Ιουδαϊκές και Χριστιανικές υπερβολές για το πρόσωπο του Ιησού

αναδημοσίευση 

Άχμαντ Μ. Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Η Χριστιανική και Ιουδαϊκή θρησκεία απευθύνονται στο πρόσωπο του ευλογημένου Ιησού, του Μεσσία, τον υιό της αγνής Μαρίας, με τρόπο εξτρεμιστικό. Και η μια πλευρά (Χριστιανική) και η άλλη (Ιουδαϊκή) πέρασε στα αντίθετα άκρα σχετικά με το πρόσωπο του Ιησού عليه السلام.

Ο Ύψιστος λέει στο Κοράνι και συμβουλεύει τους Χριστιανούς και τους Ιουδαίους:

يَا أَهْلَ الْكِتَابِ لَا تَغْلُوا فِي دِينِكُمْ وَلَا تَقُولُوا عَلَى اللَّهِ إِلَّا الْحَقَّ ۚ إِنَّمَا الْمَسِيحُ عِيسَى ابْنُ مَرْيَمَ رَسُولُ اللَّهِ وَكَلِمَتُهُ أَلْقَاهَا إِلَىٰ مَرْيَمَ وَرُوحٌ مِّنْهُ ۖ فَآمِنُوا بِاللَّهِ وَرُسُلِهِ ۖ وَلَا تَقُولُوا ثَلَاثَةٌ ۚ انتَهُوا خَيْرًا لَّكُمْ ۚ إِنَّمَا اللَّهُ إِلَٰهٌ وَاحِدٌ ۖ سُبْحَانَهُ أَن يَكُونَ لَهُ وَلَدٌ ۘ لَّهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ ۗ وَكَفَىٰ بِاللَّهِ وَكِيلًا  

«Ω Οπαδοί της Γραφής (Χριστιανοί και Ιουδαίοι) μην ξεπερνάτε τα όρια στη θρησκεία σας και μη λέτε για τον Αλλάχ τίποτε άλλο, παρά μόνο την αλήθεια. Ο Μεσσίας, ο Ιησούς, ο υιός της Μαριάμ, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένας Απόστολος του Αλλάχ, ο Λόγος του προς την Μαριάμ και ένα πνεύμα δημιουργημένο από Αυτόν. Πιστεύετε λοιπόν στον Αλλάχ και στους Αποστόλους Του και μη λέτε Τριαδικός (Θεός). Παραιτηθείτε (από αυτήν την κουβέντα), θα είναι το καλύτερο για σας. Γιατί ο Αλλάχ είναι Ένας Θεός, ας είναι Δοξασμένος. Δεν του αρμόζει στο μεγαλείο του να έχει παιδί.  Σαυτόν ανήκουν όσα βρίσκονται στους ουρανούς και στη γη. Και αρκεί ο Αλλάχ για ρυθμιστής των υποθέσεων» {Κοράνι 4:171}

Ο Ύψιστος απαγορεύει στους Χριστιανούς και τους Ιουδαίους να ξεπερνούν τα όρια στη θρησκεία τους. Δηλαδή, να θεολογούν με ανάρμοστο τρόπο χωρίς γνώση και να καταλήγουν να ξεστομίζουν πλάνες με αποτέλεσμα να πλανώνται και να σκορπάνε πλάνη στους γύρω τους.

Οι Χριστιανοί θεοποίησαν άδικα και παράνομα τον Ιησού, όταν ο Θεός είναι Ένας και Μοναδικός, ο Μόνος άξιος λατρείας. Ο Ιησούς δεν ήταν κάτι περισσότερο η λιγότερο από Προφήτης και Απόστολος του Αλλάχ. Μια τιμημένη θέση για έναν άνθρωπο, για την ακρίβεια το πιο σημαντικό επίπεδο το οποίο μπορεί να φτάσει ένα δημιούργημα του Υψίστου έχοντας το προφητικό αξίωμα.

Το Κορανικό εδάφιο περιέχει και μια αναίρεση προς την στάση των Ιουδαίων σχετικά με το πρόσωπο του Ιησού. Οι Ιουδαίοι χλευάζουν τον Ιησού και τον αποκαλούν ψευδό-Προφήτη και χυδαιολογούν εναντίον της ευλογημένης μητέρας του. Όμως αυτό το εδάφιο, έτσι όπως αναιρεί τον θεολογικό εξτρεμισμό των Χριστιανών, ομοίως αναιρεί και τον εξτρεμισμό των Ιουδαίων που απέρριψαν άδικα και παράνομα το Προφητικό αξίωμα του Ιησού.

Στη συνέχεια, ο Αλλάχ ο Ύψιστος, διατάζει να μην λέγεται τίποτα γιαυτον, παρά μόνο η αλήθεια. Αυτό σημαίνει δυο πράγματα: 1) Να μην επινοούνται ψέματα για τον Δημιουργό και 2) να μην μιλά κανείς για την φύση του, τις ονομασίες του, τα χαρακτηριστικά του, τους κανόνες του, τους Προφήτες και Απεσταλμένους του και τις πράξεις του, δίχως γνώση. Ότι λέγεται για τον Αλλάχ πρέπει να βασίζεται στην αλήθεια η οποία απορρέει αποκλειστικά από τις αποκαλύψεις του και από τις δηλώσεις των προφητών του και όχι από στοχασμούς ανθρώπων.

Και ο Ιησούς είναι ο λόγος του Αλλάχ προς την Μαριάμ. Ένας λόγος που ο Αλλάχ τον μίλησε (ειπώθηκε με λόγο) προς τον Μαριάμ και καταυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε ο Ιησούς. Και δεν είναι ο Ιησούς αυτός κάθε αυτός λόγος Θεού, όπως πλανεμένα πιστεύουν οι Χριστιανοί, αλλά λόγος από τον οποίο δημιουργήθηκε και αυτό αποτελεί ύψιστη τιμή για τον Μεσσία.

إِنَّ مَثَلَ عِيسَىٰ عِندَ اللَّهِ كَمَثَلِ آدَمَ ۖ خَلَقَهُ مِن تُرَابٍ ثُمَّ قَالَ لَهُ كُن فَيَكُونُ

«Πράγματι, το παράδειγμα του Ιησού στον Αλλάχ είναι όμοιο μ’ εκείνο του Αδάμ, που τον έπλασε από χώμα και έπειτα του είπε: «Γενηθήτω» κι έγινε» {Κοράνι, 3:59}  

Και ο Ιησούς είναι μια ψυχή δημιουργημένη από τον Αλλάχ, έτσι όπως ο Αλλάχ δημιούργησε δισεκατομμύρια ψυχές. Και δεν είναι, όπως λένε ορισμένοι Χριστιανοί απολογητές, ότι ο Ιησούς είναι η ψυχή του Αλλάχ. Είναι μια ψυχή (Ο Ιησούς) που ο Ύψιστος την εξόπλισε με Μονοθεϊσμό, ηθική, ευσπλαχνία. Μια ψυχή την οποία φύσηξε ο αρχάγγελος Γαβριήλ στην μήτρα της Μαριάμ. Και έμεινε έγκυος η ενάρετη Μαριάμ και γέννησε τον Ιησού. 

Ο Ύψιστος νουθετεί τους Εβραίους και τους Χριστιανούς να πιστέψουν στους Προφήτες και τους Αποστόλους του, καθώς πρέπει και όχι όπως επιθυμούν οι ίδιοι επινοώντας πολυθεϊστικές θεολογίες (στην περίπτωση των Χριστιανών) και συκοφαντίες (στην περίπτωση των Ιουδαίων). Επιπλέον τους συμβουλεύει να σταματήσουν να λένε τον Θεό Τριαδικό μιας και ο Θεός είναι Ένας.

Βλέπουμε πόσο απλή, ξεκάθαρη και μετριοπαθής είναι η Κορανική τοποθέτηση για τον Ιησού, με σύγκριση την εξτρεμιστική – μπερδεμένη θεολογία των Χριστιανών, που θεοποίησαν τον Ιησού από την μια, και την συκοφαντία προς το πρόσωπο του Μεσσία από τους Ιουδαίους από την άλλη.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد

Πηγή: Ταφσίρ Ας Σαάντι, τόμος 1, σελ. 463-464



Categories: ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ, ΚΟΡΑΝΙ

Tags: , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading