Χαντιθ: Πεντε πραγματα που πρεπει να εκμεταλλευτουμε προτου ειναι αργα

Άχμαντ Ελντίν

 

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

 

Ο τελευταίος Απόστολος και Προφήτης του Ύψιστου μας συμβουλεύει τα εξής:

Είπε صلى الله عليه وسلم:

«Ωφελήσου από 5 πράγματα πριν 5 υπερισχύσουν:

  1. Ωφελήσου από τα νιάτα σου προτού έρθουν τα γεράματα
  2. Ωφελήσου από την υγεία σου προτού έρθει η αρρώστια
  3. Ωφελήσου από τον πλούτο σου προτού έρθει η φτώχεια
  4. Ωφελήσου από τον ελεύθερο χρόνο σου προτού έρθει η απασχόληση
  5. Ωφελήσου από την ζωή σου προτού έρθει ο θάνατος»

 {αυθεντική ρήση καταγεγραμμένη από τον Αλ Χαάκιμ, την αφηγήθηκε ο Ίμπν Αμπάας}

Επεξήγηση:

1- [Ωφελήσου από τα νιάτα σου προτού έρθουν τα γεράματα]. Όταν είσαι νέος είσαι δυνατός, γεμάτος όρεξη. Ο εγκέφαλος σου αποστηθίζει εύκολα την γνώση, την αφομοιώνει και λειτουργεί ως εξαιρετική ωφέλεια για την μετέπειτα ζωή που σου απομένει. Όταν είσαι νέος μπορείς να κάνεις πολλά, να γεμίσεις τον «λογαριασμό» με καλές πράξεις και να μάθεις ορθά την πιστή σου και τα θεμέλια της. Σε γενικές γραμμές, όταν είμαστε νέοι είμαστε πιο παραγωγικοί προς το καλό. 

Από την άλλη είναι πολύ ανόητο να σπαταλήσεις τα νιάτα σου με το να είσαι ανυπάκουος προς τον Αλλάχ τον Ύψιστο. Χάνεις ένα πολύ μεγάλο και ποιοτικό κομμάτι της ζωής σου οπου θα μπορούσες να το αξιοποιήσεις εξαιρετικά για χάρη Του. 

Τα νιάτα είναι ένα στάδιο που βγαίνει μεγάλη ενέργεια. Ας είναι αυτή η δυναμική της ενέργειας προς το χαλαάλ (νόμιμο-επιτρεπτό) και στο «Ίλμ αν Νάαφία» (ωφέλιμη Ισλαμική γνώση) και όχι προς το χαραάμ (παράνομο-απαγορευμένο).

Δυστυχώς, στις ημέρες που ζούμε, υπάρχει προτροπή προς αντίθετο. Σου λένε «ζήσε τα νιάτα σου πριν έρθουν τα γεράματα σου». Δηλαδή ζήσε μια ζωή κάνοντας το χαραάμ έτσι ώστε όταν έρθουν τα γεράματα σου να μην έχεις «απωθημένα». Πόσο άθλιοι σύμβουλοι. Η τέλεια περιγραφή για αυτούς που παίρνουν τον Σατανά ως στενό τους φίλο. Ο Ύψιστος αποκαλύπτει τι επιθυμεί ο Σατανάς για τον άνθρωπο:

«Θα τους παραπλανήσω και θα δημιουργήσω σ’ αυτούς αμαρτωλές επιθυμίες (λέει ο σατανάς)….Και όποιος πάρει τον σατανά για φίλο του, τότε θα είναι ο μεγάλος χαμένος» {Κοράνι 4:119}

Γιαυτό λοιπόν εσύ που είσαι νέος και διαβάζεις αυτές τις γραμμές κάνε την εξής ερώτηση στον εαυτό σου. Ποιον θα ακολουθήσεις; Τον σατανά που σε καλεί στην παρανομία η στον Ύψιστο που σε καλεί στην συγχώρεση Του και στην γενεωδωρία Του; Λέει ο Παντοδύναμος:

«Ο Σατανάς σας απειλεί με φτώχεια και σας διατάζει να είστε ανήθικοι. Ο Αλλάχ όμως σας υπόσχεται την συγχώρεση Του και τη χάρη Του. Κι ο Αλλάχ είναι ο Γενναιόδωρος (και) ο Παντογνώστης» {Κοράνι 2:268}

2- [Ωφελήσου από την υγεία σου προτού έρθει η αρρώστια]. Μπορεί να συγκριθεί η υγεία με την αρρώστια; Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αρρώστια δεν θα έρθει σε κάποιον αφού ήταν υγιής; Γιαυτο λοιπόν ο Απόστολος συμβουλεύει και προειδοποιεί να εκμεταλλευτούμε το κομμάτι της ζωής μας, αυτό που έχουμε την υγεία μας, προτού έρθει η αρρώστια. Διότι η αρρώστια συνοδεύεται με την ανικανότητα και η ανικανότητα με την σειρά της επηρεάζει τις πράξεις λατρείας μας ως προς το να είναι ολοκληρωμένες (το τελετουργικό τους – το πρακτικό κομμάτι και όχι το κομμάτι της ανταμοιβής μιας και ο Αλλάχ δικαιολογεί τον άρρωστο και τον σωματικά ανίκανο).

Όταν έχεις την υγεία σου στέκεσαι στην προσευχή, γονατίζεις, προσκυνάς. Όταν είσαι άρρωστος αναγκάζεσαι να κάθεσαι η ακόμα μπορεί να χρειαστεί να είσαι ξαπλωμένος. Και ο Ύψιστος είναι Αυτός που συγχωρεί και δικαιολογεί αυτούς που δεν μπορούν πραγματικά. Όταν έχεις την υγεία σου νηστεύεις, όταν είσαι άρρωστος διακόπτεις την νηστεία σου η δεν νηστεύεις καθόλου. Η υγεία είναι σύμμαχος για τις πράξεις λατρείας ως προς το να είναι ολοκληρωμένες και άψογες, η αρρώστια από την άλλη στέκεται εμπόδιο (όμως και πάλι ο Ύψιστος τις κάνει αποδεκτές από τον άρρωστο και τις ανταμείβει ανάλογα από την Ευσπλαχνία Του). Εκμεταλλεύσου λοιπόν την υγεία σου για περισσότερες πράξεις λατρείας (υποχρεωτικές και εθελοντικές) προτού έρθει η αρρώστια με την ανικανότητα της οπου δεν θα μπορείς.

3- [Ωφελήσου από τον πλούτο σου προτού έρθει η φτώχεια]. Ο πλούτος εδώ δεν σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να είναι πλούσιος. Ο Απόστολος αναφέρεται στον κάθε ένα που έχει στην τσέπη του ακόμα και ένα σέντ με σύγκριση με κάποιον που δεν έχει τίποτα (άδεια τσέπη). Όταν λοιπόν έχεις χρήματα (λίγα η πολλά) τότε να εκμεταλλευτείς αυτήν την κατάσταση προτού έρθει το απόλυτα τίποτα σχετικά με τα οικονομικά σου. Εκμεταλλεύσου λοιπόν τον πλούτο σου με το να δώσεις στον φτωχό διότι η ελεημοσύνη είναι μια εξαιρετική πράξη λατρείας προς τον Ύψιστο. Εκμεταλλεύσου τον πλούτο σου με το να βοηθήσεις τους γύρω σου, τους συγγενείς, τους φίλους σου διότι με αυτές τις κινήσεις λατρεύεις τον Κύριο σου αφού το κάνεις μόνο για χάρη του.

Ωφελήσου από τον πλούτο σου με το να ενισχύσεις την αλήθεια του Ισλάμ, να πραγματοποιήσεις το Χάτζ καθώς επίσης να δώσεις το Ζακάα (2 από τους 5 πυλώνες του Ισλάμ). Ο Ύψιστος λέει:

«Ποιος είναι εκείνος, που θα δανείσει στον Αλλάχ ένα καλό δάνειο, έτσι ώστε ο Αλλάχ να του το πολλαπλασιάσει πολλές φορές σαν επιστροφή;» {Κοράνι 2:245}

4- [Ωφελήσου από τον ελεύθερο χρόνο σου προτού έρθει η απασχόληση]. Ο ελεύθερος χρόνος είναι πραγματικά ευλογία. Και όπως λέει και ο ποιητής «ο χρόνος είναι ότι πιο πολύτιμο υπάρχει οπου αξίζει να τον διαφυλάξουμε και πόσο κρίμα είναι που είναι ότι πιο εύκολο για να σπαταληθεί;»

Ο μεγάλος Ιμάμης, ο Ίμπν ουλ Κάγιεμ, αναφέρει «Το να σπαταλάς τον χρόνο σου είναι χειρότερο από τον θάνατο. Αυτό γιατί ο θάνατος απλά σε εμποδίζει και σε απομακρύνει από την επίγεια ζωή ενώ το να χάνεις τον χρόνο σου σε εμποδίζει και σε απομακρύνει από τον Αλλάχ».

Ο ελεύθερος χρόνος είναι το κεφάλαιο που επενδύεις για την ζωή σου και κυρίως για την σχέση σου με τον Δημιουργό σου. Σε αυτόν (τον χρόνο) μπορείς να προσφέρεις εθελοντικές πράξεις λατρείας, να μορφώνεσαι παραπάνω για το πιστεύω σου. Όταν τον σπαταλάς στην ουσία σπαταλάς την ίδια σου την ζωή και την χάρη που σου έδωσε ο Ύψιστος έτσι ώστε να γεμίσεις και να φορτώσεις τον λογαριασμό σου με καλό για χάρη του και κατ’επέκταση να έρθεις πιο κοντά Του. Και όλοι οι λόγιοι συμφωνούν με συναίνεση ότι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να χάσει κάποιος, μετά από το ορθό μονοπάτι, είναι ο χρόνος του. Ωφελήσου λοιπόν από τον ελεύθερο χρόνο σου προτού έρθει η απασχόληση.

5- [Ωφελήσου από την ζωή σου προτού έρθει ο θάνατος]. Εκμεταλλεύσου την επίγεια ζωή σου με το να υπακούς τον Δημιουργό σου προτού έρθει ο θάνατος οπου κάθε μετάνοια και συγχώρεση δεν θα γίνει αποδεκτή. Πράγματι, η ζωή είναι ένα εξαιρετικό δώρο από τον Ύψιστο. Λέει στο Κοράνι:

«Που δημιούργησε το Θάνατο και τη Ζωή, για να δοκιμάσει ποιος από εσάς κάνει τις καλύτερες πράξεις (με πίστη στο Ισλάμ). Και είναι ο Ανίκητος, ο Πολυεύσπλαχνος» (Κοράνι 67:2)

«Αυτός ο κόσμος απομακρύνεται από εμάς και η μετά θάνατον ζωή πλησιάζει όλο και πιο κοντά σε εμάς. Καθένας τους ( επίγεια ζωή και μετά θάνατον) έχει «παιδιά». Ας είμαστε λοιπόν τα παιδιά της μετά θάνατον ζωής και όχι τα παιδιά της επίγειας ζωής. Διότι σε αυτήν την ζωή πρέπει να δουλέψουμε και δεν υπάρχει κρίση, αύριο όμως (μετά θάνατον) θα είναι η κρίση δίχως δουλειά. {από την συλλογή του Μπουχάρι}

Ο Ύψιστος λέει:

«η ζωή σ’ αυτό τον κόσμο δεν είναι παρά απατηλή απόλαυση» (Κοράνι 3:185)

Επίσης:

«Και τι είναι η ζωή σ’ αυτό τον κόσμο, παρά απατηλή απόλαυση και (πρόσκαιρη) περιουσία;» (Κοράνι 57:20)

Επίσης:

«Όποιος επιθυμεί το υπερκόσμιο θέρος (την καλλιέργεια του χωραφιού) της Μέλλουσας Ζωής, θ’ αυξήσουμε σ’ αυτό το θέρος. Κι όποιος επιθυμεί το κοσμικό θέρος  (την καλλιέργεια)  του  επίγειου (χωραφιού), θα του δώσουμε κάτι τι απ’ αυτό, αλλά δεν θα έχει μερίδιο στη Μέλλουσα Ζωή» (Κοράνι 42:20)

Εκμεταλλεύσου λοιπόν την επίγεια ζωή σου με το να δουλέψεις για χάρη της επόμενης ζωής (που είναι και η ουσιαστική αληθινή ζωή).

Ο πιστός αντιλαμβάνεται αυτόν τον κόσμο ως μια γέφυρα που οδηγεί στην επόμενη ζωή και μια πηγή  εφοδιασμού για την επίτευξη του Παραδείσου. Ο κόσμος γιαυτον είναι ένα χωράφι που προσπαθεί να το καλλιεργήσει με τον καλύτερο τρόπο για να του δώσει μετέπειτα τα καλύτερα. Γιαυτο λοιπόν οι χάρες που θα λάβει ο πιστός στον Παράδεισο είναι αποτέλεσμα των όσων έκανε η «καλλιέργησε» στην επίγεια ζωή του, πάντα βεβαίως με την χάρη και την ευσπλαχνία του Δημιουργού που είναι και ο καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία του ανθρώπου

Και ενώ το Ισλάμ καλεί στο να ωφεληθούμε από αυτήν την ζωή με το να υπακούμε τον Δημιουργό μας, σήμερα το κάλεσμα του Σατανά είναι να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ζωή με το να κάνουμε όσο περισσότερες αμαρτίες με την δικαιολογία ότι «μια ζωή την έχουμε και πρέπει να την γλεντήσουμε».

Ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم όμως ορκίστηκε λέγοντας: «Ορκίζομαι στον Αλλάχ, αυτός ο κόσμος είναι τόσο ασήμαντος σε σύγκριση με την μεταθανάτια ζωή, όπου αν κάποιος βύθιζε το δάχτυλο του στον ωκεανό και το έβγαζε θα έβλεπε πόσο νερό θα έμενε στο δάχτυλο του (δηλαδή ασήμαντη ποσότητα)» {Από την Συλλογή του Ιμάμ Μούσλιμ}

Μια ζωή την έχεις. Είναι αλήθεια αυτό. Αλλά πρέπει να την εκμεταλλευτείς προς την υπακοή του Κυρίου σου και όχι προς την ανυπακοή.

Να βάλουμε την τελεία με το να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορείς να ξεφύγεις από τα 5 (γεράματα, αρρώστια, φτώχεια, απασχόληση, θάνατος). Και όταν έρθουν φυσικά δεν θα είσαι υπεύθυνος για την έλευση τους. Θα είσαι υπεύθυνος όμως και θα λογοδοτήσεις στον Δημιουργό σου για τα άλλα 5 (νιάτα, υγεία, πλούτο, ελεύθερο χρόνο, ζωή) και πως τα διαχειριστικές.

Ο Αλλάχ ο Ύψιστος να μας δώσει την δύναμη και το κουράγιο να προστατέψουμε και να εκμεταλλευτούμε τα πέντε πριν έρθουν τα άλλα πέντε.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد

 



Categories: «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ»

Tags: , , , , , , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading