Ποιες ειναι οι ευάλωτες στιγμές που πρέπει να προσέχουμε – الأفنان الندية شرح منظومة السبل السوية للحكمي

Αναδημοσίευση 

Άχμαντ Μ.Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Ο μεγάλος Ιμάμης, αλ Χάσαν αλ Μπάσρι, είπε ότι ο πιστός οφείλει να αναπτύξει τέσσερα χαρακτηριστικά στον εαυτό του. Να ελέγχει τον εαυτό του στις εξής ευάλωτες στιγμές:

  • Στην ανάγκη
  • Στον φόβο
  • Στην επιθυμία
  • Στην οργή

Όποιος θα μπορεί να ελέγχει στον εαυτό του αυτά τα τέσσερα (ανάγκη, φόβο, επιθυμία και οργή) τότε ο Αλλάχ θα τον προστατέψει από τον σατανά και θα τον εμποδίσει να μπει στην κόλαση.

Ο Ίμπν Ράτζαμπ σχολίασε για αυτά τα τέσσερα ότι «είναι η πηγή του κακού για έναν άνθρωπο». Όμως τι σημαίνουν αυτά συγκεκριμένα;

Ανάγκη: Όταν έχεις ανάγκη για κάτι σε σημείο που σε κάνει να το θες (να το αποκτήσεις) με παράνομο τρόπο. Το χειρότερο θα είναι όταν αυτό που θες, από μόνο του, είναι παράνομο. Συνεπώς, θες κάτι το οποιο είναι παράνομο και θες να το αποκτήσεις με παράνομο τρόπο. Δηλαδή η ανάγκη μπορεί να σε κάνει να παρανομήσεις. Μην αφήσεις λοιπόν την ανάγκη να σε οδηγήσει σε αμαρτία.

Φόβος: Όταν φοβάσαι κάτι σε σημείο που θα θες να το αντιμετωπίσεις με παράνομο τρόπο. Δηλαδή ο φόβος μπορεί να σε κάνει να παρανομήσεις. Μην αφήσεις τον φόβο να σε οδηγήσει σε αμαρτία.

Επιθυμία: Το να επιθυμείς κάτι έτσι ώστε να ικανοποιηθείς. Αυτό όμως που επιθυμείς μπορεί να είναι παράνομο (αλκοόλ, μοιχεία, κλεψιά, αίρεση κτλ.) Μην αφήσεις την επιθυμία να σε οδηγήσει σε αμαρτία.   

Οργή: Είναι ο θύμος αυτός που μπορεί να νιώσει κάποιος. Ειδικά όταν αδικείται. Πολλές παρανομίες συμβαίνουν με αυτό το συναίσθημα (τσακωμοί, τυραννία, αδικίες). Επίσης η οργή πολλές φορές συνοδεύεται και με άσχημο λόγο (ύβρεις).

Ο Μουσουλμάνος οφείλει να προστατέψει τον εαυτό του όσο μπορεί καλύτερα από αυτά τα τέσσερα συναισθήματα/καταστάσεις. Σε αυτά παρατηρούνται και οι περισσότερες παρανομίες και παραβάσεις λόγω της ευάλωτης ανθρώπινης φύσης.

وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبه

Πηγή: του Αλλάμα Σέηχ Ζάηντ αλ Μάντχαλι – Αφνάν αν – Νάντια, τόμος 8, σελ.328



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading