Έξι απλές συμβουλές για να είσαι ευτυχισμένος και επιτυχημένος

Άχμαντ Μ. Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد 

Ο Σέηχ ουλ Ισλάμ Ιμπν Ταημία, στο «Αλ Φατάουα», τόμος 8. σελ.453, εξηγεί σε λίγες γραμμές το που βρίσκεται η ευτυχία. Λέει ότι η ευτυχία του ανθρώπου βασίζεται στα εξής: 

  • Υπακοή στις εντολές του Αλλάχ
  • Απομάκρυνση από τις απαγορεύσεις του Αλλάχ
  • Υποταγή στο θειο διάταγμα (Κάνταρ), στα εύκολα και στα δύσκολα

Στην εισαγωγή του αλ Καουάιντ αλ Άρμπα ο Ιμάμης Μουχάμαντ Ιμπν Άμπντουλ Ουχάμπ λέει για την ευτυχία:

  • Όταν σου δίνεται κάτι να είσαι ευγνώμων
  • Όταν δοκιμάζεσαι με δυσκολίες να έχεις υπομονή
  • Όταν πέφτεις στην αμαρτία από αδυναμία να ζητάς συχώρεση και να μετανοείς

Αυτά είναι τα κλειδιά της ευτυχίας και τις επιτυχίας.

Σχόλιο:

Υπακοή στις εντολές του Αλλάχ και απομάκρυνση από τις απαγορεύσεις του Αλλάχ.

Αυτή είναι και η έννοια της τάκουα (θεοφοβίας) προς τον Ύψιστο. Υπακοή στην εντολή, στο μέτρο και στη δυνατότητα που μπορεί ο καθένας και ολοκληρωτική απομάκρυνση από την αμαρτία. Υπακοή στην εντολή, με ελπίδα για το καλύτερο, (Παράδεισος) και απομάκρυνση από την αμαρτία με φόβο για το χειρότερο (Κόλαση).

Υποταγή στο θειο διάταγμα, στα εύκολα και στα δύσκολα.

Ότι έρθει στο δρόμο σου, δύσκολο η εύκολο, χαρά η λύπη, διαχειρίσου το με υπομονή. Μην πεις στο κακό που θα σου ερθει αν «έκανα εκείνο δεν θα ήταν έτσι» (η άλλες παρόμοιες εκφράσεις), διότι δεν έχεις την δυνατότητα να αλλάξεις το Κάνταρ (θειο διάταγμα/πεπρωμένο). Μην πεις στο καλό που θα σου έρθει ότι το αξίζεις γιατί σου χαλάει την ταπεινότητα. Ότι καλό έρχεται είναι από τον Αλλάχ και ότι άσχημο, κακό και λυπηρό είναι από τα χέρια του ανθρώπου, παρόλο που ο Ύψιστος είναι ο Δημιουργός και Ελεγκτής των πάντων.  

Όταν σου δίνεται κάτι να είσαι ευγνώμων. Όταν δοκιμάζεσαι με δυσκολίες να έχεις υπομονή

Δείχνεις ευγνωμοσύνη στον Αλλάχ για το καλό και δείχνεις υπομονή στη συμφορά. Μην αποδίδεις το καλό στον εαυτό σου και κατηγορείς τους άλλους για το κακό που σου συνέβη. Δόξαζε τον Ύψιστο για το καλό που έχεις και να ασκήσεις κριτική στα λάθη σου για το κακό που σε βρήκε.

Όταν πέφτεις στην αμαρτία από αδυναμία να ζητάς συχώρεση και να μετανοείς

 Σε περίπτωση που λυγίσεις από τα πάθη σου και τις επιθυμίες σου μην καθυστερείς την επιστροφή σου προς τον Κύριο σου. Αμέσως να ζητάς συγχώρεση και να μετανοείς. Μην αφήνεις τον σατανά να σε ποτίζει με απελπισία και πανικό, διότι ο Αλλάχ είναι γεμάτος από ευσπλαχνία και συγχώρεση προς τον δούλο του. Από την άλλη είναι αυστηρός στην τιμωρία. Γιαυτο ισορρόπησε μεταξύ ελπίδας και φόβου.

Αν τηρήσουμε αυτές τις συμβουλές τότε δεν υπάρχει αμφιβολία για τον ερχομό της ευτυχίας και της επιτυχίας. Όλα είναι θέμα πράξεων.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading