Ντουά για την αγάπη του Αλλάχ – اللهم اني اسالك حبك

Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Δεν έχει σημασία αν σε αγαπούν όλοι γύρω σου η αν σε μισούν. Σημασία έχει να κερδίσεις την αγάπη του Αλλάχ. Έχοντας την αγάπη του Αλλάχ είναι αρκετό για αυτήν την επίγεια ζωή και την επόμενη.

Στη συλλογή του Ιμάμ ατ Τιρμιδί καταγράφεται το αυθεντικό χαντίθ από τον Άμπου Νταρντά, νούμερο 3490:

حَدَّثَنَا أَبُو كُرَيْبٍ، حَدَّثَنَا مُحَمَّدُ بْنُ فُضَيْلٍ، عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ سَعْدٍ الأَنْصَارِيِّ، عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ رَبِيعَةَ الدِّمَشْقِيِّ، حَدَّثَنَا عَائِذُ اللَّهِ أَبُو إِدْرِيسَ الْخَوْلاَنِيُّ، عَنْ أَبِي الدَّرْدَاءِ، قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم ‏”‏ كَانَ مِنْ دُعَاءِ دَاوُدَ يَقُولُ اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ حُبَّكَ وَحُبَّ مَنْ يُحِبُّكَ وَالْعَمَلَ الَّذِي يُبَلِّغُنِي حُبَّكَ اللَّهُمَّ اجْعَلْ حُبَّكَ أَحَبَّ إِلَىَّ مِنْ نَفْسِي وَأَهْلِي وَمِنَ الْمَاءِ الْبَارِدِ ‏”‏ ‏.‏ قَالَ وَكَانَ رَسُولُ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم إِذَا ذَكَرَ دَاوُدَ يُحَدِّثُ عَنْهُ قَالَ ‏”‏ كَانَ أَعْبَدَ الْبَشَرِ ‏”‏ ‏.‏ قَالَ هَذَا حَدِيثٌ حَسَنٌ غَرِيبٌ 

Υπό την αφήγηση του Άμπου Νταρντά ότι ο Απόστολος του Αλλάχ صلى الله عليه وسلمείπε: «Συνήθιζε να ήταν από τις επικλήσεις/ικεσίες του Προφήτη Δαυίδ το εξής (έλεγε): Ω Αλλάχ, πράγματι, σου ζήτω την αγάπη σου και την αγάπη αυτών που σε αγαπούν, και των πράξεων που θα με κάνουν να κερδίσω την αγάπη σου. Ω Αλλάχ, κάνε την αγάπη σου να μου είναι πιο αγαπητή από τον εαυτό μου, την οικογένεια μου, και το κρύο νερό». Στο τέλος ανέφερε ο  Άμπου Νταρντά: «Και όταν ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم έκανε αναφορά στον Δαυίδ (ειρήνη σε αυτόν) έλεγε γιαυτόν «από όλους ήταν ο καλύτερος στη λατρεία (όταν λάτρευε τον Αλλάχ)»

Γιαυτούς που επιθυμούν να μάθουν την επίκληση από το χαντίθ του Άμπου Νταρντά, τότε είναι ως εξής: –Αλλαχούμα ιννι – ας’ άλουκα Χούμπακα ουα Χούμπα μαν Ιουχίμπουκα ουάλ άμαλ αλλάδι Ιουμπαλίγουνι Χούμπακ. Αλλαχούμαάτζ’αλ Χούμπακα Αχάμπα ιλάηα μιν νάφσι, ουά άχλι, ουά μίναλ μά’ιλ Μπάριντ

Πως μπορούμε, με πράξεις, να κερδίσουμε την αγάπη του Αλλάχ; Ο μεγάλος Ιμάμης, Ίμπν ούλ Κάγιεμ, μας λέει στο «Μανταάριτζ ας Σαλικήν», τόμος 3, σελ 17 -18, δέκα τρόπους:

1) Ανάγνωση και μελέτη του Κορανίου με συλλογισμό και κατανόηση των νοημάτων του έτσι όπως αποστηθίζει ένα βιβλίο ο μελετητής για να το εξηγήσει στους άλλους.

2) Κάνοντας εθελοντικές πράξεις λατρείας αφού έχουν ολοκληρωθεί οι υποχρεωτικές.

3) Συνεχώς να θυμόμαστε τον Αλλάχ (δίκρ) με την γλώσσα μας, την καρδιά μας και τις πράξεις. Ο χρόνος που αφιερώνεις στην ενθύμηση του Ύψιστου μαρτυρά και το πόσο Τον αγαπάς (με την προϋπόθεση ότι το κάνεις με βάση την Σούννα και όχι με αιρετικούς τρόπους – παράδειγμα των Σούφι – )

4) Να επιλέγεις και να διαλέγεις αυτό που αγαπά ο Αλλάχ με σχέση το τι αγαπάς και θέλεις εσύ. Ιδιαίτερα σε στιγμές που μπορεί να σε καταβάλει η επιθυμία σου.

5) Μελέτη και γνώση για τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του Ύψιστου. Να τις μαρτυράς και να κρατάς απασχολημένο τον εαυτό σου με αυτήν την γνώση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γνώση των χαρακτηριστικών, των ιδιοτήτων και των πράξεων του Αλλάχ κάνει στον πιστό να αυξάνεται η αγάπη του προς τον Κύριο του.

6) Να σκέπτεσαι τις χάρες και τις ευλογίες που έχεις από τον Κύριο σου. Μικρές η μεγάλες, λίγες η πολλές, κρυφές η φανερές. Ποτέ μην δείχνεις αχαριστία, ακόμα και γιαυτα που δεν έχεις. Διότι σίγουρα εάν προσπαθούσες να αριθμήσεις τις ευλογίες που έχεις από Αυτόν τότε δεν θα μπορούσες. Η ευγνωμοσύνη είναι από τις αιτίες για να αγαπηθείς από τον Ύψιστο.

7) Να «διαλύεσαι» από συγκίνηση και να δακρύζεις μπροστά στον Κύριο σου. Να πηγάζει από την καρδιά όλο αυτό το συναίσθημα. Να «μαλακώνεις» την καρδιά σου για χάρη Του. 

8) Να είσαι μόνος σου όταν τον λατρεύεις στο τελευταίο τρίτο της νύχτας. Ένα χρονικό σημείο που ο Ύψιστος κατεβαίνει (σύμφωνα με το μεγαλείο Του) στο χαμηλότερο σημείο του ουρανού. Γιαυτό να είσαι συγκεντρωμένος στο κάθε τρίτο της νύχτας. Να διαβάζεις τα λόγια του Κυρίου σου (Κοράνι), να συλλογίζεσαι, και να ολοκληρώνεις με το να ζητάς συγχώρεση.

9) Κράτα συντροφιά και επαφή με αυτούς που αγαπούν τον Αλλάχ τον Ύψιστο. Με αυτούς που είναι φιλαλήθεις με ειλικρίνεια. Και να μένεις σιωπηλός. Να μιλάς μόνο όταν έχεις να πεις κάτι που θα ωφελήσει εσένα και τους γύρω σου.  

10) Απομακρύνσου από το οτιδήποτε που μπορεί να στέκεται εμπόδιο σε εσένα και τον Αλλάχ τον Ύψιστο. Ότι και αν είναι αυτό, όποιος και αν είναι αυτός.

Και μην ξεχνάμε το εδάφιο του Ύψιστου που λέει:

قُلْ إِن كُنتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّهُ

«Πες: «Αν εσείς αγαπάτε τον Αλλάχ, τότε ακολουθείστε με, για να σας αγαπήσει ο Αλλάχ..» (Κοράνι 3:31)

Δηλαδή για να μας αγαπήσει ο Ύψιστος σημαντική προϋπόθεση είναι να ακολουθούμε την Σούννα του Προφήτη του.

Δείτε επίσης: Αν θες να σε αγαπήσει ο Αλλάχ 

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog

والحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبه



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading