Ποια πρέπει να είναι η μόνη και μοναδική σου έγνοια

Άχμαντ Μ. Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Ο λόγιος Ίμπν ουλ Κάγιεμ είπε:

«Όταν ο άνθρωπος ξυπνά και κοιμάται έχοντας ως μοναδική έγνοια τον Αλλάχ, πως θα τον υπακούσει και πως θα τον ευχαριστήσει, τότε ο Αλλάχ ο Ύψιστος είναι Αυτός που θα αναλάβει να εκπληρώσει όλες τις ανάγκες του και θα καθησυχάσει όλες τις ανησυχίες και τα άγχη του. Επιπλέον (ως αποτέλεσμα), ο Ύψιστος θα γεμίσει την καρδιά του ατόμου με αγάπη (μόνο) προς Αυτόν (Αλλάχ), την γλώσσα του να μνημονεύει μόνο Αυτόν και το σώμα του να υπηρετεί μόνο Αυτόν.  

Όταν όμως ο άνθρωπος ξυπνά και κοιμάται έχοντας ως μοναδική έγνοια τον κόσμο και τα επίγεια, τότε ο Ύψιστος θα τον εγκαταλείψει στα άγχη, τους φόβους και τις δυσκολίες του. Θα τον εγκαταλείψει στον εαυτό του και θα κάνει την καρδιά του να είναι απασχολημένη με τον κόσμο, στερώντας έτσι την ευλογία της αγάπης του Υψίστου, μιας και το άτομο θα είναι απασχολημένο με την αγάπη των επίγειων. Η γλώσσα του θα ξεχνά να μνημονεύει τον Κύριο του, μιας και θα είναι απασχολημένη με τα επίγεια και τον κόσμο. Το σώμα του δεν θα ανταποκρίνεται στην υπακοή του Κυρίου μιας και θα είναι αιχμάλωτο στις επιθυμίες του.

Και όποιος απομακρύνεται από την λατρεία, την υπακοή, και την αγάπη του Κυρίου τότε θα δοκιμαστεί (θα ταλαιπωρηθεί) με τα αντίθετα τους: λατρεία προς την δημιουργία, υπακοή προς την δημιουργία και αγάπη προς την δημιουργία. Ο Ύψιστος λέει:

وَمَن يَعْشُ عَن ذِكْرِ الرَّحْمَٰنِ نُقَيِّضْ لَهُ شَيْطَانًا فَهُوَ لَهُ قَرِينٌ

«Και όποιος απομακρύνεται (τυφλώνεται) από την μνημόνευση/ενθύμηση του Φιλεύσπλαχνου (Αλλάχ), τότε του ορίζουμε τον σατανά να είναι ο στενός του σύντροφος» {Κοράνι 43:36}   

Βρες που βρίσκεται η καρδιά σου σχετικά με τρία πράγματα: Πρώτον, όταν ακούς το Κοράνι. Δεύτερον, όταν συμμετέχεις σε συγκεντρώσεις ενθύμησης (μαθήματα, παραδόσεις, ομιλίες κτλ). Τρίτον, όταν είσαι μόνος σου και μακριά από τα επίγεια και τους περισπασμούς του κόσμου. Εάν νιώσεις και καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι δεν νιώθεις καρδιά σε αυτά (δεν έχεις ειλικρίνεια και δεν λειτουργούν ως κίνητρο, τα αγνοείς και τεμπελιάζεις και στα κρυφά διαπράττεις το απαγορευμένο ενώ στα φανερά κάνεις το σωστό) τότε να ζητήσεις μια (καρδιά) από τον Ύψιστο, διότι ειλικρινά δεν έχεις»

Πηγή:  αλ Λού’λου Αλ μανθούρ, σελ. 208

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading