Σέηχ Σάλιχ αλ Φαουζάν: Η πλάνη της ελευθερίας – الحرية – الشيخ صالح الفوزان

Άχμαντ Μ.Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Ο Αλλάμα Σέηχ Σάλιχ αλ Φαουζάν αναφέρει για την ελευθερία τα εξής:

«Είσαι δούλος, σε κάθε περίπτωση. Είτε είσαι δούλος του Αλλάχ, με ειλικρίνεια (όπως λέει ο Αλλάχ στο Κοράνι):

إِنَّهُ مِنْ عِبَادِنَا الْمُخْلَصِينَ

«Πράγματι, ήταν ένας από τους επιλεγμένους και καθοδηγημένους δούλους μας» {Κοράνι 12:24}

Είτε είσαι δούλος του σατανά, στους ακόλουθους του, στους στρατιώτες του και στις επιθυμίες σου. Είσαι δούλος σε κάθε περίπτωση. Γιαυτο δες σε ποιον είσαι δούλος (δες σε ποιον ανήκεις).

Οι άνθρωποι μιλάνε περί ελευθερίας. Δεν υπάρχει ελευθερία αλλά κτηνωδία. Σήμερα υπάρχει μια έντονη μορφή σκλαβιάς (στις επιθυμίες – στα πάθη) και ξεπεσμός (αποκτήνωση). Δεν υπάρχει ελευθερία.

Η ελευθερία βρίσκεται στην λατρεία του Αλλάχ του Υψίστου. Αυτό είναι ελευθερία. Η ελευθερία βρίσκεται στο να τηρείς γερά την (ισλαμική) νομοθεσία, (δηλαδή) να είσαι προσκολλημένος στο χαλάλ (επιτρεπτό) και μένοντας μακριά από το χαράμ (απαγορευμένο/παράνομο). Αυτό είναι ελευθερία. Αυτό είναι που σε απελευθερώνει από την «ελευθερία» των επιθυμιών, την δουλεία προς τον σατανά και την λατρεία των κατωτατων επιθυμιών. Αυτό σε κάνει (πραγματικά) ελεύθερο.

Όπως και να έχει, είσαι δούλος σε κάθε περίπτωση. Ο Αλλάχ σε έπλασε δούλο. Δεν σε έκανε θεό ούτε κύριο. Είσαι δούλος, είτε το θέλεις είτε όχι. Άρα λοιπόν, δες σε ποιον θα υποταχτείς (σε ποιον θα γίνεις δούλος). Ο Αλλάχ λέει στο Κοράνι:

إِن كُلُّ مَن فِي السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ إِلَّا آتِي الرَّحْمَٰنِ عَبْدًا

«Κανείς και τίποτα από τους ουρανούς και τη γη δεν μπορεί, παρά να έλθει σαν δούλος στον Παντελεήμονα Αλλάχ» {Κοράνι 19:93}

Θα έρθει σαν δούλος στον Παντελεήμονα Αλλάχ, είτε σαν ενάρετος δούλος είτε ως άπιστος δούλος. Ακόμα και ο άπιστος είναι δούλος Του, αλλά ανυπάκουος στον Παντοδύναμο (Αλλάχ).

Και η υπηρεσία/δουλεία προς τον Αλλάχ είναι δυο μορφών: α) Η γενική μορφή λατρείας και υπηρεσίας, από την οποία κανείς δεν εξαιρείται (πιστοί και άπιστοι), και έχουμε την συγκεκριμένη μορφή υπηρεσίας/λατρείας και αυτή ανήκει μόνο σε αυτόν που πιστεύει στον Αλλάχ τον Παντοδύναμο. (Ο Αλλάχ ο Ύψιστος είπε στον σατανά):

إِنَّ عِبَادِي لَيْسَ لَكَ عَلَيْهِمْ سُلْطَانٌ

«Κι όσο αφορά σ’ αυτούς που με υπηρετούν, καμιά εξουσία δεν θα έχεις πάνω τους» {Κοράνι 17:65}

(Και για τον Προφήτη Ιωσήφ, ο Αλλάχ είπε)  

كَذَٰلِكَ لِنَصْرِفَ عَنْهُ السُّوءَ وَالْفَحْشَاءَ ۚ إِنَّهُ مِنْ عِبَادِنَا الْمُخْلَصِينَ

«Έτσι κάναμε για ν’ απομακρύνουμε απ’ αυτόν το κακό και τις ανήθικες πράξεις, και πράγματι, ήταν ένας από τους επιλεγμένους και καθοδηγημένους δούλους μας» {Κοράνι 12:24}

Είσαι δούλος λοιπόν, σε κάθε περίσταση. Γιαυτο δες ποια βήματα ακολουθείς (σε ποιο μονοπάτι περπατάς). Στην λατρεία του Αλλάχ η στην λατρεία κάποιου άλλου;     

Και όσον αφορά τα λεγόμενα τους περί ελευθερίας, τότε δεν υπάρχει καμία ελευθερία. Καμία, εκτός από αυτήν της υπακοής στον Αλλάχ και στον Απόστολο του (τήρηση της Σούννα – της προφητικής παράδοσης). Αυτό σε κάνει πραγματικά ελεύθερο. Η υπακοή στον Αλλάχ και στον Απόστολο Του σε απελευθερώνει από την λατρεία άλλων, εκτός του Αλλάχ του Παντοδύναμου (σε απελευθερώνει από τον πολυθεϊσμό, ειδωλολατρία, παγανισμό)».

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد

Πηγή:  



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading