Ερώτηση για τον Μονοθεϊσμό (Ταουχίντ)

Ερώτηση:

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ AHMAD. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΟΥ ΔΙΝΕΤΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΕΚΦΡΑΣΩ ΤΗΝ ΑΠΟΡΙΑ ΜΟΥ.ΕΙΜΑΙ ΚΙ ΕΓΩ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ 33 ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΩ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ.ΑΡΧΙΚΑ ΗΜΟΥΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΑΛΛΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΑ ΛΑΘΗ ΟΠΩΣ Η ΤΡΙΑΔΑ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ΤΗΝ ΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ,ΤΗ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ,ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ,ΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ,ΤΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ Κ.Α.ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ ΚΙ ΑΠ ΤΟΥΣ “ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΕΣ” ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΥ ΥΨΙΣΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΘΕΟΥΣ.ΚΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΩ ΔΙΟΤΙ ΕΧΩ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ.ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΘΕΟΥΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΙΣΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΘΕΙΣΜΟ.ΕΓΩ ΤΩΡΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΘΕΟΣ (ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΑΥΘΥΠΑΡΚΤΟΣ) ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ.ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΜΩΥΣΗΣ: “ΤΙΣ ΟΜΟΙΟΣ ΣΟΙ ΕΝ ΘΕΟΙΣ, ΚΥΡΙΕ;”,”ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΙΟΣ ΣΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΜΕ ΣΕΝΑ, ΚΥΡΙΕ;”.ΠΙΣΤΕΥΩ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΕΡΑΡΧΙΚΑ ΔΟΜΗΜΕΝΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Ο ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΝΑΣ ΘΕΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ.ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΟΥ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ MUHHAMAD; ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΙΟΤΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟ ΙΣΛΑΜ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ.


Απάντηση:

Καλησπέρα και ευχαριστώ για το μήνυμα σου.

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Εάν αυτά τα λόγια τα πιστεύεις και βγαίνουν πραγματικά μέσα από την καρδιά σου, τότε είσαι με το ένα πόδι στο Ισλάμ. Ο (Ισλαμικός) Μονοθεϊσμός είναι ο πυρήνας του Ισλάμ, ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε ο άνθρωπος. Σε όλα αυτά που λες απλά πρόσθεσε ότι ο Ύψιστος είναι ο Ένας και ο Μοναδικός και ο Μόνος Άξιος λατρείας καθώς επίσης σε Αυτόν ανήκουν οι τέλειες ονομασίες και τα (θεϊκά) χαρακτηριστικά τα οποία δεν τα ερμηνεύουμε πέρα του φανερού νοήματος τους, δεν τα επεξηγούμε με τρόπο να τα απορρίψουμε και ούτε τα παρομοιάζουμε με τα ανθρώπινα.

Αυτές είναι και οι 3 κατηγορίες του Ταουχίντ (Ισλαμικού Μονοθεϊσμού) οπου επιβεβαιώνεις την πρώτη, με βάση τα λεγόμενα σου (δηλ. τον Μονοθεϊσμό της Κυριότητας – Ρουμπουμπίηα). Τώρα σου απομένει η κατανόηση του Μονοθεϊσμού της λατρείας – Ουλουχία, Ταουχίντ αλ Ιμπαάντα – (δηλ. Μόνο ο Ύψιστος αξίζει να λατρεύεται, κανείς άλλος, διότι είναι ο μόνος άξιος λατρείας). Και τέλος, ο Μονοθεϊσμός των ονομασιών και των χαρακτηριστικών του Υψίστου (αλ Ασμαά ουά σιφαάτ).

Λες σε ένα σημείο ότι η δημιουργία ειναι ιεραρχικά δομημένη, σαν πυραμίδα, με τον Δημιουργό να ειναι στην κορυφή. Αυτό δεν ισχύει στο Ισλάμ διότι ο Δημιουργός ειναι χώρια από την δημιουργία, όχι μέσα σε αυτήν, όπως επίσης ειναι άκτιστος (μη δημιουργημενος). Είμαι σίγουρος ότι κάτι άλλο εννοούσες, πιθανόν ότι ο Θεός ειναι ο αιώνιος – πρώτος, πράγμα που το δεχόμαστε στην Ισλαμική δογματική. 

Εάν επιθυμείς να κατανοήσεις τον Ισλαμικό Μονοθεϊσμό ολοκληρωτικά τότε παρακάτω παραθέτω ορισμένες παλαιότερες αναρτήσεις της ιστοσελίδας που περιέχουν διάφορα άρθρα, βίντεο παραδόσεις, ηχητικά, που θα σε βοηθήσουν αρκετά για μια ορθή προσέγγιση:

Είθε ο Ύψιστος να σε φωτίσει και να σε καθοδηγήσει στην αλήθεια του, που κατά την ταπεινή μου γνώμη βρίσκεσαι ήδη πολύ κοντά…

 

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد

Άχμαντ Ελντίν



Categories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Tags: , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading