Σέηχ αλ Φαουζάν: Ραμαζάνι – Ο μήνας της μετάνοιας الشيخ د صالح الفوزان شهر رمضان شهر التوبة

αναδημοσίευση

Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Ο Αλλάμα Σέηχ αλ Φαουζάν σημειώνει τα εξής για το Ραμαζάνι:

«Αυτοί που διαπράττουν αμαρτίες και αυτοί που παραμελούν τις θρησκευτικές υποχρεώσεις τους, είναι υποχρεωμένοι να μετανοήσουν στον Αλλάχ.

قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَىٰ أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ ۚ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا ۚ إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ

«Εκείνοι που έχετε παρανομήσει ενάντια στον εαυτό σας (με αμαρτήματα) Μην απελπίζεσθε από την ευσπλαχνία του Αλλάχ. Ο Αλλάχ συγχωρεί όλες τις αμαρτίες, γιατί είναι ο Πολυεύσπλαχνος, ο Ελεήμονας.» {Κοράνι 39:53}

Τα άτομα που έχουν αμαρτίες ποτέ δεν πρέπει να απελπίζονται απο την ευσπλαχνία του Αλλάχ, οφείλουν να μετανοήσουν, ιδιαίτερα σε αυτόν τον μήνα (Ραμαζάνι), με ειλικρινή μετάνοια.  Μια μετάνοια με διάρκεια, οχι μόνο για το Ραμαζάνι, αλλά εως τον θάνατο.

Αυτή πρέπει να είναι η κατάσταση του Μουσουλμάνου, και πράγματι αυτός ο μήνας είναι ένας μήνας που οδηγεί τον Μουσουλμάνο στο ενάρετο.

Σε αυτόν τον μήνα ο Αλλάχ αυξάνει την ανταμοιβή των καλών πράξεων. Και αυτοί που απασχολούν τον εαυτό τους με το ενάρετο και το καλό θα έχουν τεράστια ανταμοιβή.

Ο Αλλάχ ο Ύψιστος θα βοηθήσει/υποστηρίξει αυτόν που ζητάει βοήθεια/υποστήριξη. Και θα δώσει την επιτυχία σε αυτόν που έχει πρόθεση το καλό. 

Και ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم είπε γιαυτον τον μήνα: «Οι πύλες του παραδείσου ανοίγουν» δηλαδή οι ενάρετες πράξεις γίνονται αποδεκτές γιαυτους που βιάζονται να κάνουν το καλό. «και οι πύλες της κολάσεως κλείνουν» δηλαδή κλείνουν γιαυτους που μετανοούν έτσι ώστε να σωθούν από την φωτιά της, διότι οι πύλες της ανοίγουν εξαιτίας της αμαρτίας και της ανυπακοής. Και οι πύλες του παραδείσου ανοίγουν εξαιτίας των ενάρετων πράξεων και της υπακοής προς τον Αλλάχ

Γιαυτο κάθε Μουσουλμάνος πρέπει να δοξάζει τον Αλλάχ που το δόθηκε η ευκαιρία να ζήσει κατά την διάρκεια του Ραμαζανίου. Και να ζητάς από τον Αλλάχ να σου επιτρέψει να ολοκληρώσεις τον μήνα (Ραμαζάνι), να γίνουν αποδεκτές οι καλές σου πράξεις, και να ζητήσεις από τον Αλλάχ να παρουσιαστούν αυτές οι (αποδεκτές) πράξεις στο βιβλίο των καλών σου έργων την Ημέρα της Κρίσης.

يَوْمَ تَجِدُ كُلُّ نَفْسٍ مَّا عَمِلَتْ مِنْ خَيْرٍ مُّحْضَرً

«Την Ημέρα που κάθε ψυχή θα βρεθεί αντιμέτωπη μ’ ό,τι καλό έκανε…» {Κοράνι 3:30}

Είναι ένας μήνας που φέρνει στον Μουσουλμάνο μεγάλη ευλογία, που τον κάνει να αυξάνει σε λατρεία και υπακοή προς τον Αλλάχ, που τον κάνει να έρθει κοντά στον Αλλάχ μέσω των ενάρετων πράξεων και της μετάνοιας από τις αμαρτίες. Ενάρετες πράξεις: όπως δίνοντας τροφή σε αυτόν που νηστεύει, δίνοντας ελεημοσύνη, κάνοντας καλό στον άλλον, απαγγελία του Κορανίου, μιας και αποκαλύφθηκε στον μήνα του Ραμαζανίου. Γιαυτο και πρέπει να αυξήσουμε την Κορανική απαγγελία διότι οι ανταμοιβές πολλαπλασιάζονται.

Και τέλος, ζήτω από τον Αλλάχ να μας δώσει σε όλους μας την ικανότητα έτσι ώστε να ενεργήσουμε έχοντας καλό λόγο και (ανάλογες) πράξεις. Και η ειρήνη να συνοδεύει τον Προφήτη μας Μουχάμαντ, την οικογένεια του και τους συντρόφους του (σαχάμπα).»

Πηγή:

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading