Το καλύτερο εφόδιο του πιστού

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Οι προμήθειες και τα εφόδια που θα χρειαστείς για ένα ταξίδι είναι απαραίτητα. Το ίδιο απαραίτητα είναι και για το ταξίδι σου στην μέλλουσα ζωή. Βεβαίως, αυτό το ταξίδι είναι διαφορετικό, άρα τα εφόδια είναι διαφορετικά και είναι πολύ πιο σημαντικό από ένα επίγειο ταξίδι. Ποιο είναι λοιπόν το καλύτερο εφόδιο για μια διαδρομή προς τον Ύψιστο; Είναι η Τάκουα.

Επιγραμματικά, Τάκουα είναι η θεοσέβεια – θεοφοβία. Όταν κάνεις μια πράξη γιατί την επιτάσσει ο Αλλάχ, ελπίζοντας στην ευχαρίστηση Του και την ανταμοιβή, κάνοντας το από αγάπη. Και αποφεύγεις μια απαγορευμένη πράξη διότι φοβάσαι την τιμωρία του. Είναι επίσης η συνεχόμενη ενθύμηση του Αλλάχ για όλες τις υποθέσεις του πιστού. Η σωστή συνείδηση απέναντι Του. Ο Ύψιστος λέει:

«…πάρετε προμήθειες για το ταξίδι σας, το πιο καλό όμως εφόδιο είναι η Τάκουα. Γιαυτό σεβαστείτε Με (με θεοφοβία) εσείς που έχετε κατανόηση» {Κοράνι 2:197}

Ο Ύψιστος συμβουλεύει τον πιστό να εφοδιαστεί σε περίπτωση που θα πραγματοποιήσει ένα ταξίδι. Όμως, το καλύτερο εφόδιο είναι ο σεβασμός προς τον Ύψιστο με Τάκουα. Ένα εφόδιο που δεν θα συνοδεύει τον πιστό μόνο στην επίγεια ζωή αλλά θα σταθεί μαζί του μέχρι και την Ημέρα της Κρίσης.

Όλα τα επίγεια εφόδια, οποία και αν είναι αυτά, πρόκειται να τερματιστούν. Κανένας δεν μπορεί να πάρει τίποτα επίγειο στον τάφο του. Όμως, την Τάκουα μπορείς να την κρατήσεις, και την έχεις πολύ ανάγκη όταν θα σε λογαριάσει ο Δημιουργός σου.

Πέρα ότι η Τάκουα είναι το καλύτερο εφόδιο, αποτελεί επίσης και την καλύτερη συμβουλή προς έναν πιστό. Ο Προφήτης  صلى الله عليه و سلم συμβούλεψε έναν από τους μαθητές του λέγοντας:

«Να φοβάσαι τον Αλλάχ οπου και αν βρεθείς, ακολούθησε την κακή πράξη με μια καλή πράξη, και θα την σβήσει (την κακή). Και συμπεριφέρσου με τους ανθρώπους με καλό χαρακτήρα» (Τιρμιδί, 1978)

Μάθε περισσότερα για αυτό το πνευματικό ταξίδι που οφείλει ο πιστός να το πραγματοποιήσει:

Δείτε όλα τα μαθήματα της σειράς εδώ 

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ»

Tags: , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading