Πότε θεωρείσαι Μουσουλμάνος; – من هو المسلم

Άχμαντ Μ. Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Ισλάμ είναι η υποταγή στο θέλημα και στην εντολή του Δημιουργού, με Μονοθεϊσμό (λατρεία μόνο προς τον Δημιουργό), με συμμόρφωση για χάρη Του, με υπακοή προς τους Νόμους Του, με αποσύνδεση και απομάκρυνση από την πολυθεΐα/ειδωλολατρία/παγανισμό και διάφορες μορφές της, καθώς επίσης αποσύνδεση και απομάκρυνση από αυτούς που ενστερνίζονται αυτές τις ιδεολογίες, πιστεύω και πρακτικές.

Ο πιστός Μουσουλμάνος/ανα αφήνει στην άκρη «το θέλω» του και αγωνίζεται σε αυτήν την ζωή να τηρήσει «τα θέλω» του Δημιουργού του. Αυτός είναι ο ορισμός της λέξης «Ισλάμ» τόσο γλωσσολογικά (από την αραβική γλώσσα) όσο και θεολογικά. Εάν τώρα εμείς επιλέξουμε τι θέλουμε και τι δεν θέλουμε, τι επιθυμούμε να τηρήσουμε και τι όχι, τότε χάνεται το όλο νόημα και κατ’επεκταση η ουσία του Ισλάμ για ένα άτομο.

أَفَتُؤْمِنُونَ بِبَعْضِ الْكِتَابِ وَتَكْفُرُونَ بِبَعْضٍ

«Μήπως πιστεύετε σ” ένα μέρος μονάχα του Βιβλίου και αρνείστε το υπόλοιπο;» {Κοράνι 2:85}

Έτσι λοιπόν δεν είναι «Μούσλιμ» – Μουσουλμάνος (υποταγμένος στον Δημιουργό τον Ύψιστο) αυτό το άτομο που επιλέγει τι θέλει να τηρήσει από το Ισλάμ, αλλά υποταγμένος στις επιθυμίες του.

أَرَأَيْتَ مَنِ اتَّخَذَ إِلَٰهَهُ هَوَاهُ

«Μήπως δεν είδες εκείνον, που πήρε τις επιθυμίες του για θεό;» {Κοράνι 25:43}

Η συμπεριφορά του πιστού Μουσουλμάνου προς τον Κύριο τον Δημιουργό είναι ότι «ακούει και υπακούει»

إِنَّمَا كَانَ قَوْلَ الْمُؤْمِنِينَ إِذَا دُعُوا إِلَى اللَّهِ وَرَسُولِهِ لِيَحْكُمَ بَيْنَهُمْ أَن يَقُولُوا سَمِعْنَا وَأَطَعْنَا ۚ وَأُولَٰئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ

«Κι όμως ο μοναδικός λόγος (ως απάντηση) των Πιστών, όταν κλητευθούν, στον Αλλάχ και στον απόστολο Του…… είναι: «Ακούσαμε και υπακούσαμε». Κι αυτοί είναι που θα επιτύχουν τη μακαριότητα.» {Κοράνι 24:51}

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading