Τι λέει το Ισλάμ για τις δολοφονίες διπλωματών

Άχμαντ Μ. Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Στον απόηχο των πρόσφατων γεγονότων στην Τουρκία καλό είναι να διευκρινίσουμε την στάση του Ισλάμ απέναντι στην προστασία των πρεσβευτών χωρών, ξένων αντιπροσωπιών και γενικά των διπλωματών.

Ο Προφήτης Μουχάμαντ صلى الله عليه وسلم είπε:

مَنْ قَتَلَ مُعَاهَدًا لَمْ يَرَحْ رَائِحَةَ الْجَنَّةِ

«Όποιος σκοτώσει Μουαάχανταν δεν πρόκειται να μυρίσει το άρωμα του παραδείσου» {Μπουχάρι, 3166}

Ο όρος «Μουαάχανταν» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον μη Μουσουλμάνο πολίτη που ζει η επισκέπτεται ένα Μουσουλμανικό κράτος ως προστατευόμενος. Όποιος αφαιρέσει ζωή από έναν Μουαάχανταν τότε δεν πρόκειται να εισέρθει στον Παράδεισο {Άμπου Νταούντ, νο. 2760}

Στα αυθεντικά βιβλία αχαντίθ (προφητικών ρήσεων) καταγράφεται η εξαιρετική συμπεριφορά και στάση του Προφήτη απέναντι στις ξένες αντιπροσωπείες που τον συναντούσαν. Τους πρόσφερε δώρα και πάντα τους καλοδεχόταν.

Είναι γνωστή επίσης η ιστορία του ψευδοπροφήτη Μουσάιλαμα ο οποίος έστειλε μια επιστολή στον Προφήτη λέγοντας του ότι είναι ισοι στο προφητικό αξίωμα. Ο Προφήτης  صلى الله عليه وسلمδιάβασε το γράμμα του ψευδοπροφήτη Μουσαιλαμα στους αντιπροσώπους του ρωτώντας τους «εσείς τι λέτε» (δηλαδή τι πιστεύετε και ποια είναι η άποψη σας) απάντησαν: «λέμε (υποστηρίζουμε) ότι λέει ο Μουσάιλαμα. Ο Προφήτης απάντησε: «Αν δεν ήταν το γεγονός της απαγόρευσης της θανάτωσης των αγγελιοφόρων (πρεσβευτών) τότε σίγουρα θα σας είχα σκοτώσει» Η ρήση είναι αυθεντική και καταγράφεται στην συλλογή του Άμπου Νταούντ, χαντίθ νούμερο 2716.

Σύμφωνα με αυτό το χαντιθ οι Μουσουλμάνοι λόγιοι, όπως ο Αλλάμα Ιμπν Μπαάζ, εξηγούν ότι το Ισλάμ απαγορεύει αυστηρά την θανάτωση του πρεσβευτή και γενικά οποιουδήποτε διπλωμάτη, ακόμα και αν πρόκειται για βλάσφημο και εχθρό. Και φυσικά εξυπακούεται ότι η θανατική ποινή εκτελείται από τα αρμόδια σώματα (κυβερνήτη, δικαστήρια, κτλ).

Για άλλη μια φορά βλέπουμε πως η άγνοια και η έλλειψη ορθής Ισλαμικής παιδείας μπορεί να έχει ολέθρια αποτελέσματα.

Όσο στενοχώρια και όσο οργή και αν έχουμε για τις αδικίες που διαπράττονται εναντίον των αδελφών μας (άμαχο πληθυσμό, γυναίκες και παιδιά) στη Συρία δεν πρέπει να επιδοκιμάζουμε αυτές τις άνανδρες επιθέσεις που αμαυρώνουν περαιτέρω την εικόνα μας και κυρίως εναντιώνονται στην Σούννα του Προφήτη μας.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Σκοτώνοντας αθώους στο όνομα του Τζιχάντ;   

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, Μουσουλμάνοι

Tags: , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading