Μπορει ο Μουσουλμανος να ξυλοφορτωσει την γυναικα του;

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Η κριτική:

Στο Κοράνι λέει ότι μπορεί ο άντρας να δείρει μία ανυπάκουη γυναίκα. Ειλικρινά αυτό από μόνο του είναι φρικαλέο. Κατά την ταπεινή μου άποψη οι άνθρωποι είτε άντρες είτε γυναίκες, είτε Κινέζοι, είτε Τούρκοι, είτε οτιδήποτε άλλο είναι ίσοι, είναι ίδιοι. Ποιος και με ποιο δικαίωμα μπορεί να κρίνει το δικό μου τρόπο ζωής και το αν εγώ αξίζω την το να με δείρει ένας άντρας.

Απάντηση:

Εδώ είναι ακριβώς το πρόβλημα. Το «κατά την άποψη μου». Η θέση σας και η γνώμη σας για το Ισλάμ απορρέει καθαρά από το πώς το αντιλαμβάνεστε εσείς και όχι καθαρά από το πώς είναι πραγματικά. Κατά κάποιον τρόπο όμως είναι λογική αυτή η αντιμετώπιση σας. Ένας δυτικός έχει γαλουχηθεί με την προπαγάνδα ότι το να πειθαρχεί ένας άνδρας την γυναίκα του η το παιδί του είναι κατακριτέο.

Οι άνθρωποι μεταξύ τους δεν είναι ίσοι. Άλλος ο ρόλος του άνδρα και οι υποχρεώσεις του και άλλος ο ρόλος της γυναίκας και οι υποχρεώσεις της. Άλλη θέση έχει αυτός που ηγείται μια χώρα η ένα σύνολο ατόμων και άλλη αυτή του πολίτη. Άλλη η θέση του πατέρα και της μητέρας και άλλη η θέση του παιδιού τους. Άλλη η θέση του εγκληματία και άλλη η θέση του ενάρετου και νόμιμου ατόμου. Και η λίστα συνεχίζεται.

Όταν εσείς έρχεστε και λέτε, η κάθε ομοϊδεάτης σας περί ισότητας, ότι όλοι είναι ένα και το αυτό τότε αδικείς, αν αυτό θα πραγματοποιηθεί τότε φέρνει χάος και καταστροφή στην κοινωνία. Κάποιος είναι ανώτερος από κάποιον και αυτό όχι για να μειωθεί κανένας η να αδικηθεί, αλλά γιατί κάποιος έχει περισσότερες ευθύνες. Στο Ισλάμ η ανωτερότητα του άνδρα από την γυναίκα έγκειται στο γεγονός ότι έχει περισσότερες ευθύνες (λόγω θεϊκής εντολής) και υποχρεώσεις όπως να την φροντίζει, να την προστατεύει, να τις παρέχει φαγητό, ρουχισμό, να φροντίζει σαν πατέρας την οικογένεια του (γυναίκα και παιδί) και πολλά άλλα. Όπως λέει και το Κοράνι:

«Οι άνδρες (σύζυγοι), είναι οι προστάτες και αυτοί που φροντίζουν τις γυναίκες (τις συζύγους), γιατί ο ΑΛΛΑΧ έχει χαρίσει ανώτερο βαθμό στους άνδρες απ’ τις γυναίκες, κι επειδή ξοδεύουν απ’ τις περιουσίες τους» (Κοράνι κεφ. 4 εδαφ.34)

Στο ίδιο κεφάλαιο και εδάφιο αναφέρει και το χτύπημα. Πως το αναφέρει όμως; Διαβάζουμε:

«…Όσο για τις γυναίκες εκείνες, που φοβάστε για την παρακοή τους συμβουλέψτε τες πρώτα, έπειτα αρνηθείτε να μοιραστείτε μαζί τους το κρεβάτι τους και τέλος να τις δείρετε (ελαφριά). Αν όμως επιστρέψουν, στην υπακοή, μην χρησιμοποιήστε εναντίον τους μέσα ενοχλητικά…» (Κοράνι κεφ. 4 εδαφ.34)

Πρώτα λοιπόν, αν παρατηρηθεί άσχημη συμπεριφορά από μεριά της γυναίκας σε σοβαρές οικογενειακές υποθέσεις, ο άνδρας καλείται να κάνει το πρώτο βήμα για να διορθώσει τα πράγματα με το να κάνει διάλογο, να συμβουλέψει και να υπενθυμίσει στην σύζυγο τα λάθη της. Εάν η γυναίκα κατανοήσει τότε ο πρώτος στόχος επετεύχθη. Εάν όχι τότε ο άνδρας περνά στο δεύτερο στάδιο και αυτό είναι να διακόψει κάθε συζήτηση μαζί της καθώς επίσης να μην κοιμάται μαζί της. Εάν η γυναίκα κατανοήσει τότε πάλι ο στόχος επετεύχθη και όλα καλά. Εάν η γυναίκα εξακολουθεί να επιμένει στο λάθος της τότε η τελευταία λύση μπορεί να είναι η πειθαρχεία με ένα ελαφρύ χτύπημα όπως αναφέρει και ο Προφήτης. Ένα χτύπημα το οποίο δεν θα προκαλεί πόνο, μελάνωμα, ούτε πληγή. Επίσης το χτύπημα αυτό απαγορεύεται να είναι στο πρόσωπο και σε σημεία του σώματος που είναι ευαίσθητα. ( Σαχίχ Μούσλιμ 8/886 – Από το Ταφσίρ του Ατ Τάμπαρι, τόμος 8, σελ 314, 316 – Ταφσίρ Ίμπν Καθίρ, τόμος 2, σελ 446)

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Προφήτης (ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) ΠΟΤΕ δεν χτύπησε καμία από τις γυναίκες του. Και από την στιγμή που αυτός είναι το παράδειγμα μας οφείλουμε να τον ακολουθήσουμε. Τα μέτρα που αναφέρει το Κοράνι είναι για υποθέσεις και καταστάσεις που αποτελούν εξαίρεση. Παρολαυτα, να μην ξεχνάμε ότι Προφήτης ποτέ δεν χτύπησε καμία από τις γυναίκες του (Μούσλιμ νούμερο 5756)

Σύμφωνα με το Ισλάμ ένας από τους λόγους που πλάστηκε η γυναίκα είναι να ζει με αγάπη , ησυχία (ηρεμία) και στοργή μαζί με τον άνδρα της όχι να την χτυπά και να την κακομεταχειρίζεται. Το Κοράνι τονίζει ότι σε αυτό υπάρχει δίδαγμα για εκείνον που σκέπτεται. Διαβάζουμε:

«Κι από τα Σημάδια Του, είναι και το ότι έχει πλάσει από τον ίδιο τον εαυτό σας συζύγους για να συγκατοικείτε (ήσυχα) μαζί τους, κι έκανε ανάμεσα σας (να φωλιάσει) η αγάπη, και η στοργή. Βέβαια σ’ αυτά υπάρχουν Σημεία (διδάγματα) για τον λαό εκείνο που σκέπτεται».(Κοράνι κεφ. 30 εδάφ. 21)

Ο Ύψιστος διατάζει τον άνδρα να είναι κάλος και δίκαιος με την γυναίκα του και να μην αποστρέφεται από αυτήν κάτι που τον ενοχλεί:

«…να συμπεριφέρεστε μαζί τους με καλοσύνη και δικαιοσύνη. Αν όμως τις αποστρέφεστε, προσέξτε, μήπως είναι δυνατόν να απεχθάνεστε κάτι τι, που ο ΑΛΛΑΧ κατάφερε μ’ αυτό πολλά καλά» (Κοράνι κεφ.4 εδαφ.19)

Ο Προφήτης αποκαλεί την ενάρετη γυναίκα «θησαυρό» και ότι πολυτιμότερο υπάρχει στη ζωή για έναν άνδρα: Είπε: «ο κόσμος όλος και ότι περιέχει είναι πολύτιμα, και το πιο πολύτιμο πράγμα στον κόσμο είναι μια ενάρετη γυναίκα» (Σαχίχ Μούσλιμ – και από το Μούσναντ του Ιμάμ Άχμαντ)

Σε μια άλλη αναφορά του είπε «Να σας πληροφορήσω για τον καλύτερο θησαυρό που μπορεί να έχει ένας άνδρας; Είναι μια ενάρετη γυναίκα (Από την συλλογή του Αν-Νασάη)

Γιατί αυτός ο χαρακτηρισμός για την ενάρετη γυναίκα; Διότι η ενάρετη γυναίκα στο Ισλάμ είναι το θεμέλιο της οικογένειας και το μέσω να επιτευχτεί η ασφάλεια στην κοινωνία. Γιαυτο και οι πρώτοι Μουσουλμάνοι έλεγαν:

«Η γυναίκα είναι το κλειδί για την ασφάλεια της κοινωνίας και το θεμέλιο της οικογένειας» (αλ Ανσάρι, στο αλ Ματζμού’ τόμος 1 σελ 173)

Είναι παραπάνω από ξεκάθαρο λοιπόν ότι σε καμία απολύτως περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με ξυλοφόρτωμα ούτε με κακοποίηση.

Για να βοηθήσουμε περαιτέρω ως προς την κατανόηση, παραθέτουμε ορισμένες απαντήσεις σε κριτικές προσεγγίσεις επι του θέματος

Κριτική/Πολεμική:

“Δεν βλέπω το γιατί εγώ σαν μη Μουσουλμάνος, σε μια μη μουσουλμανική χώρα, όταν καταδικάζω ως πράξη βαρβαρότητας τον ξυλοδαρμό των γυναικών ή την κλειτοριδεκτομή να θεωρούμαι επιθετικός και μισαλλόδοξος ενώ την ίδια στιγμή όταν στην Σαουδική Αραβία οι μουσουλμάνοι καταδικάζουν, με τις χειρότερες εκφράσεις, δυτικές πρακτικές όπως το γεγονός ότι οι γυναίκες στην Δύση μπορούν να κυκλοφορούν ενδεδυμένες όπως επιθυμούν, να είναι όλα μέλι-γάλα, αυτό είναι ο ορισμος του δύο μέτρα και δύο σταθμά”

Απάντηση

Καταρχάς η κλειτοριδεκτομή ξεκίνησε ως πρακτική από την αρχαία Αίγυπτο και μετά υιοθετήθηκε και από τους Χριστιανούς. Το Ισλάμ σε κανένα σημείο δεν διδάσκει την κλειτοριδεκτομή. Πρόκειται για ένα εθιμοτυπικό των αφρικάνικων χωριών (Ισλαμικών και χριστιανικών). Ούτε επίσης διδάσκεται ο ξυλοδαρμός της γυναίκας (Στην Ευρώπη μόνο, 3,500 δολοφονούνται ετησίως από κακοποίηση των Δυτικών συντρόφων τους). Αναφέρεις δυο κλασικά παραδείγματα στερεότυπων κατά των Μουσουλμάνων. Στην Δύση ασκείται κριτική για την ασυνέπεια του να επιτρέπεις την γύμνια (που σαν Χριστιανός έπρεπε να το καταδικάζεις) και από την άλλη να απαγορεύεις (ελευθερία κατά τα άλλα) το ντυμένο (έστω και το συντηρητικό). Κριτικάρεται η ασυνέπεια και η υποκρισία.

Κριτική/Πολεμική:

Μου λες ότι στο Ισλάμ δεν διδάσκεται ο ξυλοδαρμός των γυναικών, όμως στο Κοράνι (4:34) καθαρά αναφέρει ότι αν η γυναίκα είναι ανυπάκοη επιτρέπεται στον άνδρα να την δείρει. Σε μεταφράσεις λέει “ελαφρά” αλλά, αν δεν απατώμαι, αυτή η λέξη δεν υπάρχει πουθενά στο αραβικό κείμενο του Κορανίου (για να είμαι δίκαιος το λέει σε κάποια Αχαντίθ, όμως το Κοράνι είναι πάνω απ’ όλα). Άκόμα κι έτσι όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι επιτρέπεται το ξύλο. Σε Αχαντίθ του Σαχί Μούσλιμ (4:2127) ο ίδιος ο Μουχάμαντ χτύπησε την Αΐσα και την πόνεσε. Σε Αχαντίθ του Σαχί Αλ Μπουκάρι (5825) η Αΐσα διαμαρτύρεται στον Μουχάμαντ ότι οι γυναίκες των Μουσουλμάνων υποφέρουν χειρότερα κι από τις γυναίκες των ειδωλολατρών και του παρουσιάζει μια γυναίκα που το δέρμα της από το ξύλο ήταν πιο πράσινο από τα ρούχα της, ο λόγος; Επειδή έλεγε ανίκανο τον άντρα της ενώ εκείνος δεν ήταν, και φυσικά ο Μουχάμαντ τον δικαιολόγησε. Μου λες για τις 3.500 νεκρές γυναίκες σε ολόκληρη την Δύση όταν μόνο στο Πακιστάν σκοτώνονται 1.000 γυναίκες τον χρόνο διά λιθοβολισμού για “λόγους τιμής”.

Απάντηση:

Άλλο ξυλοδαρμός και άλλο χτυπώ πολυ ελαφρά για πειθαρχικούς λόγους, και μάλιστα αφού εξαντληθεί ο διάλογος και ο αποχωρισμός. Το «ελαφρά» (και με συγκριμένους κανόνες έτσι ώστε να μην υπάρχει κακοποίηση/ξυλοδαρμός) αναφέρετε σε προφητικές ρήσεις και με αστερίσκο ότι ο Προφήτης ουδέποτε σήκωσε το χέρι του σε γυναικά https://wp.me/peq61-aKU . Το Κοράνι είναι ισάξιο και θεόπνευστο με την Προφητική διδασκαλία (αυθεντικά χαντίθ) μιας και η Σουννα αποτελεί αποκάλυψη από τον Θεό στο Ισλάμ. Λογικά θα θεωρείς ξυλοδαρμό και το ελαφρύ χτύπημα στα πισινά σε παιδί όταν είναι άτακτο; Εάν ναι, τότε το 90% των παιδιών (παλιότερες γενεές) ήταν θύματα ξυλοδαρμού; Σε κανένα χαντίθ δεν προκύπτει χτύπημα στην Άισα. Παραθέτεις λάθος αρίθμηση όπως επίσης λάθος μετάφραση. Η συγκεκριμένη ρήση (Μούσλιμ, νο.974) κάνει λόγο για απαλό σπρώξιμο (η αραβική λέξη είναι «λάχντ») όχι χτύπημα. Λέει συγκεκριμένα فَلَهَدَنِي فِي صَدْرِي – «και με έσπρωξε στο στήθος» Στο χαντίθ της προφητικής ρήσης 5825 του Μπουχάρι ο Προφήτης σε κανένα σημείο δεν δικαιολόγησε την πρακτική του χτυπήματος (πάλι παραπληροφορείς λόγω άγνοιας), τουναντίον σε αρκετές ρήσεις την καταδικάζει, όπως στη συλλογή του Άμπου Νταούντ χαντίθ νούμερο 2146 και Τιρμιδί 1163

Φαίνεται ότι δεν σε νοιάζει οι 3.500 γυναίκες στην Ευρώπη που δολοφονούνται από ενδοοικογενειακή βία. Γιατί; Κατώτερες είναι για εσένα; Φονοι τιμής στο Ισλάμ δεν υπαρχουν, αυτές είναι εθιμοτυπικές αστοχίες που κατακρίνονται στο Ισλάμ. Αλλο εθιμο και κουλτούρα βίας και αλλο θρησκευτική εντολή. Να σημειωθει οτι η κουλτούρα της βιας βρισκεται σε καθε κλειστη κοινωνια και χωριο, ακομα και σε δυτικές χώρες (δες Ιταλία, Ελλάδα, Βαλκάνια), αυτό δεν σημαίνει οτι η θρησκεία συμφωνεί

Κριτική/Πολεμική:

Λες “άλλο ξυλοδαρμός κι άλλο χτυπω πολυ ελαφρά για πειθαρχικούς λόγους”, εδώ είναι και η όλη διαφορά/διαφωνία μας. Αφετηριακά εσείς θεωρείτε ότι έχετε το δικαίωμα να απλώνετε χέρι πάνω στις γυναίκες σας, εμείς όχι, εκεί ασκείται και η κριτική. Ίσως σε ενόχλησε ο όρος “ξυλοδαρμός” ο οποίος είναι υποκειμενικός στην ερμηνεία του, κάποιοι θεωρούν ξυλοδαρμό δυο σφαλιάρες κι άλλοι θεωρούν ξυλοδαρμό το να σε στείλω στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με το Ισλάμ αν δεν είναι στο κεφάλι, σε ευαίσθητες περιοχές και δεν αφήνει μελανιά μπορείς να χτυπάς όσο θες (υποτίθεται και να μην πονά, αλλά υπάρχουν χτυπήματα που δεν πονούν; Αν ναι, τότε πρόκειται για χάδι). Για να μην αποφύγω το ερώτημα, εγώ δεν θεωρώ ένα-δυο ελαφρά χτυπήματα ξυλοδαρμό, όπως θεωρώ ότι δεν υπάρχουν χτυπήματα που να μην πονούν. Δεν θεωρώ λοιπόν ξυλοδαρμό το να δίνεις μια στα πισινά ενός άτακτου παιδιού. Υπάρχει διαφορά όμως με την γυναίκα, πρόκειται για ενήλικη που είναι σε θέση να πάρει υπεύθυνες και λογικές αποφάσεις, έχει εμπειρία στην ζωή κι έχει την έγνοια του κινδύνου… σε αντίθεση με ένα παιδί που είναι ικανό αν δεν το μαλώσεις να βάλει το δάκτυλο στην πρίζα και να πεθάνει. Λυπάμαι αλλά υπάρχει χαώδης διαφορά. Για να μην το ξεχάσω, όσον αφορά τις πηγές μου ούτε λάθος έκανα στην αρίθμηση, ούτε στην μετάφραση. Ιδού το Αχαντίθ του Σαχί Μούσλιμ (4:2127), δες και μόνος σου για να μην θεωρήσεις ότι σε κοροϊδεύω, είναι στα αγγλικά, αν η πηγή είναι λάθος τότε παραπληροφορήθηκα και σου ζητώ να μου δείξεις την έγκυρη

Στο Αχαντίθ του Σαχί Αλ Μπουκάρι λες ότι δεν τον δικαιολόγησε, όμως το μέρος του δεν πήρε σε αυτή την διαμάχη; Τέλος, μου παραθέτεις το Αχαντίθ του Αμπού Νταούτ (2146), . Αυτό δεν αναφέρει ότι ο Μουχάμαντ δίνει εντολή στον Ούμαρ να δέρνουν τις γυναίκες τους κι όταν αυτές διαμαρτυρήθηκαν ουσιαστικά τις έβρισε;

Απάντηση:

Είναι εντυπωσιακή η σύγχυση στις πηγές και μάλιστα μένω έκπληκτος απο το μέγεθος της διαστρέβλωσης (οπου δεν σε κατηγορώ μιας και τα ερεθίσματα/αναγνώσεις σου είναι αντι Ισλαμικά πολεμικά κείμενα). Επιχειρώ όσο είναι δυνατόν, χωρίς να σε μπερδέψω, να ξετυλίξω αυτό το κουβάρι που έχει προκληθεί.

Πρώτον, ναι έχουμε δικαίωμα να πειθαρχούμε τις γυναίκες μας με πολυ ελαφρύ χτύπημα, το οποιο αν κοιτάξει κανείς τις περιγραφές, τότε είναι κάτι σαν χάδι, “σε χτυπώ με το λουλούδι” που λένε. Ακόμα κι αυτές οι περιπτώσεις όμως είναι σπάνιες, όταν παρατηρούνται έντονα προβλήματα και ενώ ο διάλογος και ο αποχωρισμός δεν αποδίδει καρπούς. Επίσης, όπως τόνισα, ο Προφήτης μας ουδέποτε άπλωσε χέρι στις γυναίκες του και αυτό είναι το ύψιστο παράδειγμα για εμάς τους Μουσουλμάνους. Μην προσπαθείς να κάνεις την εξαίρεση κανόνα. Παραδέχεσαι λοιπόν ότι η απαλη “ξυλιά” στον πισινό ενός παιδιού δεν είναι ξυλοδαρμός, ομοίως δεν είναι και για την γυναικά. Το ότι είναι υπεύθυνη για τις αποφάσεις της δεν σημαίνει ότι δεν εξουσιάζεται/πειθαρχείτε από τον άνδρα της (με την έννοια ότι ο άνδρας είναι ο στυλοβάτης του σπιτιού και σε αυτόν ανήκει η απόφαση και η ηγεσία – όχι να είναι τύραννος/καταπιεστής). Συνεπώς, προκύπτει και η πειθαρχία όταν αυτό είναι αναγκαίο μιας και καθε ηγεσία εχει το δικαιωμα να νουθετει και να πειθαρχει με δικαιοσύνη, και αυτο εξαιτίας της αγαπης και της ταξης προς τα μέλη της οικογένειας.

Δευτερον, για την αρίθμηση των αχαντίθ καλό είναι να είσαι πιο προσεκτικός. Δεν σε παρεξηγω για το χάος προς την κατανόηση σου. Γενικά όταν παραθέτεις πηγές της άλλης θρησκείας με την οποία συνομιλείς πρέπει να παραθέτεις με ακρίβεια. Ο κάθε ένας μπορεί να γράφει ότι θελει και να μεταφράζει ότι θέλει. Δικό σου πρόβλημα και θέμα είναι λοιπόν να είσαι συγκεκριμένος σύμφωνα με τις έντυπες εκδόσεις και αποδεκτές στον Μουσουλμανικό ορθόδοξο κόσμο, όχι απλά και μόνο να κάνεις copy paste από πολέμιους. Στο σχετικό χαντίθ ο Προφήτης, όπως είδες, δεν δικαιολόγησε το χτύπημα, δικαιολόγησε τον άνδρα και ακύρωσε την κατηγορία ότι δεν την ικανοποιεί. Ακόμα και από τις μεταφράσεις φαίνεται αυτό. Για το χαντιθ από την συλλογή του Ιμάμη Άμπου Νταουντ (2146) φαίνεται ότι δεν κατάλαβες (ούτε καν από την μετάφραση): Όταν διαμαρτυρήθηκαν οι γυναίκες ο Προφήτης είπε ότι αυτοί οι άνδρες (που χτυπούσαν τις γυναίκες τους) δεν είναι και οι καλύτεροι άνδρες ανάμεσα στους Μουσουλμάνους. Δηλαδη, το ακριβώς αντίθετο από αυτό που κατάλαβες εσύ. Το χαντιθ αυτό είναι μια ηχηρή απάντηση στους επικριτές. Εσύ το καταλαβες αστοχα απο την μετάφραση (δηλαδή νομίζεις ότι η κατηγορία αφορα τις γυναίκες, ενώ στη πραγματικότητα η κατηγορία και η κριτική απευθύνεται προς τους άνδρες που χτυπούν τις συζύγους τους).



Categories: «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ», ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Tags: , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading