Μια σπουδαία ντουά (επίκληση)

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Ο Ατ Ταμπαραάνι καταγράφει στο «αντ Ντουά» (1339) μια αυθεντική ρήση του Προφήτη صلى الله عليه و سلم. Ο Άμπου Χουράιρα رضي الله عنه αφηγείται ότι μια από τις ντούα του Προφήτη ήταν η εξής:

 اللهمَّ إني أعوذ بكَ من جارِ السُّوءِ ، ومن زوج تشيِّبني قبلَ المشيب ، ومن ولد يكونُ عليّ رَبّاً، ومن مالٍ يكونُ عَليّ عذاباً ، ومن خليلٍ ماكرٍ عينُه تراني ، وقلبُه يرعاني ؛ إنْ رأى حسنةً دفنَها ، وإذا رأى سيئّئةً أذاعَها

«Ω Αλλάχ, αναζητώ καταφύγιο σε εσένα από έναν κακό γείτονα. Και από μια σύζυγο που με κάνει να γερνώ πριν τα γηρατειά μου. Και από έναν υιό που θα γίνει αφέντης μου. Και από έναν πλούτο που θα γίνει η τιμωρία μου. Και από έναν πονηρό φίλο οπου που τα μάτια του με κοιτούν (με κακία) και η καρδιά του σχεδιάζει και συνωμοτεί εναντίον μου. Όταν βλέπει κάτι καλό πάνω μου το θάβει και όταν δει κάτι κακό το διαδίδει»  

Πως προφέρεται η ντουά:

«Αλλαχούμα ίνη αούδουμπικα μην τζαάρις σου, ουά μιν ζάουτζιν τουσαηήμπούνι κάμπλαν μασήημπ. Ουά μην ούλαντιν γιακούνου αλάηα ράμπαν. Ουα μην μαάλην γιακούνου αλάηα αδαάμπαν. Ουα μην χαλήλιν μαάκιρην, αηνούχου ταραάνη, ουα κάλμπουχου γιάρ’αάνη, ιν γιαραά χάσαναταν ντάφάναχαα, ουα ιν γιαραά σαήαταν αδάα’άχαα»

Σύντομη επεξήγηση της ντουά:

[Ω Αλλάχ, αναζητώ καταφύγιο σε εσένα από έναν κακό γείτονα]. Ο πιστός αναζητά καταφύγιο στον Ύψιστο από το να έχει στην ζωή του έναν γείτονα που του φέρνει προβλήματα, στενοχώριες και δυσκολίες. Από την άλλη, ο καλός γείτονας διευκολύνει, βοήθα, νοιάζεται, ενδιαφέρεται για τον διπλανό του. Είναι σπουδαία ωφέλεια κάποιος να έχει έναν καλό γείτονα η να μένει μακριά από γείτονες που του προκαλούν προβλήματα.

[Και από μια σύζυγο που με κάνει να γερνώ πριν τα γηρατειά μου]. Ο πιστός αναζητά καταφύγιο στον Ύψιστο από το να έχει στην ζωή του μια σύζυγο μίζερη και αχάριστη. Μια σύζυγο που τον κάνει να γερνά πριν την ώρα του μιας και δεν βρίσκει καμία ευχαρίστηση μαζί της. Το κομμάτι αυτό της επίκλησης δεν αφορά μόνο έναν άνδρα προς την μίζερη σύζυγο του αλλά και μια γυναίκα προς τον μίζερο σύζυγο της.

[Και από έναν υιό που θα γίνει αφέντης μου]. Ο πιστός αναζητά καταφύγιο στον Ύψιστο από το να έχει στην ζωή του παιδιά τα οποία, με την συμπεριφορά τους, γίνονται αφεντικά εις βάρος του. Παιδιά τα οποία συμπεριφέρονται χωρίς κανένα σεβασμό προς τους γονείς.

[Και από έναν πλούτο που θα γίνει η τιμωρία μου]. Ο πιστός αναζητά καταφύγιο στον Ύψιστο από το να έχει στην ζωή του πλούτο που στην πραγματικότητα λειτουργεί ως τιμωρία εναντίον του. Πως γίνεται αυτό; Αυτό γίνεται όταν ο πλούτος τον αποσπά από τις υποχρεώσεις του προς τον Ύψιστο. Καταυτόν τον τρόπο ο πλούτος μπορεί να λειτουργήσει ως κάτι αρνητικό για τον πιστό καταλήγοντας, στην ουσία, να είναι μια τιμωρία.

[Και από έναν πονηρό φίλο οπου που τα μάτια του με κοιτούν (με κακία) και η καρδιά του σχεδιάζει και συνωμοτεί εναντίον μου. Όταν βλέπει κάτι καλό πάνω μου το θάβει και όταν δει κάτι κακό το διαδίδει]. Ο πιστός αναζητά καταφύγιο στον Ύψιστο από το να έχει στην ζωή του ψεύτικους φίλους. Από αυτούς που φαινομενικά είναι φίλοι αλλά στην ουσία σχεδιάζουν και συνωμοτούν εναντίον σου. Χαίρονται στα προβλήματα σου και λυπούνται στις χάρες σου. Τα θετικά που έχεις τα αγνοούν, επικεντρώνονται στα αρνητικά και σε κουτσομπολεύουν. 

Πηγή: Σιλσίλατουλ Αχαντίθους Σαχήχα, νούμερο 3137, του Αλλάμα Σέηχ αλ Αλμπαάνι

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ», Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading