Αλ Τζάρχ ουά Τα’αντίλ الجرح و التعديل: Η κριτική και η εξύμνηση υπό το φως των λόγιων – فتوى

Μετάφραση-Επιμέλεια: Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Με τον όρο Αλ Τζάρχ ουά Τα’αντίλ – الجرح و التعديل (κριτική και εξύμνηση) εννοούμε την επιστήμη στο πεδίο των αχαντίθ (των προφητικών ρήσεων). Είναι η επιστήμη αυτή που καταπιάνεται με την αξιοπιστία η την αναξιοπιστία των αφηγητών μιας προφητικής ρήσης, καθώς επίσης καταπιάνεται με την εγκυρότητα μιας αλυσιδωτής μετάδοσης στη ρήση. Ένα είδος κριτικής κειμένου και ατόμων.

Πρόκειται για μια εξαιρετική επιστήμη που ανέπτυξαν οι πρώτοι Μουσουλμάνοι, ως μεθοδολογία εξέτασης και ελέγχου  των λεγομένων σχετικά με την θρησκεία, και ιδιαίτερα ως κριτική ανάλυση των ατόμων, στο πλαίσιο της αξιοπιστίας, όταν παραθέτουν προφητικές ρήσεις από τον Απόστολο  صلى الله عليه وسلم.

Και ενώ πρόκειται για μια σπουδαία και ευλογημένη επιστήμη που ασφαλίζει την θρησκεία από αναξιόπιστες αναφορές και πλαστά η μη αξιόπιστα χαντίθ, οι μοντέρνοι οπαδοί της φίτνα (αναταραχής, συγκρούσεων, χάους και διάλυσης) χρησιμοποιούν αυτήν την μεθοδολογία για να επιτεθούν στο παραμικρό λάθος που βλέπουν από Μουσουλμάνους, και ακόμα χειρότερα από τους ίδιους τους λόγιους (Ουλεμά).

Στη παρούσα έκθεση θα διαβάσετε μεταφράσεις από αναγνωρισμένους και κορυφαίους σύγχρονους Σάλαφι Ουλεμά που καταπιάνονται με αυτήν την αρρώστια και την αποδομούν λεπτομερειακά. Στο τέλος κάθε μετάφρασης, όπως συνηθίζω να κάνω πάντα, θα βρείτε και το πρωτότυπο ηχητικό της διδασκαλίας, από το οποίο έκανα την μετάφραση.

Ξεκινάμε με την λεπτομερειακή τοποθέτηση του Σέηχ Ραμπίη, ως εισαγωγή, για το θέμα αυτό. Μαθαίνουμε πως η κακομεταχείριση του Τζάρχ ουά Τα’αντίλ από ορισμένους, που δηλώνουν μαθητές γνώσης, έφερε (και φέρνει) καταστροφή στο ευλογημένο κάλεσμα της Σαλαφία (Ισλαμικής Ορθοδοξίας).   

1) Ερώτηση στον Αλλάμα Σέηχ Ραμπίη Μπίν Χάντι αλ Μάντχαλι

«Πώς να λατρέψουμε τον Αλλάχ τον Ύψιστο μέσω της γνώσης του Τζάρχ ουά Τα’αντίλ, που είναι από τις πιο ενάρετες κατηγορίες γνώσεως;»

– Απάντηση του Σέηχ Ραμπίη Μπίν Χάντι αλ Μάντχαλι:

«Σε περίπτωση που φτάσεις σε τέτοιο επίπεδο, στη γνώση, στην αρετή, στην εγκράτεια και στην ειλικρίνεια για χάρη του Αλλάχ, τότε θα μάθεις  πώς να αναζητήσεις να είσαι κοντά στον Αλλάχ μέσω αυτής. Και να προστατεύεις μέσω αυτής την θρησκεία του Αλλάχ. Η γνώση του Αλ Τζάρχ ουά Τα’αντίλ – الجرح و التعديل (κριτική και εξύμνηση) είναι μια εξαιρετική γνώση. Και κανείς δεν πρέπει να μιλάει γιαυτην εκτός από συγκεκριμένα άτομα από τους ανθρώπους. Ακόμα και άτομα που είναι ειδικοί λόγιοι στον τομέα των αχαντίθ. Οι λόγιοι δεν τους συμπεριλαμβάνουν ως λόγιους του Τζάρχ ουά Τα’αντίλ.

Και σας λέω (ξεκάθαρα), δεν είμαι από τους λόγιους του Τζάρχ ουά Τα’αντίλ. Και συμβουλεύω τα αδέλφια να εγκαταλείψουν αυτόν τον εξτρεμισμό και την υπερβολή (στο θέμα του Τζάρχ ουά Τα’αντίλ), ο Αλλάχ να σας ευλογεί.

Εγώ είμαι κριτής. Ένας κριτής (στην κριτική ανάλυση και στην διόρθωση). Άσκησα κριτική σε αρκετά συγκεκριμένα άτομα για τα λάθη τους. Αλλά οι άνθρωποι το πήγαν ένα βήμα παραπέρα (υπερβάλλοντας), ο Αλλάχ να σας ευλογεί. Και απελευθερώνω τον εαυτό μου μπροστά στον Αλλάχ από αυτόν εξτρεμισμό (δεν έχω καμία σχέση)  

Μην λέτε ότι ο Σέηχ Ραμπίη είναι ο Ιμάμης του Τζάρχ ουά Τα’αντίλ. Ποτέ! Καλώ τον Αλλάχ για μάρτυρα ότι μισώ αυτού του είδους τα λόγια. Αφήστε αυτές τις υπερβολές αδέλφια. Ορκίζομαι στον Αλλάχ, εδώ και αρκετό καιρό, και εξαιτίας του χαρακτήρα μου, απεχθάνομαι αυτά τα πράγματα. Και όταν ήρθα αντιμέτωπος στο λεγόμενα που θέλουν τον Ίμπν Χουζάιμα ως Ιμάμη των λογίων, και ορκίζομαι στον Αλλάχ είναι ένας σπουδαίος Ιμάμης, αλλά να λες «Ιμάμης των λογίων», τότε αυτό είναι βαρύ, ορκίζομαι στον Αλλάχ. Τέτοιοι τίτλοι έχουν εισέρθει στους Μουσουλμάνους. Κοιτάτε τους Σαχάμπα (οπαδούς/μαθητές του Προφήτη), πως απευθυνόντουσαν ο ένας στον άλλον. Ο Όμαρ είπε, ο Ουθμάν είπε, ο Αλί είπε, κτλ. Δεν έχουμε υιοθετήσει μεγαλοπρέπεια, ο Αλλάχ να σας ευλογεί. 

Αφήστε αυτά τα στολίσματα (τίτλους). Το άτομο που έχει γνώση και γνωρίζει την μεθοδολογία των Σάλαφ (ενάρετων Μουσουλμάνων προκατόχων), μπορεί να ασκήσει κριτική. Οι λόγιοι του Τζάρχ ουά Τα’αντίλ έχουν ήδη επεξηγήσει σε εμάς τους κανονισμούς σχετικά με τα άτομα. Ποιοι είναι οι ψεύτες, ποιοι είναι αυτοί που εγκαταλείπονται, ποιοί είναι αυτοί με αδύναμο μνημονικό, ποιοι είναι οι αδύναμοι στην γνώση, κτλ. Ποιοι είναι οι αξιόπιστοι, ποιοι είναι οι ακριβείς, ποιοι είναι οι  απομνημονευτές, κτλ.

Εμείς είμαστε (απλοί) κριτές. Και είμαι αδύναμος στην κριτική ανάλυση. Ασκώ κριτική στα λάθη οπου άλλοι παρέμειναν σιωπηλοί η δεν τα συνειδητοποίησαν. Αφήστε στην άκρη λοιπόν αυτά τα θέματα, ο Αλλάχ να σας ευλογεί.

Αυτός που έχει γνώση και γνωρίζει την μεθοδολογία των Σάλαφ, εάν δει μια ξεκάθαρη αίρεση μπροστά του, τότε διευκρινίζει (το λάθος) αναζητώντας την ευχαρίστηση του Αλλάχ. Συμβουλή με ειλικρίνεια για χάρη του Αλλάχ, ασφαλίζοντας την θρησκεία. Ο αιρετικός – νεωτεριστής έρχεται και χαλάει την εικόνα της θρησκείας με την αίρεση του. Και μιλά για τον Αλλάχ δίχως γνώση. Και διαδίδει την πλάνη του εις το όνομα της θρησκείας. Αυτό ανεξάρτητα αν το λάθος του είναι σε θέματα πίστεως, λατρείας, μεθοδολογίας, πολιτικής, οικονομικών, η σε οποιοδήποτε θέμα.   

Αυτήν την στιγμή, ο εξτρεμισμός και η υπερβολή έχουν διαδοθεί στην Σάλαφι Ντάουα (στο όνομα της). Η υπερβολή και επίσης το να αμελείς την θρησκεία, όλα αυτά έχουν διαδοθεί. Και μερικοί (που καταπιάνονται με αυτήν την Ντάουα) έφτασαν στο σημείο (λόγω υπερβολής και εξτρεμισμού) να μοιάζουν στους Ραάφιντα (Σιίτες), στους Σούφι και σε αυτούς που πιστεύουν στην ένωση της δημιουργίας.  

Απελευθερώνουμε τους εαυτούς μας, μπροστά στον Αλλάχ, από αυτόν τον εξτρεμισμό. Γιαυτό διασχίστε με βάση την μεθοδολογία των Σάλαφ με το να είστε μετριοπαθείς, δίκαιοι και στο να δίνεται στους ανθρώπους τη σωστή τους διάσταση, δίχως καμία μορφή εξτρεμισμού και υπερβολής. Ο Αλλάχ να σας ευλογεί.

Εμείς αυτήν την στιγμή είμαστε στο πεδίο της Ντάουα ως μαθητές της γνώσης. Και σαν μαθητές της γνώσης έχουμε ασκήσει κριτική σε ορισμένα λάθη, εξαιτίας της επίγνωσης που έχουμε.

Σας συμβουλεύω αδέλφια να διασχίζετε πάνω στην μεθοδολογία των ενάρετων Σάλαφ, στη γνώση, στους τρόπους συμπεριφοράς, στην ντάουα, δίχως σκληρότητα (προς τους άλλους), δίχως εξτρεμισμό και υπερβολή. Μια ντάουα που συνοδεύεται με ανεκτικότητα, έλεος, και καλούς τρόπους. Ορκίζομαι στον Αλλάχ (με αυτόν τον τρόπο) η Σάλαφι Ντάουα θα διαδοθεί.

Η Σάλαφι Ντάουα έχει διαβρωθεί (εξαιτίας αυτών των συμπεριφορών). Και αυτοί που αποδίδουν στον εαυτό τους την Σαλαφία –  δεν λέω τους Σάλαφι – αυτοί που αποδίδουν τον τίτλο, τότε το αποδίδουν αδικώντας την μεθοδολογία αυτή. Την διαβρώνουν μπροστά στον κόσμο. Έχουν χαλάσει την εικόνα της Σάλαφι Ντάουα με αυτόν τον τρόπο.

Γιαυτο και συμβουλεύω αυτό το άτομο να φοβηθεί τον Αλλάχ τον Ύψιστο και να μάθει ωφέλιμη γνώση, να κάνει ενάρετες πράξεις και να καλεί τον κόσμο με γνώση και σοφία.  

Αδέλφια, οι ιστοσελίδες στο ιντερνετ είναι πολλές. Και ο κάθε ένας κοροϊδεύει αυτούς που αυτοαποκαλούνται Σάλαφι.  Ο κάθε ένας από αυτούς κοροϊδεύει και χειροκροτεί με χαρά (ενάντια στην Ντάουα), ο Αλλάχ να σας ευλογεί.

Αυτός που ανάμεσα σας έχει μάθει και έχει κατανοήσει Ταφσίρ (επεξήγηση του Κορανίου), τότε να γράψει άρθρα για Ταφσίρ. Εδάφια που αφορούν νομοθεσίες, τρόποι συμπεριφοράς, πιστεύω. Αυτό είναι. Διαδώστε τα στον κόσμο, αυτό είναι Ντάουα. Ένα άτομο που είναι ικανός γνώστης στα αχαντίθ, ο Αλλάχ να σας ευλογεί, να γράψει άρθρα (επί του θέματος που έχει γνώση). Στα νοήματα των αχαντίθ, και στο τι περιέχουν σε θέματα νομοθεσιών, στο χαλάλ και στο χαράμ (επιτρεπτό και απαγορευμένο), σε τρόπους συμπεριφοράς κτλ. Γεμίστε τον κόσμο με γνώση. Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη αυτήν την γνώση.

Αυτά τα εγκλήματα έχουν χαλάσει την εικόνα της Σαλαφία και έκαναν τον κόσμο να τρέξει μακριά της. Αφήστε λοιπόν αυτές τις συμπεριφορές, είτε είναι στο ιντερνετ είτε σε άλλο μέρος, σε κάθε χώρα. Διαδώστε ωφέλιμη γνώση για τον κόσμο. Και όσο για τις διαφωνίες και τις διαμάχες, τότε μην βάζετε τον κόσμο σε αυτά, ούτε τους εαυτούς σας. Σε αυτό το βιβλίο (Ουσούλ ους Σούννα) διαβάσατε πως οι Σάλαφ απέφευγαν τις αντιπαραθέσεις. Μην εισέρχεστε σε λεκτικές αντιπαραθέσεις, εκτός αν το απαιτεί η κατάσταση (σε ανάγκη). Μόνο ο λόγιος που είναι σε θέση να νικήσει τους αιρετικούς κάνει αντιπαράθεση. Και μην εισέρχεστε σε διαφωνίες και διαμάχες μεταξύ σας. Και αν ένα λάθος προκύπτει, τότε φέρτε το στους γνώστες (για να λυθεί). Μην εισέρχεστε σε αυτές τις δυσκολίες και στα ψέματα που προκάλεσαν ζημιά στην Σάλαφι Ντάουα και την πλήγωσαν σε τέτοιο βαθμό που κανείς δεν έχει μαρτυρήσει τέτοια ζημιά πριν στην ιστορία.

Αυτοί οι εγκληματικοί δρόμοι/τρόποι βοήθησαν (προς την ζημιά) και το σατανικό ιντερνετ βοήθησε στο φούσκωμα αυτών των προβλημάτων. Ο κάθε ένας (τυχάρπαστος) που αντιμετωπίζει το παραμικρό, αρχίζει και το βάζει στο ιντερνετ. Εγκαταλείψτε αυτά τα πράγματα (αυτές τις συμπεριφορές).

Μιλήστε με γνώση, και αυτό θα σας τιμήσει, εσάς και την Ντάουα. Και το άτομο που δεν κατέχει γνώση, δεν επιτρέπεται να γράψει για τους ανθρώπους, ούτε στο ιντερνετ ούτε κάπου αλλού. Ο Αλλάχ να σας ευλογεί. Αφήστε την ζήλεια μεταξύ σας και την έχθρα, ειδάλλως, ορκίζομαι στον Αλλάχ, θα σκοτώσετε αυτήν την Ντάουα. Ελπίζω να μην υπάρχει κανείς από εσάς που συμμετέχει σε αυτήν την συμφορά.

Ζητώ από τον Αλλάχ να μας κρατήσει σταθερούς πάνω στην Σούννα. Και ακούστε το αδέλφια. Όποιος κατέχει γνώση θεμελιωμένη, τότε να γράψει στο ίντερνετ αυτό που ωφελεί τους ανθρώπους, στο Ταφσίρ, στο πιστεύω, στους τρόπους, στις νομοθεσίες κτλ. Ο Αλλάχ να σας ευλογεί. Το Ταφσίρ είναι ένας ωκεανός γνώσης. Ορκίζομαι στον Αλλάχ παίρνετε από τον ωκεανό (γνώση). Όλα τα αχαντίθ που έχετε μαζί σας, επεξηγήστε τα χρησιμοποιώντας τις επεξηγήσεις των Ουλεμά (λογίων). Με δυνατές, και ακριβείς επεξηγήσεις, και κάντε τις να είναι προσβάσιμες για τους ανθρώπους. Με θέματα στο πιστεύω/δόγμα, λατρεία, τρόπους, με σοφό κάλεσμα έτσι ώστε οι άνθρωποι να ωφεληθούν. Και ορκίζομαι στον Αλλάχ, θα δείτε πως η Σαλαφία θα αναπτυχτεί, θα μεγαλώσει και πως ο κόσμος θα φωτιστεί από αυτήν. Αλλά τώρα (δυστυχώς), η Σαλαφία είναι αδικημένη από αυτούς τους τρόπους, ο Αλλάχ να σας ευλογεί. Σας συμβουλεύω να αφήσετε τις διαμάχες και τις διαφωνίες στο ιντερνετ και στο πεδίο της Ντάουα.

Αυτός σας συμβουλεύω, ο Αλλάχ να σας ευλογεί. Και το άτομο που έχει γνώση, τότε να μιλήσει με γνώση, να γράψει με γνώση, να καλέσει με γνώση. Να καλέσει με αποδείξεις και στοιχεία και να απέχει από τις διαφορές και από τις αιτίες που προκαλούν διαίρεση και διχόνοια, μην τα προκαλείτε μεταξύ σας. Και αν κάποιος κάνει ένα λάθος (αποδεδειγμένα), τότε πάρτε το στον λόγιο και ρωτήστε πως μπορεί να λυθεί (όχι κάνοντας φίτνα).

Ο Αλλάχ να σας ευλογεί, και ο Αλλάχ να διορθώσει τις πράξεις σας. Και να ενώσει τις καρδιές σας, ο Αλλάχ να σας ευλογεί»

Πηγή:

Η συμβουλή αυτή είναι υπέρ αρκετή για τους ταραχοποιούς του διαδικτύου, παρολαυτα καλό θα είναι να δούμε και ορισμένες άλλες θέσεις λογίων, σε διαφορετικά θέματα που αφορούν το Τζάρχ ουά Τα’αντίλ. Να περάσουμε να δούμε την τοποθέτηση του Σέηχ Άμπντουλ Μούχσιν αλ Αμπάντ ο οποίος καταπιάνεται με τις διαφορετικές γνώμες των Ουλεμά σχετικά με τις κριτικές η τις εξυμνήσεις που γίνονται για κάποιο άτομο.


2) Ερώτηση στον Αλλάμα Σέηχ Άμπντουλ Μούχσιν αλ Αμπάντ

«Υπάρχει μια ερώτηση για το Τζάρχ ουά Τα’αντίλ που κάποιος θέλει να σας ρωτήσει:  Όταν οι σεβαστοί λόγιοι διαφωνούν στην κριτική τους η στην εξύμνηση τους για ένα άτομο, αυτή η διαφορά (στην γνώμη) παραμένει υπαρκτή στους Άχλου Σούννα (Ορθόδοξους Μουσουλμάνους), άρα όποιος ακολουθεί έναν από αυτούς τους λόγιους, δεν πρέπει να ανακοινωθεί ως αιρετικός και να μποϊκοταριστεί, και ευελπιστούμε να δεχτεί καλή ανταμοιβή εξαιτίας της αγνής πρόθεσης του;»

Απάντηση του Σέηχ Άμπντουλ Μούχσιν αλ Αμπάντ

“Καταρχάς, οι λόγιοι (Ουλεμά) χρησιμοποιούσαν το Τζάρχ ουά Τα’αντίλ για να καθορίσουν εάν τα αχαντίθ είναι αξιόπιστα η όχι. Γιαυτό το λόγο τα βιβλία των αφηγητών (των ρήσεων) είναι γεμάτα από βιογραφίες (των αφηγητών) που περιέχουν τις δηλώσεις των λόγιων για τους (συγκεκριμένους) ανθρώπους. Αυτός είπε αυτό, και άλλος είπε εκείνο, και αυτός είπε αυτό κτλ. Μερικούς θα τους εξυμνούσαν και σε μερικούς θα ασκούσαν κριτική.

Όμως, μερικοί λόγιοι που εξυμνούσαν (με θετικές αναφορές ένα άτομο) μπορεί να μην είχαν έρθει αντιμέτωποι με κάτι αρνητικό (στα πλαίσια της κριτικής) για το ίδιο άτομο, που κάποιοι άλλοι λόγιοι του άσκησαν κριτική για ένα θέμα του. Το αποτέλεσμα είναι αυτοί που τον εξύμνησαν  να το έκαναν με βάση αυτό που ήταν εμφανές σε αυτούς (δίχως να γνωρίζουν τα αρνητικά του). 

Άλλοι λόγιοι όμως, ασκούν κριτική σε ένα άτομο για κάτι το οποίο δεν μπορεί να σταθεί ως κριτική. Μερικοί λόγιοι είναι σκληροί στην κριτική τους (Τζάρχ) σε σημείο που κάνουν Τζάρχ για ένα θέμα το οποίο δεν στέκεται καν ως Τζάρχ.

Το πιο σημαντικό κομμάτι εδώ (για να κατανοηθεί) είναι ότι αυτοί οι λόγιοι ασχολιόντουσαν με το Τζάρχ ουά Τα’αντίλ έτσι ώστε να ειδικευτούν στα αχαντίθ που είναι αξιόπιστα και σε ποια όχι. Ποια ήταν έγκυρα και ποια όχι. Με αυτόν τον τρόπο το χρησιμοποιούσαν (το Τζάρχ ουά Τα’αντίλ).

Το να απασχολεί όμως ο καθένας τον εαυτό του με το Τζάρχ ουά Τα’αντίλ σε αυτές τις ημέρες και εποχές, μιλώντας για τους ανθρώπους, εγκαταλείποντας τους, ψαχουλεύοντας τι έχει ειπωθεί γιαυτούς, συγκεντρώνοντας λεγόμενα που έχουν ειπωθεί γιαυτους, με αποτέλεσμα να δέχεται το άτομο προειδοποίηση για να τον εγκαταλείψουν, τότε όλα αυτά είναι ανάρμοστες συμπεριφορές. Το σωστό για έναν Μουσουλμάνο είναι να γνωρίζει την αλήθεια και να την υλοποιεί σε πράξεις.

Όποιος είναι γνωστός ότι ανήκει στους αιρετικούς, πράγμα που πρέπει να είναι ξεκάθαρο για να γίνει αντιληπτό, δίχως ασάφειες, και έχει έναν τρόπο και μια μέθοδο που συμφωνεί με τις μεθόδους των αιρετικών, τότε αυτό το άτομο αξίζει το Τζάρχ (κριτική).

Όσον αφορά το άτομο που έκανε λάθος απλά σε μια δήλωση του, που έκανε λεκτικό λάθος με αποτέλεσμα να δεχτεί ολική επίθεση και να προειδοποιούν για το άτομο του, τότε αυτό δεν είναι σωστό ούτε δίκαιο»

Πηγή:


Συνεχίζουμε με την ερώτηση προς τον Σέηχ Σάλιχ αλ Φαουζάν. Να παρατηρήσουμε εδώ την ξεκάθαρη διευκρίνηση του Αλλαμά και την απάντηση προς τους εξτρεμιστές.

3) Ερώτηση στον Αλλάμα Σέηχ Σάλιχ αλ Φαουζάν

 «Υπάρχει μια ομάδα που αποκαλεί τον εαυτό της ως οι άνθρωποι του Τζάρχ ουά Τα’αντίλ» η «Οι Σάλαφι» και η βασική τους ενασχόληση είναι οι εξερεύνηση των λαθών των Μασάιχ (πληθ. του Σέηχ) και αυτών που κάνουν Ντάουα, και  τους χαρακτηρίζουν με Ταμπντί (ότι είναι αιρετικοί) και προειδοποιούν από αυτούς» 

 Απάντηση του Σέηχ Σάλιχ αλ Φαουζάν

 «Το Τζάρχ ουά Τα’αντίλ ανήκει (ως επιστήμη) στους Μουχαντιθήν (λόγιοι των αχαντίθ). Και αφορά την γνώση του Ισνάντ (αλυσιδωτές μεταδόσεις για ένα χαντίθ – οπου κριτικάρεις η εξυμνείς τον αφηγητή της ρήσης που βρίσκεται στην μετάδοση). Όσον αφορά το να μιλάς για τους ανθρώπους (δίχως αποδείξεις), αυτό δεν είναι Τζάρχ ουά Τα’αντίλ, αυτό είναι κουτσομπολιό και συκοφαντία. Και όσοι το διαπράττουν οφείλουν να μετανοήσουν στον Αλλάχ τον Ύψιστο και να εγκαταλείψουν αυτήν την πρακτική. Να κοιτάξουν πρώτα να εξαγνιστούν οι ίδιοι, πριν κοιτάξουν τα λάθη των ανθρώπων»

Πηγή:


Περνάμε στην τοποθέτηση του Αλλάμα Σουλαιμάν αρ Ρουχάιλι ο οποίος δίνει μια εξαιρετική απάντηση για το Τζάρχ ουά Τα’αντίλ, αποδίδοντας δικαιοσύνη και ακρίβεια στο θέμα.

4) Ερώτηση στον Αλλάμα Σέηχ Σουλαιμάν αρ Ρουχάιλι

«Σέηχ, είναι αυτοί που λένε ότι το Τζάρχ ουά Τα’αντίλ (κριτική και εξύμνηση) σφίγγει το στήθος (από στενοχώρια) και ότι δεν πρόκειται να ρωτηθούμε γιαυτο στον τάφο μας. Λένε να αφήσουμε το Τζάρχ ουά Τα’αντίλ και να επικεντρωθούμε στην γνώση. Ποια είναι συμβουλή σας Σέηχ»

 Απάντηση του Σέηχ Σουλαιμάν αρ Ρουχάιλι

 «Μέσω του Τζάρχ ουά Τα’αντίλ έχει διασωθεί η Σούννα. Άρα πως μπορεί το άτομο που αγαπά την Σούννα να λέει ότι το στήθος του σφίγγεται από αυτό; Όμως αυτό που σφίγγει το στήθος είναι η αδικία και η παρανομία των ανθρώπων εις το όνομα του Τζάρχ ουά Τα’αντίλ. Όσον αφορά την πρακτική (την σωστή) του Τζάρχ ουά Τα’αντίλ, έτσι όπως την έκαναν πράξη οι λόγιοι των αχαντίθ, η όπως την γνωρίζουν οι Ουλεμά, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η Σούννα, τότε αυτό είναι από τα θεμέλια των θεμελίων της θρησκείας μας. Και η μετάδοση της Σούννα (από τον Προφήτη) πλέον έχει σταματήσει. Αυτό δηλαδή που συνδέεται με την εξέταση της αλυσιδωτής μετάδοσης των αφηγήσεων. Παρολαυτα, η Σούννα που τηρείται και ο διαχωρισμός της Σούννα από την αίρεση, διαχωρίζοντας τους οπαδούς της Σούννα από τους οπαδούς της αίρεσης, αν δεν καταπιαστούν με αυτό οι ενάρετοι άνθρωποι, που είναι οι λόγιοι, τότε ποιος θα καταπιαστεί; Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η Σούννα του Προφήτη.

Και όσο γιαυτόν που σφίγγεται το στήθος του από την σωστή πρακτική του Τζάρχ ουά Τα’αντίλ, τότε είναι υποχρεωτικό γιαυτον να θεραπευτεί και να εξετάσει την καρδιά του. Όσον αφορά την υπερβολή ορισμένων ανθρώπων από τους μαθητές γνώσης στο Τζάρχ ουά Τα’αντίλ, οπου δεν είναι προσκολλημένοι στις σωστές οδηγίες των Ουλεμά, τότε αυτό είναι λάθος από μεριά τους.

Και έχουν την υποχρέωση να φοβηθούν τον Αλλάχ, και ότι προέρχεται από αυτούς πρέπει (στην ουσία) να προέρχεται από τους γνώστες (λόγιους) και οφείλουν να επιστρέψουν στις οδηγίες των λογίων. Και να μην απασχολούν τον εαυτό τους με αυτό το θέμα, εκτός αν υπάρχει ανάγκη.

Και ταυτόχρονα καταδικάζουμε αυτούς που παρερμηνεύουν το Τζάρχ ουά Τα’αντίλ. Ακόμα και ορισμένοι λόγιοι που λένε ότι το Τζάρχ ουά Τα’αντίλ έχει τελειώσει, εννοούν το κομμάτι που αφορά και συνδέεται με τους αφηγητές (των αχαντίθ). Αυτό που αφορά και συνδέει στην διατήρηση της πρακτικής της Σούννα, τότε όλοι οι λόγιοι προσπαθούν σκληρά γιαυτό.

Και την ίδια ώρα, λέμε στους μαθητές της γνώσης, σε όλο τον κόσμο, να φοβηθούν τον Αλλάχ σε αυτό το θέμα. Και μην κάνετε το Τζάρχ ουά Τα’αντίλ μισητό προς τους ανθρώπους, με το να μην διασχίζετε το μονοπάτι των Ουλεμά. Και φοβηθείτε την αδικία, διότι η αδικία είναι σκοτάδι την Ημέρα της Κρίσεως. Να προσπαθήσετε σκληρά στην αναζήτηση της γνώσης και να κάνετε το Τζάρχ ουά Τα’αντίλ ένα κομμάτι της γνώσης σας, όχι όλη την γνώση σας»

Πηγή:


Και για το τέλος, να παραθέσουμε την ακαδημαϊκή τοποθέτηση του Σέηχ Μουχάμαντ Μπαζμούλ. Εδώ ο Σέηχ μας εξηγεί για τις προτεραιότητες της κριτικής η της εξύμνησης και σε ποια περίπτωση το ένα υπερισχύει του άλλου.

5) Ερώτηση στον Σέηχ Μουχάμαντ Μπαζμούλ

“Ποιοι είναι οι κανονισμοί που διέπουν την αρχή ότι μια λεπτομερής κριτική (Τζάρχ Μουφάσαλ) υπερισχύει έναντι μιας γενικής εξύμνησης (Τα’αντίλ), και ισχύει ότι όταν μια λεπτομερής κριτική έρχεται σε σύγκρουση με μια γενική εξύμνηση, προτεραιότητα είναι η γενικευμένη εξύμνηση έναντι της αναλυτικής κριτικής;”

Απάντηση του Σέηχ Μουχάμαντ Μπαζμούλ

«Οι Ουλεμά έχουν καθιερώσει ότι η κριτική έχει προτεραιότητα από την εξύμνηση και υποστήριξαν ότι εφόσον η αξιοπιστία ενός άτομου έχει καθιερωθεί (είναι γνωστή), δηλαδή οι λόγιοι έχουν καθιερώσει την αξιοπιστία του και την εγκυρότητα του, τότε τίποτα δεν γίνεται αποδεκτό γιαυτόν παρά μόνο μια αναλυτική/λεπτομερής κριτική (Τζάρχ Μουφάσαλ). Επίσης, οι δηλώσεις τους και οι αναφορές τους σχετικά με την αξιοπιστία ενός ατόμου, που δεν έχει καθιερωθεί, και οι λόγιοι δεν έχουν αποφασίσει για την εγκυρότητα του, τότε μια γενική κριτική (όχι αναλυτική) μπορεί να γίνει αποδεκτή γιαυτόν.

Όσο γιαυτόν που η αξιοπιστία του έχει καθιερωθεί, τότε τίποτα δεν γίνεται αποδεκτό γιαυτόν, παρά μόνο μια αναλυτική κριτική (Τζάρχ Μουφάσαλ).

Έπειτα υποστήριξαν, ότι σε περίπτωση που μια αναλυτική κριτική συγκρούεται με μια αναλυτική εξύμνηση, αναφέρουν ότι η κριτική δεν ακυρώνεται, παρά μόνο όταν αυτός που εξυμνεί αναφέρει τους λόγους (με αποδείξεις) γιατί η κριτική δεν ευσταθεί και την αναιρεί.

Για παράδειγμα, αυτός που ασκεί κριτική αναφέρει κάποιον σχετικά με το πιστεύω του (ακίντα), έρχεται αυτός που εξυμνεί και λέει «Ναι, συνήθιζε να τα πιστεύει αυτά, αλλά τα εγκατέλειψε πλέον και δεν επέστρεψε (στην πλάνη την παλιά)». Η για παράδειγμα υποστηρίζει αυτός που κριτικάρει και λέει «Δεν έχει απομνημονεύσει σωστά το βιβλίο, αλλά παρολαυτα το παραθέτει από την μνήμη του» και έρχεται αυτός που εξυμνεί και λέει (σαν υπεράσπιση) «Ναι, το έκανε, αλλά έπειτα επέστρεψε στον Σέηχ, διαφύλαξε την πηγή του και άρχισε να κάνει αναφορά από την πηγή».

Άρα λοιπόν, όταν αυτός που εξυμνεί αναφέρει τους λόγους της κριτικής και τους αναιρεί, τότε η εξύμνηση γίνεται αποδεκτή με την προϋπόθεση ότι το άτομο (το οποίο εξυμνείται) δεν είναι γνωστό για παιχνίδια, ούτε ακολουθεί τις επιθυμίες του, ούτε εξαπατά.

Και αυτό διότι υπάρχουν περιπτώσεις οπου κάποιος έχει δεχτεί εξύμνηση με λεπτομέρεια και ταυτόχρονα κριτική με λεπτομέρεια, ενώ το άτομο αυτό είναι γνωστό ότι ακολουθεί τις επιθυμίες του και είναι άτομο που εξαπατά. Είναι γνωστό γιαυτόν ότι δεν υποτάσσεται στην αλήθεια ούτε επιστρέφει σε αυτήν. Σε αυτήν την περίπτωση το άτομο, ακόμα και αν δεχτεί αναλυτική εξύμνηση, δεν τον αποδεχόμαστε διότι η κατάσταση του είναι γνωστή. Και ο Αλλάχ γνωρίζει καλύτερα.»

Πηγή:

والحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبه



Categories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ, ΙΣΛΑΜ, ΚΟΡΑΝΙ, ΜΟΥΧΑΜΑΝΤ(σ), Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading