Πως προσευχόμαστε την προσευχή Ιστιχάρα – كيف نصلي الاستخارة

Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Η Ιστιχάρα είναι η προσευχή με την οποία ο Μουσουλμάνος αναζητά από τον Ύψιστο το καλό και το ωφέλιμο σε σοβαρά θέματα που του προκύπτουν. Είναι Σούννα και ενδείκνυνται για περιπτώσεις που ο πιστός αναζητά καθοδήγηση για ένα σημαντικό θέμα στη ζωή του. Πρόκειται για θέμα το οποίο έχει ήδη αποφασίσει και αναζητά από τον Ύψιστο προστασία και ευλογία.  Πολλοί Μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι η προσευχή Ιστιχάρα βοηθά για να παρθεί μια απόφαση σε περίπτωση διλήμματος. Αυτό είναι λάθος, όπως σημειώνουν οι Ουλεμά. Η προσευχή Ιστιχάρα γίνεται αφού έχει παρθεί η απόφαση για το θέμα, με τον πιστό να αναζητά προστασία από το κακό, σε περίπτωση που περιέχεται βλάβη η ευλογία αν είναι κάτι θετικό.

Ο Προφήτης Μουχάμαντ صلى الله عليه وسلم είπε:

«Εάν κάνεις από εσάς είναι σκεπτόμενος σχετικά με μια απόφαση που θέλει να πάρει, τότε ας προσευχηθεί κάνοντας εθελοντικά δυο Ράκαα και μετά να πει:

اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَخِيرُكَ بِعِلْمِكَ وَأَسْتَقْدِرُكَ بِقُدْرَتِكَ، وَأَسْأَلُكَ مِنْ فَضْلِكَ الْعَظِيمِ، فَإِنَّكَ تَقْدِرُ وَلاَ أَقْدِرُ وَتَعْلَمُ وَلاَ أَعْلَمُ وَأَنْتَ عَلاَّمُ الْغُيُوبِ، اللَّهُمَّ إِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ خَيْرٌ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي ـ أَوْ قَالَ عَاجِلِ أَمْرِي وَآجِلِهِ ـ فَاقْدُرْهُ لِي وَيَسِّرْهُ لِي ثُمَّ بَارِكْ لِي فِيهِ، وَإِنْ كُنْتَ تَعْلَمُ أَنَّ هَذَا الأَمْرَ شَرٌّ لِي فِي دِينِي وَمَعَاشِي وَعَاقِبَةِ أَمْرِي ـ أَوْ قَالَ فِي عَاجِلِ أَمْرِي وَآجِلِهِ ـ فَاصْرِفْهُ عَنِّي وَاصْرِفْنِي عَنْهُ، وَاقْدُرْ لِي الْخَيْرَ حَيْثُ كَانَ ثُمَّ أَرْضِنِي بِهِ

 Ελληνιστί:

Ω Αλλάχ, αναζητώ την καθοδήγηση σου λόγω της γνώσης σου, και αναζητώ την ικανότητα λόγω της δύναμης σου και ζητώ από εσένα λόγω της γενναιοδωρίας σου. Εσύ έχεις δύναμη, εγώ όχι. Και εσύ γνωρίζεις, ενώ εγώ όχι. Είσαι ο γνώστης του αοράτου. Ω Αλλάχ, εάν στην γνώση σου αυτό το θέμα (και αναφέρεις το θέμα σου) είναι καλό για εμένα για αυτήν την ζωή και την επόμενη, τότε θέσπισε το για εμένα, κάντο εύκολο προς εμένα, και ευλόγησε το για εμένα. Και αν στην γνώση σου είναι κακό για εμένα για αυτήν την ζωή και την επόμενη τότε απότρεψε με από αυτό και θέσπισε για μένα το καλό όπου και αν βρίσκεται και κάνε με ευχαριστημένο/η με αυτό.

 Πως το λέμε στην αραβική:

Αλλάχουμα ίννι ασταχίρουκα μπι ίλμικα ουά αστακντίρουκα μπι κουντράτικα ουα ασ’άλουκα μιν φάντλικα, φα ιννάκα τακντίρου ουα λαα άκντιρ, ουα τά’λαμου ουα λαά ά’λαμ, ουά αν-τα’ ‘άλλααμ αλ γουγιούμπ. Αλλαχούμα φα ιν κούν-τα τά’αλαμου άννα χαάδα’λ άμρ χάηραν λι φι ‘αατζιλ άμρι ουα αατζίλιχι, φακντούρχου λι, ουα γιασσίρχου λι, θούμμα μπαάρικ λι φίχι. Αλλαχούμμα ουα ιν κούν-τα  τά’αλαμου αννάχου Σσάρουν λι φι ντίνι ουα μα’αασσί ουα αακίμπατι άμρι, φασρίφχου ‘άννι, ουα ασρίφνι άνχου, ουάκντουρ λι αλ χάηρ χάιθου καάνα, θούμα αρντινι μπίχι» {Μπουχάρι 1166}

Το θέμα που μας απασχολεί, για το οποίο αναζητούμε καθοδήγηση από τον Ύψιστο, δεν πρέπει να περιέχει αμαρτίες, διότι σε τέτοια περίπτωση η προσευχή Ιστιχάρα απαγορεύεται. Η Ιστιχάρα μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα εκτός των ωρών που απαγορεύεται γενικά η προσευχή.

Πότε λέμε αυτήν την επίκληση (ντουά); Οι πιο συνηθισμένες στιγμές είναι μετά την εθελοντική προσευχή των δυο ράκαα, μετά το τασλίμ. Μπορούμε επίσης πριν το τασλίμ, αφού έχουμε ολοκληρώσει το τασάχουντ η ακόμα και κατά την διάρκεια του σουτζούντ (προσκυνήματος στο έδαφος με το κεφάλι). Αυτές είναι οι πιο γνωστές στιγμές που λέμε την ντουά. Εάν δεν γνωρίζουμε απέξω την ντουά μπορούμε να την διαβάσουμε από το βιβλίο η από ένα χαρτί που την σημειώσαμε.

Άρα λοιπόν, για ένα σοβαρό θέμα που μας απασχολεί, για το οποίο είμαστε αναποφάσιστοι η βρισκόμαστε σε δίλλημα, ζυγίζουμε τα θετικά και τα αρνητικά, αναλύουμε τις δυο πλευρές και έπειτα με βάση αυτά παίρνουμε την απόφαση μας. Έπειτα προσφέρουμε δυο ράκαα εθελοντικής προσευχής (έτσι όπως κάνουμε την φάτζρ). Στη συνέχεια, πριν το τασλίμ, μετά το τασάχουντ, η μετά το τασλίμ, λέμε την ντουά (είτε απέξω, είτε διαβάζοντας την).

Έτσι ολοκληρώσαμε την προσευχή Ιστιχάρα.

والحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبه



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading