Το Ορθόδοξο δόγμα των Σουννιτών – عقيدة أهل السنة والجماعة

Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Παρακάτω ακολουθεί μια επιγραμματική αναφορά στο Ισλαμικό Ορθόδοξο δόγμα των Σουννιτών:

Αλλάχ:

Ο Αλλάχ (Θεός) είναι Ένας και Μοναδικός. Ο Μόνος Άξιος λατρείας. Ο μονοθεϊσμός στο Ισλάμ χωρίζεται σε 3 κατηγορίες:

Ρουμπουμπίγια: Ο Αλλάχ είναι ο Μόνος Κύριος (συντηρητής της κτίσης, δημιουργός, ελεγκτής, προστάτης, προμηθευτής κτλ)

Ουλουχίγια: Ο Αλλάχ είναι ο Μόνος Άξιος λατρείας (σε αυτόν απευθύνουμε όλες τις πράξεις λατρείας και σε κανέναν άλλον. Αυτόν λατρεύουμε, προσκυνούμε, επικαλούμαστε, φοβόμαστε, υποτασσόμαστε, υπακούμε, ορκιζόμαστε κτλ)

Ασμαά ουα Σιφάατ: Στον Αλλάχ ανήκουν οι ωραιότερες θεϊκές ονομασίες και ιδιότητες. Οι πηγές των ονομασιών/ιδιοτήτων του Αλλάχ προέρχονται αποκλειστικά από το Κοράνι και από την Σούννα (αποκάλυψη). Τις ιδιότητες του Αλλάχ δεν τις συγκρίνουμε με αυτές των ανθρώπων και τις κτίσης, δεν τις ερμηνεύουμε πέρα του φανερού νοήματος, δεν τις αρνούμαστε, δεν τις διαστρεβλώνουμε και δεν αποδίδουμε σε αυτές ανθρωπομορφικές εκφράσεις και παραστάσεις. Ο Αλλάχ είναι έτσι όπως περιέγραψε τον εαυτό Του, δίχως να ρωτάμε το «πώς»

Δείτε περισσότερα: Πίστη στον Αλλάχ, Το Βιβλίο του Μονοθεϊσμού

Πίστη:

Η πίστη αποτελείται από τα λεγόμενα του πιστού, από την πίστη που έχει στην καρδιά του και από αυτό που υλοποιείται από τα μέλη του σώματος του (πράξεις). Η πίστη αυξάνεται και μειώνεται στον πιστό. Αυξάνεται με πράξεις υπακοής προς τον Αλλάχ και μειώνεται με πράξεις ανυπακοής (αμαρτίες) προς τον Αλλάχ.

Δείτε περισσότερα: Πως ορίζεται η πίστη στο Ισλάμ

Κοράνι:

Το Κοράνι είναι ο λόγος του Αλλάχ. Ο άκτιστος (αδημιούργητος) λόγος Του.

Δείτε περισσότερα: Εισαγωγή στο κείμενο του Κορανίου, Μέρος 1, Μέρος 2

Ακυρωτικό πίστεως

Δεν κάνουμε τακφίρ* σε κανέναν οπαδό του Ταουχίντ (Μονοθεϊσμού, δηλ. πιστού Μουσουλμάνου), ακόμα και αν έχει διαπράξει μεγάλες αμαρτίες. Η πίστη ακυρώνεται μόνο όταν λάβει μέρος ένα ξεκάθαρο ακυρωτικό της πίστης (απιστία).

Δείτε περισσότερα: Τα 10 ακυρωτικά της Ισλαμικής πίστης

Επαναστάσεις, πορείες, ανατροπή κυβερνήσεων:

Δεν επαναστατούμε και δεν σηκώνουμε το ξίφος κατά του κυβερνήτη, ακόμα και αν είναι άδικος/τύραννος. Δεν κάνουμε πορείες στους δρόμους, δεν κάνουμε εξεγέρσεις και δεν προκαλούμε χάος στην κοινωνία.

Δείτε περισσότερα: Η μεθοδολογία του Μουσουλμάνου με τον κυβερνήτη του

Πλανεμένοι και αιρετικοί ιεροκήρυκες:

Προειδοποιούμε τον κόσμο για τους κινδύνους που κρύβουν οι πλανεμένοι και αιρετικοί ιεροκήρυκες. Προειδοποιούμε ενάντια στην κομματικοποίηση και στην πολιτικοποίηση (της θρησκείας).

Δείτε περισσότερα: Ενωμένοι με το Κοράνι και την Σούννα, όχι με πλάνη

Η ορθόδοξη Ντάουα (κάλεσμα στο Ισλάμ):

Το Ορθόδοξο Ισλαμικό κάλεσμα είναι: καλώντας στο Ταουχίντ (Μονοθεϊσμό) και στην απαγόρευση του Σίρκ (πολυθεϊσμό, ειδωλολατρία, παγανισμό), και στην τήρηση της προφητικής παράδοσης (Σούννα).

Δείτε περισσότερα: Οι 10 βασικές αρχές του Ισλαμικού καλέσματος

Σαχάμπα (μαθητές/πρώτοι οπαδοί του Προφήτη):

Οι πιο ηθικοί και οι πιο ενάρετοι από τους ανθρώπους, μετά τον Προφήτη μας, είναι οι Σαχάμπα (μαθητές/πρώτοι οπαδοί του Προφήτη), και συγκριμένα τέσσερις είναι οι καλύτεροι από αυτούς, και πρώτος στέκεται ο Άμπου Μπάκρ, δεύτερος ο Όμαρ ίμπν αλ Χαττάμπ, τρίτος ο Οθμάν Ίμπν Αφάν, τέταρτος ο Άλι Ίμπν Άμπου Τάλιμπ

Δείτε περισσότερα: Γιατί πρέπει να ακολουθήσουμε τους Σάλαφ

Αυτό είναι το Ισλαμικό Ορθόδοξο δόγμα επιγραμματικά, το δόγμα των Σουννιτών.

* Τι είναι το Τακφίρ: Ειναι η πρακτική του να δηλώνεις κάποιον άπιστο. Αυτό έχει κανόνες στην Ισλαμική νομολογία. Δηλαδή πότε ένας είναι πιστός και πότε εισέρχεται στην απιστία, η τι είναι αυτό που λειτουργεί ως ακυρωτικό της πίστης. Ακυρωτικό της πίστης, στην Ισλαμική Ορθοδοξία, είναι αυτό που ακυρώνει την Σαχάντα (ομολογία πίστεως), με σίρκ (πολυθεϊσμό, ειδωλολατρία η παγανισμό) η με οποιαδήποτε μορφή Κούφρ (απιστίας). Οι εξτρεμιστές, πολλές φορές χρησιμοποιούν υπερβολικά και παράνομα το τακφίρ. Όποιος δεν συμφωνεί μαζί τους είναι κάφιρ (άπιστοι) από τους Μουσουλμάνους. Κάνουν τακφιρ σε Μουσουλμανικές κοινωνίες και σε Ισλαμικές χώρες ολόκληρες. Οι Χαριτζήτες, όπως το ΙΣΙΣ, πιστεύουν ότι όποιοι διαφωνούν μαζί τους θα πρέπει να δολοφονηθούν ως άπιστοι, εκλογικεύοντας έτσι μαζικές δολοφονίες εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών (ιστιράντ) και εφαρμόζοντας μια ακραία μορφή ανάκρισης για να ελέγξουν την πίστη των αντιπάλων τους (ιμτιχάν). Για τους τακφιριστές χαριτζήτες ο Μουσουλμάνος που θα διαπράξει οποιοδήποτε μεγάλο αμάρτημα θεωρείται άπιστος. Η ορθόδοξη Ισλαμική δογματική όμως το απορρίπτει διότι η αποστασία για έναν Μουσουλμάνο πραγματοποιείται όταν έχει διαπράξει πολυθεϊσμό (σιρκ) η έχει πέσει σε ένα από τα ακυρωτικά του Ισλάμ, όχι επειδή έχει διαπράξει αμαρτία (είτε μεγάλη είτε μικρή). Και αυτή είναι η διαφορά του τακφιρ των αιρετικών που καταδικάζουν σε απιστία τον κάθε ένα, με το τακφιρ της Ισλαμικής Ορθοδοξίας που καταδικάζει σε απιστία μόνο αυτόν που έχει εγκαταλείψει τα δογματικά θεμέλια της θρησκείας.

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: ΙΣΛΑΜ

Tags: , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading