Σέηχ Άμπντου Ραζάκ αλ Μπάντρ: «Πώς να καταλάβεις εάν είσαι πνευματικά άρρωστος;» – علامة من علامات صحة القلب

Μετάφραση: Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Ο Αλλάμα Άμπντου Ραζάκ αλ Μπάντρ είπε:

«Τα σημάδια για μια καλή (πνευματική) καρδιά φαίνονται κατά την διάρκεια της προσευχής. Η προσευχή είναι ο καθημερινός έλεγχος (της καρδιάς), γιαυτο πως διαχειρίζεται κάποιος την προσευχή του; Είναι άραγε αυτή η προσευχή (όταν την προσφέρει) μια χαρά γιαυτόν, μια χαλαρή/ευχάριστη στιγμή από καρδιάς, η μήπως του είναι δύσκολο; Όταν έρχεται η ώρα της προσευχής, περιμένει απλά την ώρα που θα τελειώσει, με το σκεπτικό όχι να χαρεί με την προσευχή αλλά απλά να ξεμπερδέψει με αυτήν το συντομότερο;

Τα σημάδια για μια καλή (πνευματική) καρδιά είναι η αγάπη για την έλευση της προσευχής, αναζητώντας μέσω αυτής την νηφαλιότητα της ψυχής, την γαληνή στην καρδιά, επιθυμώντας την διακαώς, έχοντας χαρά με την έλευση της, καλωσορίζοντας την και φτιάχνοντας το πρόγραμμα σου γύρω από αυτή.

Αυτά λοιπόν είναι σπουδαία σημάδια για μια καρδιά που βρίσκεται σε μια υγιή πνευματική κατάσταση. Σημάδια που εκδηλώνονται κατά την διάρκεια της προσευχής.

Και αυτό μας παραπέμπει στα λόγια του Ίμπν ουλ Κάγιεμ (στο «ιγάθατουλ λαχφάν») ο οποίος είπε: «από τα σημάδια της ενάρετης κατάστασης είναι όταν εισέρχεται στην προσευχή. Σε αυτό το (χρονικό) σημείο, οι επίγειες ανησυχίες του εξαφανίζονται. Η έξοδος από αυτήν είναι σκληρό γιαυτόν, ενώ η καρδιά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή (την προσευχή), άνετη από καρδιάς και χαρούμενη.  

Αυτά λοιπόν είναι τα σημάδια για μια καρδιά που βρίσκεται σε μια υγιή πνευματική κατάσταση, σημάδια που εκδηλώνονται κατά την διάρκεια της προσευχής.

Και από αυτό μαθαίνουμε ότι η προσευχή είναι ο καθημερινός έλεγχος, που ζυγίζουμε τις καταστάσεις μας και επαναλαμβάνουμε 5 φορές την ημέρα, στην οποία το άτομο και η πίστη του ελέγχονται. 

Και έχουμε επίσης το χαντίθ που λέει ότι όποιος διασφαλίζει την προσευχή, θα έχει φως, αποδοχή (από τον Αλλάχ) και επιτυχία την ημέρα της ορθοστασίας (Ημέρα της Κρίσης). Γιαυτο και η προσευχή είναι απόδειξη για την ύπαρξη της πίστης (σε ένα άτομο).

Κάθε φορά που ο δούλος (του Αλλάχ) αυξάνει την προσμονή και την επιθυμία προς την προσευχή και την φροντίζει, τότε αυτό είναι ξεκάθαρη ένδειξη για την πνευματική υγεία της καρδιάς του.

Όταν όμως το άτομο, βαριέται με την έλευση της προσευχής, νιώθει άσχημα η ενοχλημένος, και όταν σηκώνεται για προσευχή το κάνει με εκνευρισμό, με βαριεστιμάρα (με το ζόρι), ιδιαίτερα όταν ξυπνά, τότε αυτά αποτελούν ξεκάθαρη  ένδειξη για μια καρδιά που δεν έχει πνευματική υγεία, για την ακρίβεια είναι απόδειξη ότι η καρδιά είναι άρρωστη»

Πηγή:

وصلى الله وسلم وبارك على نبينا محمد



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading