Σέηχ Ίμπν Ουθαημήν: Συμβουλή για τις δέκα ημέρες του μήνα Δούλ Χίτζα – عشر ذي الحجة أيام يتضاعف فيها ثواب العمل / فيضلة الشيخ محمد بن صالح العثيمين

Μετάφραση: Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Ερώτηση στον Αλλάμα Ίμπν Ουθαημήν: 

“Σε λίγες ημέρες θα εισέλθουμε στις δέκα ημέρες του (Ισλαμικού μήνα) Δούλ Χίτζα. Ποια είναι η συμβουλή σας για τους ανθρώπους σχετικά με την εκμετάλλευση αυτών των ημερών; Ευελπιστώ σε μια επεξήγηση για την αρετή αυτών των ημερών και για τις πράξεις που πρέπει να τηρηθούν”

Απάντηση:

“Οι δέκα ημέρες του Δούλ Χίτζα ξεκινάνε με την αρχή του μήνα και τελειώνουν την ημέρα του Ίντ (της γιορτής). Ο Απόστολος صلى الله عليه وسلم είπε σχετικά με τις (ενάρετες) πράξεις σε αυτές τις δέκα ημέρες: «Δεν υπάρχουν καλύτερες ημέρες, οπου οι ενάρετες πράξεις είναι αγαπητές στον Αλλάχ, παρά μόνο αυτές οι δέκα ημέρες» Είπαν (οι σαχάμπα): «Ούτε το Τζιχάντ* για χάρη του Αλλάχ;» Είπε: «Ούτε το Τζιχάντ για χάρη του Αλλάχ, εκτός για τον άνδρα αυτόν που φεύγει (για να κάνει Τζιχάντ) με την περιουσία του και τον εαυτό του και δεν γυρνάει πίσω με κανένα από αυτά (χάνει δηλαδή και την ζωή του και την περιουσία του για χάρη του Αλλάχ)»

Λέγοντας αυτά, θέλω να ενθαρρύνω έντονα τα αδέλφια μου τους Μουσουλμάνους να αδράξουν αυτήν την εκπληκτική ευκαιρία, να κάνουν πολλές ενάρετες πράξεις σε αυτές τις δέκα ημέρες, όπως απαγγελία του Κορανίου, ενθυμήσεις (αδκάρ), ελεημοσύνη και χρηματικές συνεισφορές, νηστεία και άλλα παρόμοια, να αγωνιστούν να εκτελέσουν πολλές και διαφορετικές πράξεις υπακοής (προς τον Αλλάχ)

Είναι πολύ ενοχλητικό να βλέπεις τον κόσμο να είναι απρόσεκτος σχετικά με αυτές τις δέκα ημέρες. Δεν τους βλέπεις άραγε να προσπαθούν στις τελευταίες νύχτες του Ραμαντάν; Ναι, σίγουρα προσπαθούν σε αυτές τις ημέρες. Ωστόσο, με τις δέκα ημέρες του Δουλ Χιτζα θα δυσκολευτείς να βρεις κάποιον που διαφοροποιεί μεταξύ αυτών των ημερών και άλλων ημερών. Όταν όμως ένα άτομο εκτελεί ενάρετες πράξεις σε αυτές τις δέκα ημέρες, τότε αναβιώνει αυτό που καθιέρωσε ο Απόστολος صلى الله عليه وسلم .

Επίσης, όταν ένα άτομο έχει πρόθεση να σφάξει (το ζωντανό) στο τέλος αυτών των ημερών, τότε τίποτα δεν πρέπει να αφαιρέσει από τα μαλλιά του, τα νύχια του η το σώμα του (δέρμα κτλ).

Όσον αφορά το άτομο που σφάζει για λογαριασμό κάποιου άλλου, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα γιαυτον να κόψει τα νύχια του η να κόψει τα μαλλιά του. Και όταν το άτομο θέλει να σφάξει για τον εαυτό του και την οικογένεια του, με μια θυσία όπως προβλέπει η Σούννα, τότε δεν είναι υποχρεωτικό για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να ακολουθήσουν αυτήν την αρχή (κόψιμο/αφαίρεση νυχιών, μαλλιών δέρματος). Ισχύει μόνο για το άτομο που σφάζει, που σε αυτήν την περίπτωση είναι ο πατέρας…

…Η πιο σημαντική ημέρα για νηστεία (σε αυτές τις ημέρες) είναι η ημέρα του Άραφα. Διότι ο Προφήτης ρωτήθηκε για την νηστεία στην ημέρα του Άραφα οπου είπε: «Ευελπιστώ ότι ο Αλλάχ θα εξιλεώσει για τις (μικρές) αμαρτίες που διαπράχτηκαν το προηγούμενο έτος και το ερχόμενο έτος.»

 Πηγή:

والحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبه


*Το Τζιχάντ όπως ορίζεται στην Ισλαμική Ορθοδοξία και όχι όπως εκφράζεται από τους Χαριτζήτες εξτρεμιστές. Δείτε περισσότερα εδώ

Πρώτη ημέρα του μήνα Δούλ Χίτζα για το 1440/2019 θα είναι Παρασκευή 2 Αυγούστου. Η μέρα του Άραφα θα είναι Σάββατο 10 Αυγούστου και η γιορτή του Ίντ αλ Άντχα θα είναι Κυριακή 11 Αυγούστου, Ιν σαα Αλλάχ.



Categories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, Μουσουλμάνοι

Tags: , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading