Η έννοια της ελευθερίας στο Ισλάμ

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Ο άνθρωπος έχει δημιουργηθεί από τον Δημιουργό του ως δούλος και υπηρέτης. Είτε θα είναι υπηρέτης και δούλος του Δημιουργού του, είτε θα είναι δούλος του σατανά. Με αυτές τις δυο επιλογές γεννιέται. Αυτή είναι η φύση του.  

Είτε λοιπόν θα περιορίσει τον εαυτό του στον Νόμο του Κυρίου (Ισλάμ) και καταυτόν τον τρόπο θα είναι δούλος του Αλλάχ του Υψίστου, του Δημιουργού, είτε θα επικαλεσθεί τις επιθυμίες του και τα θέλω του (ψευτο- ελευθερία) για να κάνει αυτό που τον ευχαριστεί, δηλαδή ακόλουθος του σατανά.

Όπως λέει και ο Αλλάμα Ίμπν ουλ Κάγιεμ «άφησαν την δουλεία προς Αυτόν που τους έπλασε και επέλεξαν να υποδουλώσουν την ψυχή τους στον σατανά». Πράγματι, πρόκειται για μια λανθασμένη ανταλλαγή. Πήραν για θεό τους την επιθυμία τους. Όπως λέει και ο Ύψιστος:

 أَرَأَيْتَ مَنِ اتَّخَذَ إِلَـٰهَهُ هَوَاهُ

«Μήπως δεν είδες εκείνον, που πήρε τις επιθυμίες του για θεό;» {Κοράνι 25:43}

Θεοποίησαν την επιθυμία. Υποδουλώνεται στα θέλω του και ο ταλαίπωρος έχει την εντύπωση ότι είναι ελεύθερος. Στην πραγματικότητα βιώνει την χειρότερη μορφή υποδούλωσης. Εάν προτιμούσε την υποδούλωση στον Κύριο και Δημιουργό του θα γευόταν την αληθινή και ουσιαστική ελευθερία. Όπως καταγράφει και ο Άμπου Χουράιρα, ότι ο Προφήτης είπε: «Μίζερος είναι ο δούλος του χρήματος και ο δούλος του βελούδου» {Μπουχάρι, 2886}

Ο άνθρωπος είναι δούλος από την φύση του. Είτε θα είναι υπηρέτης του Αλλάχ είτε θα υπηρετεί τα θέλω του, είτε  άλλους η άλλο. Η ελευθερία του τύπου «κάνω ότι με ευχαριστεί» είναι ένα μεγάλο ψέμα. Στην πραγματικότητα, πρακτικά, πουθενά δεν συναντάμε κάτι τέτοιο (ο κάθε ένας να κάνει αυτό που επιθυμεί).

Η πραγματική και ουσιαστική ελευθερία είναι να είσαι δούλος του Δημιουργού σου (Αλλάχ). Με αυτόν τον τρόπο είσαι πραγματικά ελεύθερος και έχεις δραπετεύσει από την δουλεία του σατανά.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: ΙΣΛΑΜ

Tags: , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading