Αυτοί που επικαλούνται άλλους εκτός από τον Αλλάχ – لَهُ دَعْوَةُ الْحَقِّ

Άχμαντ Μ.Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Ο Ύψιστος λέει:

لَهُ دَعْوَةُ الْحَقِّ ۖ وَالَّذِينَ يَدْعُونَ مِن دُونِهِ لَا يَسْتَجِيبُونَ لَهُم بِشَيْءٍ إِلَّا كَبَاسِطِ كَفَّيْهِ إِلَى الْمَاءِ لِيَبْلُغَ فَاهُ وَمَا هُوَ بِبَالِغِهِ ۚ وَمَا دُعَاءُ الْكَافِرِينَ إِلَّا فِي ضَلَالٍ

«Σε Αυτόν (μόνο) πρέπει να απευθύνεται η αληθινή προσευχή (επίκληση). Εκείνοι που επικαλούνται (άλλους) αντί Αυτού δεν μπορούν να τους απαντήσουν (τις προσευχές) σε τίποτα. Μοιάζουν σαν κι αυτόν που απλώνει τα χέρια του προς το νερό ζητώντας το νερό (από μακριά) να φτάσει στο στόμα του, κι όμως το νερό δεν το κάνει. Και οι προσευχές (επικλήσεις) των απίστων δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο μια πλάνη» {Κοράνι 13:14}

Επεξήγηση:

Μόνο στον Αλλάχ ανήκει η αληθινή προσευχή και η αληθινή επίκληση. Είναι να λατρεύεις μόνο τον Αλλάχ, τον Ύψιστο, χωρίς να συνεταιρίζεις μαζί του τίποτε και κανέναν. Οι προσευχές και οι επικλήσεις προορίζονται σε Αυτόν και μόνο. Αυτός που προορίζει την επίκληση – προσευχή του σε άλλους εκτός του Αλλάχ (εικόνες, αγάλματα, αγίους, ανθρώπους, κτλ), τότε οφείλει να γνωρίζει ότι δεν θα λάβει καμία απάντηση. Διότι μόνο ο Ύψιστος είναι αυτός που απαντά στις επικλήσεις.

Οι αδαείς που επικαλούνται άλλους, εκτός του Αλλάχ, μοιάζουν σαν και αυτόν που τεντώνει τα χέρια του προς το νερό, ενώ βρίσκεται μακριά του, και το νερό δεν φτάνει στο στόμα του. Όσο και να τεντώσει τα χέρια του, το νερό δεν θα φτάσει στο στόμα του γιατί είναι μακριά από αυτόν. Και όταν επικαλείσαι κάτι το οποίο δεν είναι σε θέση να σε ωφελήσει η να σε βλάψει τότε και η λατρεία που του αποδίδεις είναι ανούσια και άκαρπη προσπάθεια. 

Εδώ έχουμε δυο περιγραφές: Ένας που τεντώνει τα χέρια του προς το νερό, όταν η πηγή είναι μακριά, με αποτέλεσμα το νερό ποτέ να μην φτάσει κοντά του. Και ένας που επικαλείται και προσεύχεται σε άλλους, περά από τον Αλλάχ. Και οι δυο είναι αδύνατον να ικανοποιηθούν. Έτσι όπως είναι αδύνατον να πιεις νερό ενώ η πηγή είναι μακριά, το ίδιο αδύνατον είναι να λάβει κάποιος απάντηση όταν επικαλείται άλλους, εκτός του Υψίστου.

[Από το ταφσίρ του Ιμάμ ασ-Σάαντι (τόμος 1, σελ. 350)]

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد

Δείτε επίσης:

Η επίκληση είναι λατρεία

Η επίκληση σχετίζεται με τον Μονοθεϊσμό (Ταουχίντ)



Categories: ΙΣΛΑΜ, Μουσουλμάνοι

Tags: , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading