Τα θεμέλια της λατρείας – أركان العبادة

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Η λατρεία στο Ισλάμ έχει τρεις πυλώνες: 1) Αγνή πρόθεση, 2) Ειλικρίνεια, 3) προσκόλληση στη Σούννα (διδασκαλίες/πρακτικές) του Προφήτη. Ας δούμε τι σημαίνει το καθένα ξεχωριστά.

1) Αγνή πρόθεση

Κατά την πράξη λατρείας εξαγνίζεις την πρόθεση και με αυτήν αναζητάς μόνο την ευχαρίστηση του Αλλάχ. Ο Προφήτης είπε: «Οι πράξεις κρίνονται με βάση τις προθέσεις και ο καθένας θα λάβει αυτό το οποίο είχε ως πρόθεση» {Μπουχάρι, 6689, – δες εδώ την αναλυτική εξήγηση της ρήσης από τον Ιμάμη Ίμπν Ουθαημήν}

Εξαγνίζουμε τις προθέσεις μας στις πράξεις λατρείας. Δηλαδή η λατρεία μας, ως πράξη, πρέπει να αφιερώνεται αποκλειστικά στον Ύψιστο. Η λατρεία ως πράξη που κρύβει επίγειες ωφέλειες και συμφέροντα η συνδέονται, με τον έναν τρόπο η τον άλλον με τα κοσμικά η αφιερώνεται σε άλλους εκτός από τον Ύψιστο, τότε είναι άκυρη και μη αποδεκτή.

2) Ειλικρίνεια

Αυθεντική ειλικρίνεια με αποφασιστικότητα από μεριά μας για να τηρηθεί η λατρεία έτσι όπως ορίζει ο Ύψιστος στην αποκάλυψη (Κοράνι). Υπακοή σε αυτά που καλεί και απομάκρυνση σε αυτά που απαγορεύει με ειλικρινή προετοιμασία για να τον συναντήσουμε την Ημέρα της Κρίσης.

3) Προσκόλληση στη Σούννα του Προφήτη صلى الله عليه وسلم

Αυθεντική λατρεία σημαίνει οτι λατρεύεις τον Ύψιστο έτσι όπως αποκάλυψε ο Ίδιος καθώς επίσης όπως δίδαξε ο Προφήτης Του. Η μεθοδολογία της λατρείας μας πρέπει να είναι πανομοιότυπη με αυτήν του Προφήτη του Αλλάχ, ειδάλλως κινδυνεύουμε να πέσουμε σε αιρέσεις και πλάνες.

Ο Ύψιστος λέει                                                                                                          

«Γι’ αυτό πάρετε ό,τι σας δώσει ο Απόστολος (ότι σας διατάζει) και αποφεύγετε ότι σας απαγορεύει.» {Κοράνι 59:7}

Επίσης,

«δεν θα πιστέψουν πραγματικά, αν δε σε κάνουν διαιτητή σ’ όλες τις ανάμεσα τους διαφωνίες. Κι έπειτα δεν θα βρουν καμιά δυσαρέσκεια στις ψυχές τους, σ’ ότι εσύ αποφασίσεις, θα παραδεχτούν υπακούοντας (τις αποφάσεις σου).» {Κοράνι 4:65}

Ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم είπε: 

«όποιος καινοτομεί στα (λατρευτικά) θέματα μας δεν αποτελεί κομμάτι μας και δεν θα γίνει αποδεκτό (αυτό που επινόησε)» {Μπουχάρι και Φάτχ αλ Μπάρι, Ιμπν Χάτζαρ αλ Ασκαλάνι, νούμερο 2697}

Επίσης,

«Ο καλύτερος λόγος είναι το βιβλίο του Αλλάχ και η καλύτερη καθοδήγηση είναι η καθοδήγηση του Μουχάμαντ. Τα χειρότερα πράγματα είναι αυτά που επινοούνται/καινοτομίες και κάθε καινοτομία οδηγεί στην πλάνη» {Μούσλιμ, χαντίθ νούμερο 867}

Οφείλουμε να λατρεύουμε τον Δημιουργό μας, τον Αλλάχ, έτσι όπως μας δίδαξε ο Απόστολος του صلى الله عليه وسلم και μόνο, χωρίς προσθαφαιρέσεις και δικές μας επινοήσεις. Το να λατρεύουμε τον Αλλάχ σύμφωνα με την καθοδήγηση του Προφήτη αποτελεί δέσμευση για έναν Μουσουλμάνο. Για παράδειγμα, πλενόμαστε για προσευχή όπως έκανε ο ίδιος και μας δίδαξε, κάνουμε Χάτζ όπως έκανε ο ίδιος και μας δίδαξε, προσευχόμαστε όπως προσευχόταν. Το ίδιο ισχύει για όλα τα θεολογικά και νομολογικά θέματα.

Η λατρεία στο Ισλάμ στηρίζεται σε αυτά τα θεμέλια. Σε περίπτωση που απουσιάζει ένας πυλώνας της λατρείας τότε η λατρευτική πράξη δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από τον Ύψιστο.

Δείτε επίσης: Με ποια συναισθήματα πρέπει να συνοδεύεται η λατρεία;

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: ΙΣΛΑΜ

Tags: , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading