Οι οπαδοί της Σούννα που διαπράττουν αμαρτίες συγκριτικά με τους αιρετικούς που διαπράττουν ενάρετες πράξεις – فساق أهل السنة خير من عباد أهل البدع

Άχμαντ Μ.Ελντίν

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Ο Ιμάμης Ίμπν ουλ Κάγιεμ رحمه الله είπε:

قُبُورُ فُسَّاقِ أَهْلِ السُّنَّةِ رَوْضَةٌ مِنْ رِيَاضِ الْجَنَّةِ، وَقُبُورُ عُبَّادِ أَهْلِ الْبِدَعِ حُفْرَةٌ مِنْ حُفَرِ النَّارِ، وَالتَّمَسُّكُ بِالسُّنَّةِ يُكَفِّرُ الْكَبَائِرَ، كَمَا أَنَّ مُخَالَفَةَ السُّنَّةِ تُحْبِطُ الْحَسَنَاتِ، وَأَهْلُ السُّنَّةِ إنْ قَعَدَتْ بِهِمْ أَعْمَالُهُمْ قَامَتْ بِهِمْ عَقَائِدُهُمْ، وَأَهْلُ الْبِدَعِ إذَا قَامَتْ بِهِمْ أَعْمَالُهُمْ قَعَدَتْ بِهِمْ عَقَائِدُهُمْ

«Οι τάφοι των κακοποιών (αμαρτωλών) από τους οπαδούς της Σούννα είναι κήποι από τους κήπους του Παραδείσου. Οι τάφοι των αιρετικών είναι χαντάκια από τα χαντάκια της Κόλασης. Η τήρηση της Σούννα εξιλεώνει για τις μεγάλες αμαρτίες έτσι όπως η εναντίωση στη Σούννα ακυρώνει τις καλές πράξεις. Και σε περίπτωση που οι οπαδοί της Σούννα ολιγωρούν στις ενάρετες πράξεις τότε ενισχύονται στο κομμάτι της πίστης (Ακίντα – δόγμα). Και σε περίπτωση που οι αιρετικοί ενισχύονται με ενάρετες πράξεις, τότε ολιγωρούν στο κομμάτι της πίστης (Ακίντα – δόγμα)»

Πηγή: «Ι’λαάμ αλ Μουακαήν αν Ράμπιλ Α’λαμήν», τόμος 3, σελ.329 

Εξήγηση

Ο μεγάλος Ιμάμης αναφέρεται στην σπουδαιότητα της τήρησης της Σούννα. Δεν υποτιμάται ούτε υποβιβάζεται η σοβαρότητα της αμαρτίας. Παρολαυτα, ο οπαδός της Σούννα, αυτός που εφαρμόζει δηλαδή την προφητική παράδοση και μεθοδολογία, και ζητά συγχώρεση για τα αμαρτήματα του, με την άδεια του Αλλάχ θα συγχωρεθεί και θα σωθεί. Και αυτό γιατί η Σούννα λειτουργεί εξιλεωτικά για τον πιστό, ιδιαίτερα στο κομμάτι της Ορθόδοξης δογματικής που κατέχει, και αυτό λόγω της Σούννα.

Από την άλλη όμως, ο οπαδός της αίρεσης (μπίνταα – νεωτερισμών) είναι καταδικασμένος ακόμα και αν έχει πολλές ενάρετες πράξεις στο ενεργητικό του. Και αυτό γιατί η αίρεση και ο νεωτερισμός που εισάγει στην θρησκεία και την κατανόηση της του ακυρώνει τις καλές πράξεις, και τις ακυρώνει επειδή ο νεωτερισμός αλλοιώνει την θρησκεία και την αλήθεια της. Η θρησκεία του Ισλάμ είναι τελειοποιημένη και δεν χρειάζεται νέες προσθήκες, έτσι όπως δεν χρειάζεται αφαιρέσεις. Ο πιστός καλείται να τηρεί την αποκάλυψη με την κατανόηση του Αποστόλου και των μαθητών του. Και αυτό είναι υπέρ αρκετό γιαυτον.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading