Τι θεση εχει το Κορανι στη ζωη σου;

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Το Κοράνι είναι ο πραγματικός αδημιούργητος λόγος του Αλλάχ του Ύψιστου. Η τελευταία και τελική διαθήκη στην ανθρωπότητα μέχρι την Ημέρα της Κρίσης. Αποκαλύφθηκε για να φωτίσει τις ζωές των ανθρώπων και να τις καθοδηγήσει βγάζοντας τες από τα σκοτάδια (άγνοια/ψέμα) προς το φως (αλήθεια). Η τήρηση του σημαίνει ευτυχία σε αυτήν την ζωή και την επόμενη, και η εγκατάλειψη του σημαίνει μιζέρια και πόνος. Ο Ύψιστος λέει:

«Όποιος ακολουθήσει, την οδηγία Μου δεν θα παραπλανηθεί κι ούτε θα πέσει στην αθλιότητα. Αλλά όποιος απομακρυνθεί από το Μήνυμα Μου, γι’ αυτόν, σίγουρα, η ζωή κάτω θα είναι στενόχωρη, και θα μαζευτεί (αναστηθεί) ως τυφλός κατά την  Ημέρα της Κρίσης»{Κοράνι 20: 123}

Όσο πλούτο και αν έχεις, όσο «Μουσουλμάνος» και αν λες ότι είσαι, εάν απομακρυνθείς από το Κοράνι με το να μην το μελετάς/διαβάζεις (και να πράττεις ανάλογα), τότε σε περιμένει μια ζωή γεμάτη από στεναχώριες, άγχος και ψυχολογική κούραση. Ο Ύψιστος επίσης σε προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που θα απομακρυνθείς από τον λόγο του τότε θα αναστηθείς τυφλός την Ημέρα της Κρίσης. 

Τι σημαίνει όμως «εγκαταλείπω» το Κοράνι και «απομακρύνομαι» από αυτό; Πως είναι δυνατόν ένας Μουσουλμάνος να κάνει κάτι τέτοιο; Και όμως, δυστυχώς, παρατηρείται πολύ συχνά αυτό το δυσάρεστο φαινόμενο. Δεν είναι λίγοι αυτοί οι Μουσουλμάνοι που πέφτουν στην παγίδα του σατανά, να νομίζουν δηλαδή ότι είναι οπαδοί του Κορανίου ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι και στην ουσία θεωρούνται αρνητές χωρίς να το αισθάνονται. Ο Ύψιστος λέει:

«Ο Απόστολος θα πει: «Κύριε μου! Ο λαός μου πράγματι εγκατέλειψε αυτό το Κοράνι» {Κοράνι 25:30}

Ο Ιμάμης Ίμπν Καθίρ στο σπουδαίο του ταφσίρ (επεξηγηματική/ερμηνευτική) αναφέρει διάφορες μορφές αυτής της εγκατάλειψης του Κορανίου. Και εδώ ο Μουσουλμάνος πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή. Οι παγανιστές στην εποχή του Προφήτη صلى الله عليه وسلم έκαναν τα πάντα για να μην το ακούσουν (την απαγγελία του Κορανίου) γιατί δεν το δεχόντουσαν, το απέρριπταν καθώς επίσης δεν πίστευαν σε αυτό. Αυτό σίγουρα είναι μια μορφή εγκατάλειψης. Εγκατάλειψη όμως θεωρείται και όταν δεν διαβάζεται συχνά, δεν αναλογίζεσαι/συλλογίζεσαι τα εδάφια του, δεν τηρούνται οι εντολές του ως προς το επιτρεπτό και το απαγορευμένο και προτιμάς αντί για το Κοράνι να ακούς μουσικές/τραγούδια, μάταια λόγια και οτιδήποτε προτιμάς αντί του Κορανίου. Όλα αυτά είναι μορφές εγκατάλειψης και είθε ο Ύψιστος να μας προστατέψει να μην είμαστε από αυτούς που υπονοούνται στο παραπάνω εδάφιο. {Ταφσίρ Ίμπν Καθίρ, τόμος 7, σελ.167

Το Κοράνι δεν είναι ένα βιβλίο που διακοσμεί την βιβλιοθήκη σου, το ραφάκι σου, η το αυτοκίνητο σου. Το Κοράνι είναι ο λόγος του Αλλάχ που σε περίπτωση εγκατάλειψης θεωρείσαι ένοχος που μπορεί να φτάσει σε σημείο αποστασίας (σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και υπό προϋποθέσεις). Ο Ύψιστος λέει:

«Και ποιος μπορεί να είναι πιο άδικος από εκείνον που του έχουν απαγγείλει τις Εντολές του Κυρίου του, κι έπειτα απομακρύνεται απ’ αυτές» {Κοράνι 32:22}

Επίσης:

«Και αυτοί που απίστησαν απομακρύνονται απ’ αυτό που έχουν προειδοποιηθεί» {Κοράνι 46:3}

Το Κοράνι είναι η ζωή μας, η τιμή μας, η αξιοπρέπεια μας, η ευτυχία μας, το κριτήριο μας, το εισιτήριο προς τον Παράδεισο του Ύψιστου. Λέει ο Παντοδύναμος:

«Αν στέλναμε κάτω αυτό το Κοράνιο, πάνω σ’ ένα βουνό, θα το έβλεπες να σκύβει ταπεινά τον εαυτό του και να σχίζεται από φόβο για τον Αλλάχ» {Κοράνι 59:21}

Πως τολμά λοιπόν ο Μουσουλμάνος να το έχει εγκαταλελειμμένο στην άκρη σκονισμένο και αραχνιασμένο όταν ένα βουνό θα είχε σχιστεί στα δυο με ταπεινότητα και φόβο; Ο Αλλάχ ο Ύψιστος να μας συγχωρέσει και να μας καθοδηγήσει να κάνουμε την ανάγνωση και την μελέτη του Κορανίου μια καθημερινή ενασχόληση.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: ΚΟΡΑΝΙ

Tags: , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading