Κοράνι: «Ποιος θα δώσει ένα καλό δάνειο στον Αλλάχ;»

Άχμαντ Μ.Ελντίν

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Ο Ύψιστος λέει:

مَّن ذَا الَّذِي يُقْرِضُ اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا فَيُضَاعِفَهُ لَهُ أَضْعَافًا كَثِيرَةً ۚ وَاللَّهُ يَقْبِضُ وَيَبْسُطُ وَإِلَيْهِ تُرْجَعُونَ

Ποιος είναι εκείνος, που θα δανείσει στον Αλλάχ ένα καλό δάνειο, και που ο Αλλάχ θα του το πολλαπλασιάσει πολλές φορές; Ο Αλλάχ είναι που περιορίζει η γενναιόδωρα μοιράζει (τα μέσα συντήρησης σας) και σε Αυτόν θα επιστρέψετε. {Κοράνι 2:245}

Ο Ιμάμης ας Σάαντι σχολιάζει το εδάφιο στο Ταφσίρ του:

«Από την στιγμή που ο αγώνας για χάρη του Αλλάχ προϋποθέτει να συνεισφέρεις χρηματικά, τότε μας ενθαρρύνει να ξοδεύουμε για χάρη του. Το τιτλοφόρησε ως «δάνειο». «Ποιος είναι εκείνος, που θα δανείσει στον Αλλάχ ένα καλό δάνειο», ότι μπορεί και ότι είναι σε θέση να δώσει κάποιος τότε πρέπει να το κάνει, ειδικά για χάρη του Αλλάχ. Και το «δάνειο» αυτό λέγεται ότι πρέπει να είναι «καλό», δηλαδή τα χρήματα αυτά πρέπει να έχουν αποκτηθεί νόμιμα και με καθαρό τρόπο. Και η πρόθεση μας όταν δίνουμε να είναι μόνο για να αποκτήσουμε την ευχαρίστηση του Αλλάχ. Καταυτόν τον τρόπο «θα του το πολλαπλασιάσει πολλές φορές» .

Ο Αλλάχ θα πολλαπλασιάσει αυτή την ευσέβεια (ως ανταμοιβή) από δέκα φορές ως και 700 φορές η και ακόμα περισσότερο (όπως καταγράφουν αυθεντικές ρήσεις) από ότι ο πιστός έχει ξοδέψει για χάρη του Αλλάχ. Αυτή η πολλαπλασιασμένη ανταμοιβή όμως, θα οριστεί σύμφωνα με την κατάσταση και την πρόθεση του ατόμου που δίνει, καθώς επίσης σύμφωνα με την ανάγκη και την ωφέλεια που θα προκύψει.

Πολλές φορές ένα άτομο πιστεύει ότι το να προσφέρει χρήματα για χάρη του Αλλάχ θα τον κάνει πιο φτωχό. Ο Αλλάχ αναιρεί όμως αυτήν άστοχη σκέψη τονίζοντας «Ο Αλλάχ είναι που περιορίζει η γενναιόδωρα μοιράζει (τα μέσα συντήρησης σας)». Αυτός είναι που αυξάνει η μειώνει τα μέσα της συντήρησης σας (όχι εσείς) και σε όποιον επιθυμεί. Αυτά είναι θέματα που ανήκουν στον έλεγχο του Αλλάχ. Τα χρήματα (η ο πλούτος γενικά) δεν αυξάνεται με το να τον αποθηκεύεις και να είναι αχρησιμοποίητος, ούτε μειώνεται όταν ξοδεύεις (για χάρη του Αλλάχ).

Ότι ξοδέψεις (για χάρη του Αλλάχ) δεν πρόκειται να είναι για μάταιο σκοπό. Τουναντίον, θα έρθει μια μέρα (Ημέρα της Κρίσης) οπου θα λάβεις την επιστροφή γιαυτο που δαπάνησες για χάρη του Αλλάχ, με τρόπο μάλιστα πολλαπλασιασμένο»

Πηγή: Ταησίρ αλ Καρίμ αρ Ραχμάν, τόμος 1, σελ. 179-180

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: ΚΟΡΑΝΙ, Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading