Ερώτηση: «Το Ισλάμ με εκφράζει, αλλά…»

Ερώτηση:

Το Ισλάμ με εκφράζει αλλά έχω πολλές απορίες. Ήθελα να ρωτήσω τα εξής, είναι υποχρέωση να αλλάξω τις συνήθειες μου; Είμαι μητέρα και ζω σε ένα Χριστιανικό περιβάλλον χωρίς αυτό να σημαίνει υπερβολές. Σε περίπτωση που ασπαστώ το Ισλάμ είναι υποχρεωτικό να το ανακοινώσω; Μπορώ να ασπαστώ το Ισλάμ και να συνεχίσω την ζωή που κάνω και τώρα; Μια ζωή χωρίς υπερβολές, μαντήλι κ.α. Πιστεύω ότι η πίστη δεν δηλώνεται από την εμφάνιση. Που μπορώ να στηριχτώ πέρα από μια ιστοσελίδα; Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

Απάντηση:

Το Ισλάμ είναι ένας τρόπος ζωής για έναν πιστό και είναι ιδιαίτερα εύκολος. Αρκεί να μπεις στο κλίμα και κυρίως, πάνω απ όλα, να ξέρεις γιατί το ασπάζεσαι. Δυστυχώς πολλοί ασπάζονται το Ισλάμ για λάθος λόγους καταλήγοντας στο τέλος να μην αντέχουν και να μην συνεχίζουν. Αυτό το άρθρο θα σε βοηθήσει  .

Οι συνήθειες που πρέπει να αλλαχτούν είναι αυτές οι οποίες θεωρούνται απαγορευμένες στο Ισλάμ, ενώ αυτές που επιτρέπονται Ισλαμικά δεν έχεις κανέναν λόγο να τις αλλάξεις. Ο σκοπός ενός Μουσουλμάνου είναι να τηρεί το θέλημα του Δημιουργού του όσο μπορεί και να απομακρύνεται ολοκληρωτικά από το απαγορευμένο. Εφόσον λοιπόν ασπαστείς το Ισλάμ, και αυτό βεβαίως θα το κάνεις διότι πιστεύεις ότι είναι η αλήθεια από τον Ύψιστο, τότε μέσα στην καρδιά σου δεν θα βρεις κανένα εμπόδιο και θα το πράξεις με ευχαρίστηση. Εφόσον ανακαλύπτουμε την αλήθεια τότε πρέπει να την ακολουθήσουμε χωρίς εκπτώσεις, μειώσεις η παραλλαγές μόνο και μόνο για να ταιριάξει στα θέλω μας και τις συνήθειες μας. Οι συνήθειες μας είναι αυτές που πρέπει να προσαρμοστούν στην αλήθεια του Δημιουργού μας και όχι το αντίθετο.

Όμως (και εδώ δώσε προσοχή): Είναι κατανοητό ότι μπορεί να σου φάνει δύσκολο κάτι η έξω από τα νερά σου. Απόλυτα σεβαστό και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να πηγαίνεις βήμα βήμα και σιγά σιγά.  Το πρώτο βήμα και το σημαντικότερο είναι να γνωρίζεις τι είναι το Ισλάμ, με σωστή και αυθεντική γνώση (και αυτή είναι η δουλειά μας στο IslamForGreeks.org). Έπειτα, σιγά σιγά περνάς στις πράξεις για να απομακρυνθείς από το απαγορευμένο. Και αν δεν μπορείς για το έναν η τον άλλον λόγο, τουλάχιστον να το γνωρίζεις θεωρητικά (το τι πρέπει να κάνεις η το τι πρέπει να αποφεύγεις) και να το θέσεις ως στόχο στο άμεσο μέλλον να το πράξεις (όπως η μαντίλα και άλλα παρόμοια).

Πίστεψε με, δεν είναι κάτι δύσκολο ούτε κάτι «βαρύ» πάντα με την προϋπόθεση να υπάρχει θέληση και αγάπη προς την αλήθεια την οποία ασπάστηκες.

Είναι καθαρά επιλογή σου αν θέλεις να το ανακοινώσεις η όχι. Όμως, ίσως βρεθείς (ίσως και όχι, ανάλογα με την περίσταση) σε καταστάσεις που θα είναι ψυχοφθόρο να το κρύβεις. Αυτό θα το κρίνεις εσύ (για το αν πρέπει να ανακοινωθεί η όχι και το πότε)

Να θυμάσαι ότι το Ισλάμ, αυτό κάθε αυτό, είναι μετριοπαθές και δεν περιέχει καμία υπερβολή. Υπερβολή η Νορμάλ ορίζεται από τον Θεό τον Ύψιστο όχι από εμάς. Συνεπώς, σε ότι σε καλεί το Ισλάμ είναι εξορισμού μετριοπαθές, απλά θέλει γνώση και ορθή κατανόηση για να μην μετατραπεί σε υπερβολή. Η άγνοια και η έλλειψη ορθής κατανόησης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αιρετικές, πλανεμένες και υπερβολικές θέσεις η πρακτικές. Γιαυτο και τονίζω το κομμάτι της ορθής ενημέρωσης και της γνώσης (θεωρητικά και πρακτικά).

Στο ερώτημα «Μπορώ να ασπαστώ το Ισλάμ και να συνεχίσω να ζω όπως και σήμερα» λέμε ότι: αν ζεις με συνήθειες που εναντιώνονται στο Ισλάμ, τότε όπως καταλαβαίνεις αυτές πρέπει να τερματιστούν σε κάποιο χρονικό σημείο στη ζωή σου και πρέπει να αγωνιστείς γιαυτο. Όπως είπαμε το Ισλάμ είναι η τήρηση του θελήματος του Δημιουργού και εμείς συμβιβαζόμαστε στα θέλω Του και όχι Αυτός στα θέλω μας. Εάν όμως η καθημερινότητα σου δεν περιέχει παραβιάσεις (γενικά) που εναντιώνονται στο Ισλάμ, τότε δεν έχεις πρόβλημα. Ρομπότ φυσικά και δεν είσαι, κάτι μπορεί να κάνεις λάθος η να πέσεις ακόμα και σε αμαρτία, το θέμα όμως είναι να το συνειδητοποιείς και να επιστρέφεις χωρίς απελπισίες και πανικό, αλλα και από την άλλη, χωρίς υπεραισιοδοξία ότι δεν τρέχει τίποτα.  Όμως όπως και να έχει, είτε έτσι είτε αλλιώς, πρόβλημα δεν θα έχεις εφόσον ριζώσει πραγματικά η πίστη και η αγάπη σου προς το Ισλάμ. Διότι όπως ξέρεις, δεν υπάρχει  το «δεν μπορώ» αλλά το «δεν θέλω».

Η πίστη δεν στηρίζεται πάνω στην εμφάνιση αλλά περιέχει και την εμφάνιση μας. Μια εμφάνιση που πρέπει να είναι καθώς πρέπει και ορισμένη σύμφωνα με την αποκάλυψη του Υψίστου. Αλλά τονίζω και πάλι, σκοπός σου, ιδιαίτερα στα πρώτα σου βήματα, δεν είναι καταπιάνεσαι με αυτά, αλλά στο θεωρητικό κομμάτι της πίστης (σαν πρώτο βήμα). Όλα σιγά σιγά, χωρίς βιασύνες με σπασμωδικές και απότομες κινήσεις. Σκαλί σκαλί, που κάθε φορά θα μαθαίνεις και κάθε φορά θα πράττεις. Όχι απότομα, όχι βιαστικά, διότι έτσι θα «κλωτσήσεις» και θα είναι λογικό.

Το IslamForGreeks.org προσφέρει το κομμάτι της γνώσης στους αναγνώστες με αρθρογραφία, βίντεο, ηχητικά και κυρίως με μαθήματα για το Ισλάμ (νομολογικά, θεολογικά και δογματικά). Όπως καταλαβαίνεις αυτή είναι η ουσία και το κλειδί της όλης υπόθεσης. Από εκεί και πέρα βρίσκομαι, οσο μπορώ και έχω δυνατότητα, δίπλα στα αδέλφια μου όσο με χρειάζονται για τα προβλήματα τους (οικογενειακά, κοινωνικά). Όμως σε συμβουλεύω να μην ψάχνεις στήριξη σε κανέναν, παρά μόνο στον Θεό αποκλειστικά. Αυτός είναι που φέρνει το πρόβλημα και αυτός είναι που ανακουφίζει από αυτό. Δες εδώ ένα σχετικό βίντεο που συζητώ λεπτομερειακά το κομμάτι αυτό. 

Όπως και να έχει όμως, είμαι δίπλα σου σε ότι χρειαστείς πρώτα ο Θεός. Νιώσε άνετα να εκφράσεις τους προβληματισμούς η τις απορίες σου. Να σε καλά και ο Αλλάχ να σε φυλάει και να σε προστατεύει. 

Άχμαντ Μ. Ελντίν 


Categories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Tags: , , , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading