Η συνήθεια του να ζητάμε από τους άλλους να μας κάνουν ντουά

Ερώτηση:

Πολλές φορές αναρωτιέμαι, όταν έχω ένα σοβαρό πρόβλημα και τηλεφωνώ στα αδέρφια μου και τους λέω “κάντε ντουά για το τάδε πρόβλημά μου”, μήπως παραβιάζω αυτόν τον κανόνα – υποπίπτω στο μικρό σιρκ – ή είναι σαν να ζητάω ρούκιγια; Παρακαλώ απαντήστε μου να καταλάβω αν κάνω λάθος.

Απάντηση:

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Δεν είναι σίρκ όταν ζητάτε από τα αδέλφια να σας κάνουν ντουά, εφόσον όμως είναι εν ζωή, σας ακούν και γνωρίζεται ότι μόνο από τον Αλλάχ έρχεται η λύση του προβλήματος καθώς επίσης στηρίζεστε αποκλειστικά και μόνο στον Αλλάχ. Όμως χωρίς αμφιβολία είναι καλύτερα και προτιμότερο να μην ζητάτε. Το ίδιο ισχύει και για την ρούκιγια. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει κίνδυνος η υπόνοια ότι μπορεί να καταλήξει σε σίρκ (είτε ως προς την συνείδηση, είτε ως προς την πρόθεση) τότε απομακρυνόμαστε ολοκληρωτικά από αυτό. Τέλος, όταν το άτομο το έχει πάρει ως συνήθεια, κάθε φορά σε κάθε πρόβλημα να ζητά συνεχώς από τους άλλους να κάνουν ντουά, τότε αυτό δεν είναι ορθό και ορισμένες φορές μπορεί και να απειλείται η σταθερότητα και η εγκυρότητα του Ταουχίντ (Μονοθεϊσμός) ενός ατόμου.  Μην ξεχνάμε ότι δεν άνηκε στην μεθοδολογία των Σαχάμπα του Προφήτη μας صلى الله عليه وسلم, να ζήταγαν ο ένας από τον άλλον ντουά για τα προβλήματα τους, ούτε ο Προφήτης ποτέ δίδαξε μια τέτοια πρακτική.

Συνοψίζοντας λέμε, ότι ως προς την πρακτική, αυτή κάθε αυτή, δεν είναι παράνομη με τις σωστές προϋποθέσεις και προθέσεις όπως προαναφέραμε. Όμως καλύτερα να αποφεύγεται για την ασφάλεια του Ταουχίντ (Μονοθεϊσμού).

{πηγή: Ίμπν Ουθαημήν, Λικα’ αλ μπαάμπ αλ μαφτούχ, (212)}

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد

Άχμαντ Ελντίν


Δείτε επίσης πως η ντουά σχετίζεται με το Ταουχίντ (Μονοθεϊσμό) και το δεύτερο ακυρωτικό του Ισλάμ.  



Categories: «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ», ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΙΣΛΑΜ

Tags: , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading