Το παράδειγμα του Άμπου Νταρντά

Άχμαντ Μ.Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Ο Άμπου Νταρντά, ο μεγάλος σαχάμπι (φίλος-μαθητής του Αποστόλου), είθε ο Αλλάχ να είναι ευχαριστημένος μαζί του, στο τέλος κάθε προσευχής αναζητούσε καταφύγιο στον Αλλάχ τον Ύψιστο από την υποκρισία.

Ο Τζουμπαιρ του είπε: «Άμπου Νταρντά! Τι σχέση έχεις εσύ με την υποκρισία;  Και του απάντησε:  “Ορκίζομαι στον Αλλάχ! Μέσα σε μια ώρα ένα άτομο μπορεί (είναι ικανό) να απομακρυνθεί (να πλανηθεί) και να εγκαταλείψει την θρησκεία του (Ισλάμ)»    

Ο λόγιος των αχαντίθ, Ιμάμ αδ Δάχαμπι, κατατάσσει αυτή την ρήση ως «Σαχίχ» (αυθεντική) στο έργο του Σιαρ Αλαμ αν Νουμπουλα (τόμος 6 σελ.382-383)

Ο Ιμάμης έπειτα σχολιάζει λέγοντας (στην ίδια πηγή): «Και από την μικρή υποκρισία είναι όταν ένα άτομο ξεστομίζει απρόσεκτα μια λέξη η κουβέντα, χωρίς να υπολογίζει την βαρύτητα της και χωρίς να σκεφτεί της διαστάσεις της. Αυτό μπορεί να του προκαλέσει την είσοδο στην φωτιά (κόλαση).» Ένα παρόμοιο χαντίθ καταγράφεται και στη συλλογη του Μπουχάρι νούμερο 6478.

Ο Ιμάμης συνεχίζει λέγοντας «Ακόμα και εάν ένα άτομο δηλώνει Μουσουλμάνος/α, εξακολουθεί να είναι υποχρεωμένος να ζητά από τον Αλλάχ τον Ύψιστο προστασία από την υποκρισία και από το Σίρκ (πολυθεϊσμός/ειδωλολατρία). Διότι δεν γνωρίζει το τέλος του και τι πρόκειται να του συμβεί (η να συναντήσει). Διότι μπορεί το πρωινό να τον βρει ως πιστό αλλά μέχρι το απόγευμα να έχει γίνει άπιστος (κάφιρ). Ζητούμε την προστασία και το καταφύγιο στον Αλλάχ από αυτό.»

Εάν ο Άμπου Νταρντά φοβόταν για την υποκρισία τότε εμείς τι πρέπει να κάνουμε; 

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد

 



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading