Ώρες προσευχής χωρίς το ημερολόγιο – أوقات الصلاة

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Ακολουθούν επιγραμματικά οι ώρες της προσευχής χωρίς την ανάγκη του ημερολογίου:

Φάτζρ (πρωινή προσευχή): Όταν αντικρίζουμε στον ουρανό μια άσπρη οριζόντια γραμμή που σηματοδοτεί την έναρξη του ξημερώματος. Η φάτζρ προσφέρεται απο την στιγμή που βλέπουμε αυτήν την άσπρη γραμμούλα, διότι από αυτήν την στιγμή ξεκινά η φάτζρ (όχι νωρίτερα).

Δούχρ (μεσημεριανή προσευχή): Προσφέρεται όταν ο ήλιος βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο κατά το μεσημέρι και μόλις έχει αρχίσει να πέφτει από το υψηλό του σημείο. Τότε ξεκινά η δούχρ και κρατά μέχρι την Άσρ. Οι Ουλαμά (λόγιοι) το ορίζουν ως την ώρα αυτή που η σκιά μας είναι ίση με το ύψος μας

Άσρ (δεύτερη μεσημεριανή προσευχή): Η Άσρ προσφέρεται στα μέσα (ανάμεσα) της δούχρ και της μάγριμπ, όταν και πάλι, σε αυτό το χρονικό σημείο, η σκιά μας είναι ίση με το ύψος μας και κρατά μέχρι και πριν δύση ο ήλιος. 

Μάγριμπ (απογευματινή προσευχή): Η Μάγριμπ προσφέρεται όταν πέφτει (δύση) ο ήλιος.

Ισά (βραδινή προσευχή): Προσφέρεται όταν ο ουρανός είναι σκοτεινός (έχει χαθεί και η τελευταία φωτεινότητα και είναι μαύρος ο ουρανός)

Αυτές είναι οι ώρες προσευχής χωρίς να έχουμε ανάγκη τα ημερολόγια. Τις περισσότερες φορές τα ημερολόγια είναι άστοχα ως προς τις ώρες που ορίζονται από την Σούννα.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: ΙΣΛΑΜ

Tags: , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading