Η συμβουλή του Κορανίου προς τους συζύγους

αναδημοσίευση 

Άχμαντ M.Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Πολλές φόρες τα ζευγάρια χωρίζουν χωρίς καμία συγκεκριμένη σοβαρή αιτία. Συχνά ο εγωισμός κυριαρχεί και το αποτέλεσμα είναι το διαζύγιο. Ο θεσμός της οικογένειας στο Ισλάμ είναι πολύ σοβαρός και ιερός. Μια καλή οικογένεια σημαίνει μια καλή κοινωνία. Συνεπώς το ζευγάρι οφείλει να προστατεύει τον γάμο του και να προστατευτεί από κάθε τι που μπορεί να το οδηγήσει σε έναν αναίτιο χωρισμό.

Ο Ύψιστος συμβουλεύει τους άνδρες, συγκεκριμένα αυτούς που επιθυμούν τον χωρισμό επειδή νιώθουν ένα είδος αποστροφής προς τις γυναίκες τους.

«…να συμπεριφέρεστε μαζί τους με καλοσύνη και δικαιοσύνη. Αν όμως τις αποστρέφεστε, προσέξτε, μήπως και απεχθάνεστε κάτι, που ο Αλλάχ κατάφερε μ’ αυτό πολλά καλά» {Κοράνι κεφ.4 εδαφ.19}

Ένα από τα ενάρετα χαρακτηριστικά ενός άνδρα στο Ισλάμ είναι να μην αποστρέφεται την γυναίκα του. Η υπομονή που θα δείξει, για χάρη του Αλλάχ, σε ορισμένα ελαττώματα του χαρακτήρα της γυναίκας του, ανταμείβεται εξαιρετικά από τον Ύψιστο. Ακόμα και εάν απουσιάζει το στοιχείο της αγάπης, είναι πολύ σπουδαίο για έναν άνδρα να παραμένει με την σύζυγο του. Μπορεί να απεχθάνεται κάτι αλλα αυτό που αποστρέφεται να είναι ανούσιο και μηδαμινό μπροστά στην ωφέλεια των δεσμών του γάμου και της οικογενειακής ζωής.

Ο Προφήτης  صلى الله عليه وسلم είπε:

«Ο πιστός άνδρας δεν πρέπει να απεχθάνεται την γυναίκα του. Εάν αποστρέφεται ένα χαρακτηριστικό της τότε σίγουρα μπορεί να βρει άλλα θετικά» {Μούσλιμ, 1467}

Μπορεί να μην σου αρέσει κάτι από το χαρακτήρα της αλλά δεν υπάρχει λόγος να επικεντρωθείς σε αυτό. Ρίξε όλο το βάρος της προσοχής σου στα καλά της χαρακτηριστικά που σίγουρα έχει.

Το διαζύγιο στο Ισλάμ πρέπει να χρησιμοποιείται με υπευθυνότητα. Ο Ύψιστος δεν το έχει ορίσει για να διαλύονται οικογένειες, να αναστατώνονται τα παιδιά και να κακομεταχειρίζονται οι γυναίκες. Ο χωρισμός χρησιμοποιείται σαν λύση μόνο όταν δεν τηρούνται η επηρεάζονται, ως προς την ορθότητα, οι εντολές του Αλλάχ και όταν δεν υπάρχει σεβασμός προς τα δικαιώματα του άλλου (σε αυτά που έχει ορίσει ο Αλλάχ), δηλαδή μόνο όταν ο γάμος γίνεται αφόρητος και αποπνικτικός.

«Κι από τα Σημάδια Του, είναι και το ότι έχει πλάσει από τον ίδιο τον εαυτό σας συζύγους για να συγκατοικείτε (ήσυχα) μαζί τους, κι έκανε ανάμεσα σας (να φωλιάσει) η αγάπη, και η στοργή. Βέβαια σ’ αυτά υπάρχουν Σημεία (διδάγματα) για τον λαό εκείνο που σκέπτεται». {Κοράνι 30:21}

وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبه



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading