Γνωρίζουν την αλήθεια αλλά δεν την ασπάζονται – الذين آتيناهم الكتاب يعرفونه كما يعرفون أبناءهم

Αναδημοσίευση 

Άχμαντ Μ.Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

Πολλοί είναι αυτοί που συνειδητοποιούν και αναγνωρίζουν την αλήθεια του Ισλάμ, παρολαυτα αρνούνται να το ασπαστούν. Που οφείλεται αυτό; Αυτή η συμπεριφορά έχει 8 βασικές αιτίες:

1) Αλαζονεία – φθόνος

Αυτό ακριβώς ήταν και το κυριότερο πρόβλημα και εμπόδιο του σατανά έτσι ώστε να μην υποταχτεί στην εντολή του Υψίστου. Αυτό το εμπόδιο κυριαρχεί σε πολλές καρδιές. Η αλαζονεία και ο φθόνος ήταν από τις βασικές αιτίες που εμπόδισε τους Ιουδαίους να αποδεχτούν το προφητικό αξίωμα του Μουχάμαντ صلى الله عليه وسلم. Παρόλο που γνώριζαν ότι ήταν Προφήτης δεν τον αποδέχτηκαν από αλαζονεία και φθόνο. Επίσης, η αλαζονεία και ο φθόνος, εμπόδισε και τους παγανιστές άραβες (της εποχής του Προφήτη) να μην αποδεχτούν τον Απόστολο του Αλλάχ. Ο Ύψιστος λέει:

الَّذِينَ آتَيْنَاهُمُ الْكِتَابَ يَعْرِفُونَهُ كَمَا يَعْرِفُونَ أَبْنَاءَهُمُ ۘ الَّذِينَ خَسِرُوا أَنفُسَهُمْ فَهُمْ لَا يُؤْمِنُونَ

«Εκείνοι στους οποίους δώσαμε τη γραφή αναγνωρίζουν (την αποκάλυψη και τον Προφήτη Μουχάμαντ), όπως γνωρίζουν τα παιδιά τους. Όσοι έχασαν τον εαυτό τους (με την άρνηση του μηνύματος του), αυτοί δεν πιστεύουν» {Κοράνι 6:20}

2) Φόβος να μην χαθεί η κοινωνική θέση

Η δεύτερη αιτία είναι η υψηλή κοινωνική θέση που έχει το άτομο. Μπορεί να μην έχει αλαζονεία η φθόνο αλλά έχει φόβο να μην χάσει την υψηλή του θέση στην κοινωνία. Αυτή ήταν και η περίπτωση του Ηρακλείου, βυζαντινός αυτοκράτορας στην εποχή του Προφήτη (δες Μπουχάρι, νο.7) και άλλων μη Μουσουλμάνων ηγετών, που ενώ γνώριζαν και είχαν αποδεχτεί το προφητικό αξίωμα δεν ασπάστηκαν το Ισλάμ μιας και φοβόντουσαν για την θέση τους και επιθυμούσαν να μην χάσουν το αξίωμα τους. Και σίγουρα αυτή είναι η «αρρώστια» των αρχηγών, των βασιλιάδων και γενικά των ηγετών. Αυτή ήταν και η αρρώστια του Φαραώ οπου αρνήθηκε τον Μωυσή και τον Ααρών.

3) Πλούτος και επιθυμίες

Η τρίτη αιτία σχετίζεται με τον πλούτο και τις παράνομες επιθυμίες.  Αυτό το εμπόδιο εμπόδισε πολλούς από τους Ιουδαίους και τους Χριστιανούς. Οι παγανιστές άραβες, για να αποθαρρύνουν αυτούς που ήθελαν να ασπαστούν το Ισλάμ, τους τόνιζαν το γεγονός ότι το Ισλάμ απαγορεύει την μοιχεία και το αλκοόλ. Πολλοί παγανιστές εμποδίστηκαν να ασπαστούν το Ισλάμ εξαιτίας της αγάπης που είχαν για το αλκοόλ. Υπάρχουν πολλά παρόμοια παραδείγματα ατόμων που η επιθυμία τους για την αμαρτία τους εμπόδισε να ασπαστούν την αλήθεια που ήδη αναγνωρίζουν. Πολλοί είναι αυτοί που αναγνωρίζουν την αλήθεια του Ισλάμ αλλά δεν το αποδέχονται εξαιτίας της υπερβολικής τους αγάπης που έχουν προς τα επίγεια (τα παράνομα). Ο Ύψιστος λέει:

أَرَأَيْتَ مَنِ اتَّخَذَ إِلَٰهَهُ هَوَاهُ

«Μήπως δεν είδες εκείνον, που πήρε τις επιθυμίες του για θεό;» {Κοράνι 25:43}

4) Απομόνωση, εγκατάλειψη και περιθωριοποίηση

Η τέταρτη αιτία έχει να κάνει με την οικογένεια, τους φίλους και γενικά τον κοινωνικό περίγυρο. Ενώ αναγνωρίζουν την αλήθεια του Ισλάμ και την αποδέχονται, φοβούνται να το ασπαστούν λόγω της οικογένειας, των φίλων και γενικότερα της κοινωνίας. Φοβούνται την απομόνωση την εγκατάλειψη και την περιθωριοποίηση. Φοβούνται μην χάσουν τα άτομα που τους περιβάλλουν και τους αγαπούν.

5) Εθνικισμός – Φυλετισμός

Η πέμπτη αιτία είναι ο εθνικισμός και ο φυλετισμός. Η αλαζονεία η πιο συγκεκριμένα ο εγωισμός που υπάρχει για το έθνος, την σημαία και την φυλή κάνει ένα άτομο, που ενώ αναγνωρίζει την αλήθεια του Ισλάμ, να μην θέλει να το ασπαστεί. Βλέπουν το Ισλάμ σαν θρησκεία του εχθρού, παρόλο που αποδέχονται την αλήθεια του, με αποτέλεσμα να τους τυφλώνει το μίσος προς την αλήθεια που αναγνωρίζουν. Ο Προφήτης Μουχάμαντ صلى الله عليه وسلم είπε:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّ رَبَّكُمْ وَاحِدٌ وَإِنَّ أَبَاكُمْ وَاحِدٌ أَلا لا فَضْلَ لِعَرَبِيٍّ عَلَى عَجَمِيٍّ وَلا لِعَجَمِيٍّ عَلَى عَرَبِيٍّ وَلا لأَحْمَرَ عَلَى أَسْوَدَ وَلا أَسْوَدَ عَلَى أَحْمَرَ إِلا بِالتَّقْوَى إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ

Ω άνθρωποι, ο Κύριος σας είναι Ένας και ο πατέρας σας (Αδάμ) ένας. Ο Άραβας δεν πιο ενάρετος και πιο τιμημένος από έναν ξένο (μη Άραβα), ούτε ένας ξένος είναι ανώτερος από έναν Άραβα, ούτε ένας άσπρος είναι ανώτερος από έναν μαύρο, ούτε ένας μαύρος ανώτερος από έναν άσπρο. Εκτός (η ανωτερότητα έγκειται στο στοιχείο) της θεοσεβείας (υπακοής προς τον Αλλάχ).  {Σου’άμπ αλ Ιμάν, νο. 4706, αυθεντικό}

6) Προγονολατρεία

Η έκτη αιτία σχετίζεται με την υπερβολική εξύμνηση των προγόνων. Ένα άτομο ενώ γνωρίζει την αλήθεια του Ισλάμ, φοβάται να ασπαστεί την αλήθεια διότι νιώθει ότι αυτό μπορεί να προσβάλει τους προγόνους του. Αυτό εμπόδισε και τον Άμπου Τάλιμπ (θειο του Προφήτη) να δεχτεί την αλήθεια, παρόλο που την αναγνώριζε. Είναι η λεγομένη προγονολατρεία. Ο Ύψιστος λέει:

وَإِذَا قِيلَ لَهُمُ اتَّبِعُوا مَا أَنزَلَ اللَّهُ قَالُوا بَلْ نَتَّبِعُ مَا أَلْفَيْنَا عَلَيْهِ آبَاءَنَا ۗ أَوَلَوْ كَانَ آبَاؤُهُمْ لَا يَعْقِلُونَ شَيْئًا وَلَا يَهْتَدُونَ

«Κι όταν τους είπαν. “Ν’ακολουθείτε ό,τι ο Αλλάχ αποκάλυψε”, αποκρίνονται: “Όχι! θ’ ακολουθήσουμε τις απόψεις των πατέρων μας”. Ακόμη κι αν οι πατέρες τους δεν καταλάβαιναν τίποτε και δεν ακολουθούσαν τον ίσιο δρόμο» {Κοράνι 2:170}

7) Μίσος προς τους Μουσουλμάνους

Το έβδομο εμπόδιο είναι αυτό της έχθρας και του μίσους προς τους Μουσουλμάνους. Επειδή κάποιος έχει μίσος με έναν Μουσουλμάνο, αυτόματα τον κάνει να μην θέλει να ασπαστεί την αλήθεια του Ισλάμ, παρόλο που την αποδέχεται στην καρδιά του. Επειδή κάποιος εχθρεύεται έναν Μουσουλμάνο αυτόματα δεν δέχονται και την πίστη του, ενώ μπορεί να την αναγνωρίζει ως έγκυρη. Πολλοί έχουν πλανηθεί από αυτήν την πλάνη.

8) Η κακιά συνήθεια  

Η όγδοη αιτία είναι η συνήθεια πάνω στο λάθος. Η συνήθεια έχει οδηγήσει πολλούς στην καταστροφή παρόλο που γνωρίζουν το λάθος της συνήθειας τους. Γιαυτο και οι Ουλεμά λένε ότι η συνήθεια του ατόμου είναι η δεύτερη φύση του. Η συνήθεια έχει οδηγήσει πολλούς σε ψεύτικες θρησκείες, στην πλανεμένη δήλωση και πράξη. Όταν βλέπουν την αλήθεια του Ισλάμ, ενώ το αναγνωρίζουν, δεν θέλουν να αφήσουν την συνήθεια τους. Και αυτό το εμπόδιο είναι από τα κυριότερα που οδηγούν στην καταστροφή. Πολλά άτομα, σχεδόν όλα, μεγαλώνουν πάνω σε μια συνήθεια και είναι πολύ δύσκολο να την εγκαταλείψουν για χάρη της αλήθειας.

Σαφώς υπάρχουν και άλλοι λόγοι και αιτίες για τον μη Μουσουλμάνο, που ενώ γνωρίζει την αλήθεια του Ισλάμ βαθιά μέσα του, δεν την ασπάζεται. Να πούμε επίσης ότι και ο Μουσουλμάνος επηρεάζεται από αυτές τις αιτίες και τα εμπόδια. Πολλές φορές είτε δεν υλοποιεί σε πράξεις την Ισλαμική γνώση που διαθέτει, είτε οδηγείται στην αποστασία.

Το άρθρο βασίστηκε στο έργο του Ίμπν ουλ Κάγιεμ, από το Μιφτάχ Ντάρ ας Σαάντα,

Δείτε επίσης:

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading