Θανάσιμα αμαρτήματα: Αδικία και διακοπή συγγενικών δεσμών

αναδημοσίευση 

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Άχμαντ Ελντίν 

Ο πιστός οφείλει να προσέχει δυο σημαντικά αμαρτήματα για τα οποία 0 Ύψιστος μπορεί να στείλει άμεση επίγεια τιμωρία η επίγεια ανταμοιβή. Τα αμαρτήματα αυτά ειναι η αδικία και η διακοπή των συγγενικών δεσμών.

Διαβάζουμε το αυθεντικό χαντίθ του Προφήτη صلى الله عليه وسلم

«Καμιά παρανομία (αμαρτία) δεν είναι ταχύτερη στην ενεργοποίηση της τιμωρίας από τον Αλλάχ, πέρα που έχει αποθηκευτεί τιμωρία και στη μεταθάνατον ζωή, παρά μόνο η αδικία στον συνάνθρωπο και η διακοπή των δεσμών συγγένειας. Και η καλή πράξη αυτή που ταχύτερα ανταποδίδεται στον κάτοχο της είναι όταν εκπληρώνεις τους δεσμούς συγγένειας και μάλιστα σε τέτοια βαθμό, έτσι ώστε μπορεί να υπάρχει μια οικογένεια γεμάτο κακία και παρανομία αλλά ο πλούτος της και τα μέλη της να αυξάνονται (ως ανταπόδοση καλού) μόνο και μόνο γιατί τηρούν τους δεσμούς συγγένειας.»

Αξιοπιστία του χαντίθ: Καταγράφεται στην συλλογή του Ίμπν Χιμπάν, νο. 440. Κομμάτι της ρήσης αυτής καταγράφεται και στις συλλογές των Άμπου Νταούντ, Ίμπν Μάτζα και ατ Τιρμιδί (4902, 4211, 2511). Το βρίσκουμε και στην συλλογή του Άνταμπ αλ Μούφραντ, του Ιμάμ αλ Μπουχάρι και του ατ Ταμπαράνι με αυθεντικοποίηση από τον Αλλάμα, Σέηχ ουλ Ισλάμ Νάσιρ Ελντίν αλ Αλμπάνι στο ας Σαχίχα νο. 918 και στο Σαχίχ αλ Τζαάμι’ νο. 5705. 

Τι κρατάμε από αυτήν την ρήση του Προφήτη صلى الله عليه وسلم :

Πρέπει να προσέχουμε να μην αδικούμε τους γύρω μας, είτε είναι Μουσουλμάνοι είτε μη Μουσουλμάνοι. Αυτός που έχει αδικηθεί, έστω και στο ελάχιστο, έστω και με λόγια από εμάς, η ντουά του (επίκληση του) είναι ισχυρή προς τον Αλλάχ και θα εισακουστεί. Ο Προφήτης είπε: «Να φοβάστε την επίκληση (προσευχή) του ατόμου που έχει αδικηθεί, ακόμα και αν είναι άπιστος. Διότι τίποτα δεν θα σταθεί ανάμεσα τους (ανάμεσα της επίκλησης του αδικημένου και της απάντησης από τον Αλλάχ). {Άχμαντ στο Μούσναντ, 12140}

Και η τιμωρία προς τον άδικο, αργά η γρήγορα, θα έρθει στην επίγεια ζωή πέρα από αυτό που έχει αποθηκευτεί στην μετά θάνατον. Ποια είναι η λύση; Να επιστρέψουμε τα δικαιώματα προς αυτόν που αδικήσαμε, να του ζητήσουμε συγγνώμη και πάνω από όλα να ζητήσουμε την συγχώρεση και την ευσπλαχνία του Υψίστου. Και ο Αλλάχ είναι ο Ελεήμων, ο Πολυεύσπλαχνος.

Και μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί επίσης στο κομμάτι της εκπλήρωσης των δεσμών συγγένειας. Να μην «σπάμε» τους δεσμούς αυτούς κόβοντας σχέσεις/επαφές με τα κοντινά μας συγγενικά πρόσωπα (ακόμα και αν μας έχουν αδικήσει) μιας και αυτό είναι από τα Αλ Καμπάιρ (μεγάλα – σοβαρά αμαρτήματα που ο Αλλάχ προειδοποιεί με Κόλαση). Πέρα που ο Ύψιστος προειδοποιεί με την μεταθανατον τιμωρία, θα τιμωρήσει και στην επίγεια ζωή το σπάσιμο των δεσμών συγγένειας. Ενώ αυτός που τηρεί και εκπληρώνει τους δεσμούς συγγένειας, ο Ύψιστος θα βιαστεί να του ανταποδώσει το καλό αυτό ακόμα και αν είναι από τους αμαρτωλούς.

Δείτε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ για το συγκεκριμένο αμάρτημα.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading