Τα προβλήματα μας φέρνουν πιο κοντά στον Αλλάχ سبحانه و تعالى

αναδημοσίευση 

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Η συμφορά και το πρόβλημα που μπορεί να σε επισκεφτεί στην ζωή σου δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Τουναντίον, είναι από τον Ύψιστο για να σε κάνει να έρθεις κοντά του, επικαλώντας, μόνο Αυτόν, υιοθετώντας καταυτόν τον τρόπο ειλικρίνεια προς την πίστη σου. Καταλήγεις λοιπόν να ελπίζεις μόνο σε Αυτόν και σε κανέναν άλλον, εξαρτιέσαι ολοκληρωτικά απο Αυτόν, γεύεσαι την γλυκάδα και την ομορφιά της πίστης, διαλύεις κάθε πολυθεϊστικό χαρακτηριστικό και στέκεσαι ως αγνός μονοθεϊστής. Αυτά είναι ευλογία. Μια ευλογία ανώτερη και από την υγεία, την ασφάλεια και την πολυτέλεια (πλούτη). Διότι αυτές οι ευλογιές είναι σωματικές και τις μοιράζονται και οι άπιστοι. Οι ευλογιές όμως του Ταουχίντ (μονοθεϊσμού) είναι ασύγκριτα ανώτερες και απευθύνονται αποκλειστικά στους πιστούς.

Κάποιοι από τους Σάλαφ είπαν:

 «ω άνθρωπε, είσαι πραγματικά ευλογημένος όταν εξαιτίας μιας ανάγκης που έχεις χτυπάς την πόρτα του Κυρίου σου (για να του ζητήσεις)».

Και πως ο αχάριστος και ο ξεχασιάρης, που έχει βυθιστεί στην άνεση και στην ευημερία, θα χτυπήσει την πόρτα του Κυρίου του; Θα πρέπει το πρόβλημα να τον επισκεφτεί έτσι ώστε να κατευθυνθεί προς τον Δημιουργό του και να του ζητήσει. Ζητώντας, από Αυτόν και μόνο, εισέρχεσαι στον μονοθεϊσμό και οι πόρτες της χαράς και της ευτυχίας ανοίγουν διάπλατα. Καταλήγεις να εμπιστεύεσαι τον Αλλάχ ολοκληρωτικά, Αυτόν και μόνο, χωρίς να ελπίζεις σε κανέναν άλλον.  Γιαυτο λοιπόν μην υποτιμάς την αξία της συμφοράς, ούτε να εκνευρίζεσαι με το πρόβλημα και την κακουχία. Σε ταρακουνά από τη λήθη που έχεις πέσει και σε κάνει να στρέφεσαι προς τον Κύριο, τον Ύψιστο. Είναι δυνατόν αυτό που σε κάνει να έρθεις κοντά στον Κύριο να είναι κάτι κακό;

Ο Σέηχ ουλ Ισλάμ ίμπν Ταημία, παραθέτει μια ρήση η οποία λέει:

«Όταν έχω ανάγκη για κάτι και επικαλούμαι τον Αλλάχ, μου δίνει την ευχάριστη δυνατότητα να τον γνωρίσω (όταν τον επικαλούμαι) και την ομορφιά να συνομιλήσω μαζί του. Αυτή η ευχαρίστηση που νιώθω φτάνει σε τέτοιο βαθμό που επιθυμώ να μην μου απαντήσει στις ανάγκες μου γρήγορα από φόβο να μην αποσπαστεί η προσοχή της ψυχής μου. Αυτό διότι όταν αποκτήσεις αυτό που θέλεις ξεχνιέσαι πάλι και απομακρύνεσαι».

Ο Σέηχ ουλ Ισλάμ παραθέτει επίσης:

«Ω άνθρωπε, η σύμφορα και η κακουχία μας φέρνει μαζί (ο άνθρωπος έρχεται κοντά στον Ύψιστο), ενώ η ευκολία και η πολυτέλεια σε φέρνει μαζί με τις επιθυμίες σου»

Διάλεξε λοιπόν αυτό που θες. Ευκολία η οποία θα σε καταστρέψει, η κακουχίες και προβλήματα που θα σε κάνουν να έρθεις κοντά στον Κύριο;

Κάθε πιστός το έχει νιώσει αυτό, είτε λίγο είτε πολύ. Ο καθένας έχει διαφορετικά επίπεδα εμπειρίας όταν προσεγγίζει τον Ύψιστο με μονοθεϊσμό. Και προσεγγίζεις τον Κύριο με μονοθεϊσμό σημαίνει ότι η προσοχή σου στρέφεται σε Αυτόν και είσαι ειλικρινής με την πίστη σου (τηρείς το πιστεύω με ειλικρίνεια για χάρη του). Τον αγαπάς και αγαπάς οτιδήποτε άλλο για χάρη του και απεχθάνεσαι για χάρη του. Τον εμπιστεύεσαι ολοκληρωτικά. Εναποθέτεις την ελπίδα σου σε Αυτόν και μόνο. Μόνο Αυτόν φοβάσαι. Μόνο Αυτόν λατρεύεις. Μόνο από Αυτόν ζητάς. Και σε όλα αυτά δεν στήνεις συνεταίρους μαζί Του.

Αυτή είναι η ουσία του Ισλάμ. Αυτό είναι το μήνυμα των Προφητών και των Απεσταλμένων. Γιαυτο τον λόγο αποκαλύφθηκαν τα βιβλία. Και αυτό ακριβώς είναι η ουσία του Κορανίου.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading