Πως σταδιακά μπορεί να χαθεί η πίστη

Αναδημοσίευση 

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Η πίστη δεν «αδειάζει» από την καρδιά «μια και έξω». Υπάρχει μια διαδικασία την οποία ο πιστός πρέπει να προσέχει έτσι ώστε να μην την περάσει και κατ’ επέκταση να προστατέψει την καρδιά του από το «άδειασμα» αυτό. Η ρήση του μεγάλου σαχάμπι (οπαδός/φίλος του Αποστόλου), του Αμπντάλλα Ίμπν Μασ’ούντ τα λέει όλα. Είπε:

Να προσέχεις αυτούς που εισάγουν την καινοτομία (αίρεση). Η θρησκεία (ντίν – τρόπος ζωής – Ισλάμ) δεν παίρνεται από την καρδιά στιγμιαία (με την πρώτη). Ο Σατανάς παρουσιάζει την καινοτομία στον άνθρωπο, την ομορφαίνει στα μάτια του και τον κάνει να ασχολείται με αυτή, μέχρι που η καρδιά του «αδειάζει» από πίστη (Ιμαάν).

Σύντομα θα έρθει η εποχή οπου οι άνθρωποι θα αφήσουν (δεν θα πράττουν) τις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στον Αλλάχ, όπως την προσευχή, την νηστεία, να τηρούν το χαλαάλ (το επιτρεπτό – νόμιμο) και να αποφεύγουν το χαραάμ (απαγορευμένο – παράνομο), και θα μιλούν για τον Κύριο τους τον Ύψιστο δίχως γνώση.

Γιαυτό λοιπόν, όποιος φτάσει και συναντήσει αυτήν την εποχή να τρέξει μακριά. Ειπώθηκε σε αυτόν: «Να τρέξουμε και να πάμε που;» Είπε: «Εκεί που δεν υπάρχει κανείς». Έπειτα πρόσθεσε «Να τρέξει με την καρδιά του και την θρησκεία του (να τα πάρει μαζί του και να δραπετεύσει) και να μην κάθεται με τους Άχλ αλ Μπίντ’α (αιρετικούς, κακόδοξους, πλανεμένους).

{Από την επεξήγηση (σάρχ) του «Οσούλ αλ Ιτικαάντ Άχλ ουλ Σούννα ουάλ Τζαμαά», αρθ.196, τόμος 1, σελ 136}

“““““““““““““““

Επεξήγηση:

«Να προσέχεις αυτούς που εισάγουν την καινοτομία (αίρεση)»: Ο Αμπντάλλα Ίμπν Μασ’ούντ προειδοποιεί τους πιστούς να προσέχουν και να απομακρύνονται από τους αιρετικούς και τους πλανεμένους. Παρακάτω αναφέρει τον τρόπο αυτής της απομάκρυνσης.

«Η θρησκεία (ντίν – τρόπος ζωής – Ισλάμ) δεν παίρνεται από την καρδιά στιγμιαία (με την πρώτη)»: Την πίστη σου δεν την χάνεις με την πρώτη. Είναι μια διαδικασία από αστοχίες και λάθη. Διαβάστε περισσότερα εδώ  

«Ο Σατανάς παρουσιάζει την καινοτομία στον άνθρωπο, την ομορφαίνει στα μάτια του και τον κάνει να ασχολείται με αυτή, μέχρι που η καρδιά του «αδειάζει» από πίστη (Ιμαάν)»: Αυτό είναι το πρώτο βήμα ως προς την εξαπάτηση. Η αίρεση. Η επινόηση. Λεγόμενα και πράξεις (σε θέματα λατρείας) που ο Απόστολος ποτέ δεν είπε η έπραξε. Το «θύμα» αφού πιαστεί στην παγίδα ομορφαίνει στα μάτια του η πλάνη, έπειτα έρχεται η έντονη ενασχόληση με αυτήν σε σημείο που να την θεώρει φυσιολογική. Η ζημιά όμως ήδη έχει γίνει με την καρδιά να έχει στεγνώσει.

«Σύντομα θα έρθει η εποχή οπου οι άνθρωποι θα αφήσουν (δεν θα πράττουν) τις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στον Αλλάχ, όπως την προσευχή, την νηστεία, να τηρούν το χαλαάλ (το επιτρεπτό – νόμιμο) και να αποφεύγουν το χαραάμ (απαγορευμένο – παράνομο), και θα μιλούν για τον Κύριο τους τον Ύψιστο δίχως γνώση»: Ο Αμπντάλλα Ίμπν Μασ’ούντ προειδοποιεί επίσης ότι θα έρθει η εποχή που δεν θα τηρούνται οι υποχρεώσεις που έχουμε απέναντι στον Ύψιστο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα αυτά τα οποία θα εγκαταλείψουν τις υποχρεώσεις αυτές είναι γιατί θα μιλούν για τον Αλλάχ δίχως γνώση (η θα τους συντροφεύουν όπως θα δούμε παρακάτω). Είναι ένα χαρακτηριστικό στοιχείο που συνοδεύει τους αιρετικούς παρόλο που ο μεγάλος σαχάμπι δεν εννοεί απαραίτητα αυτούς.

«Γιαυτό λοιπόν, όποιος φτάσει και συναντήσει αυτήν την εποχή να τρέξει μακριά. Ειπώθηκε σε αυτόν: «Να τρέξουμε και να πάμε που;» Είπε: «Εκεί που δεν υπάρχει κανείς»: Ολοκληρωτική απομάκρυνση και εγκατάλειψη για την ασφάλεια της πίστης μας. Μετανάστευση (πνευματική η σωματική) για χάρη του Αλλάχ. «Εκεί που δεν υπάρχει κανείς» δηλαδή σε περιοχή η σε αυτούς που δεν εμπλέκονται με αίρεση, κακοδοξία και πλάνη.

«Έπειτα πρόσθεσε «Να τρέξει με την καρδιά του και την θρησκεία του (να τα πάρει μαζί του και να δραπετεύσει) και να μην κάθεται με τους Άχλ αλ Μπίντ’α (αιρετικούς, κακόδοξους, πλανεμένους)»: Ο Αμπντάλλα Ίμπν Μασ’ούντ γίνεται ακόμα πιο συγκεκριμένος στα ήδη ξεκάθαρα λόγια του προσθέτοντας το να πάρει την καρδιά του, δηλαδή την λογική και τα συναισθήματα του, ιδιαίτερα τα συναισθήματα που ίσως τον τραβούν πίσω να κάτσει με τους αιρετικούς και τους πλανεμένους. Να πάρει λοιπόν την καρδιά του και την πίστη του και να τρέξει έτσι όπως δραπετεύει κανείς από τον τύραννο καταπιεστή. Να μην κάθεται και ούτε να συνομιλεί με τους κακόδοξους διότι μπορεί να του περάσουν «αρρώστια» στην καρδία του. Μια αρρώστια που απομακρύνει την πίστη σταδιακά.

Και όπως πολύ εύστοχα ανέφερε ο Αλλάμα, σέηχ Μουχάμαντ Σαήντ Ρασλάν: Οι αιρετικοί (άχλ ουλ Μπίνταα) και οι προσκολλημένοι στις επιθυμίες τους (άχλ ουλ αχουά) είναι πιο επικίνδυνοι και από τους κλέφτες, διότι ο κλέφτης θα σου κλέψει μόνο το πλούτο σου αλλά αιρετικός θα σου κλέψει την καρδιά σου και το «Ντίν» σου (θρησκεία/Ισλάμ).

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد

Προτεινόμενες αναρτήσεις:



Categories: «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ», Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading