίγουρα, θα έχει μια ζωή με δυσκολίες, και θα τον σηκώσουμε τυφλό κατά την  Ημέρα της Κρίσης» {Κοράνι 20:123-124}

Ο Ίμπν Αμπαάς είπε: «Ο Αλλάχ έχει εγγυηθεί για αυτόν που απαγγέλει το Κοράνι και πράττει σύμφωνα με τις διδασκαλίες (του Κορανίου)  ότι δεν θα πλανηθεί σε αυτόν τον κόσμο και ούτε θα πέσει σε αγχωτικές και δύσκολες καταστάσεις την Ημέρα της Κρίσης» Έπειτα απήγγειλε τα εδάφια αυτά {Ματζμού’ου αλ Φατάουα τόμος 3, σελ. 127}

Οι λέξεις στις οποίες πρέπει να δοθεί έμφαση είναι «απαγγέλει» και «πράττει». Ο πιστός πρέπει να απαγγέλει (η να διαβάζει) το Κοράνι και έπειτα αυτό που διαβάζει να το κάνει πράξη. Η απαγγελία από μόνη της, αν και έχει πολλές ευλογίες, δεν εγγυάται σωτηρία κατά την Ημέρα της Κρίσης και ελευθερία κατά την επίγεια διαμονή μας. Ας δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά το Κορανικό χωρίο αυτο μέσα από το εξαιρετικό «ταφσίρ» του μεγάλου Ιμάμη ατ Τάμπαρι :

Και όταν έλθει σε σας η καθοδήγηση από Εμένα: Η καθοδήγηση αυτή είναι η καθοδήγηση των Προφητών και τον Απεσταλμένων του Αλλάχ του Ύψιστου με τις αποδείξεις. Οι Προφήτες και οι Απεσταλμένοι διδάσκουν τον λόγο του Αλλάχ και το παράδειγμα τους (Σούννα) είναι η έγκυρη μεθοδολογία τήρησης της αποκάλυψης του Κυρίου. Συνεπώς όταν ακολουθείς τους Προφήτες και το παράδειγμα τους, στην ουσία τηρείς την Εντολή του Αλλάχ.

τότε όποιος ακολουθήσει την καθοδήγηση μου δεν θα παραπλανηθεί κι ούτε θα πέσει στην αθλιότητα: Δεν θα παραπλανηθεί σε αυτόν τον επίγειο κόσμο πέφτοντας σε αιρέσεις και κακοδοξίες και ούτε θα νιώσει δυστυχία και μιζέρια κατά την Ημέρα της Κρίσης.

Αλλά όποιος απομακρυνθεί από το μήνυμα μου (την υπενθύμιση): Όποιος εναντιωθεί στην εντολή του Αλλάχ και σε ότι έχει αποκαλύψει στον Απόστολο του, τότε το έχει απορρίψει και απομακρύνθηκε με αδικία.

γι’ αυτόν, σίγουρα, θα έχει μια ζωή με δυσκολίες: Η ζωή του θα είναι δύσκολη. Δεν θα είναι νηφάλιος και ούτε θα υπάρχει ηρεμία στην καρδιά του. Γεμάτος άγχος και σύγχυση. Όλο αυτό εξαιτίας της πλάνης του η της επιμονής του σε μια αμαρτία (η και περισσότερες). Ακόμα και αν εμφανίζεται άνετος και ήσυχος εξωτερικά με το να φοράει ότι θέλει, να τρώει αυτό που επιθυμεί και να ζει εκεί που αγαπά, στην πραγματικότητα δεν είναι χαρούμενος. Διότι πράγματι, η κάρδια του δεν βρίσκει ηρεμία, σταθερότητα και καθοδήγηση.

και θα τον σηκώσουμε τυφλό κατά την  Ημέρα της Κρίσης: Δεν θα έχει καμία δικαιολογία για την πλάνη του και την άσχημη κατάσταση του. Εξηγείται επίσης ότι θα είναι τυφλός, χωρίς όραση, όμως θα είναι σε θέση να βλέπει μόνο την Κόλαση που τον περιμένει (δες Κοράνι 17:97)

 Ταφσίρ ατ-Τάμπαρι: τόμος 1, σελ. 549, τόμος 18, σελ 389, 392, 395

Για μια όμορφη και ευτυχισμένη ζωή, σε αυτόν τον κόσμο και τον επόμενο, ας στραφούμε με προσήλωση στο Κοράνι και την Σούννα με την κατανόηση των πρώτων ενάρετων Μουσουλμάνων (Σάλαφ). 

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: ΙΣΛΑΜ, ΚΟΡΑΝΙ

Tags: , , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading