Σέηχ Άμπντουραζζάκ: Το στάδιο του να είσαι ευχαριστημένος – منزلة الرضا

to stadio ths euxaristisis

Μετάφραση: Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Ο Αλλάμα Άμπντουραζζάκ αλ Μπάντρ διαβάζει από το ποίημα «το ταξίδι προς τον Αλλάχ και η κατοικία της μετά θάνατον ζωής», γραμμένο από τον μεγάλο λόγιο και σχολιαστή του Κορανίου, τον Σέηχ Αμπντουραχμάν ίμπν Νάσιρ ασ-Σάαντι.

Το επίπεδο του να είσαι ευχαριστημένος

«Φτάνουν στο επίπεδο του να είναι ευχαριστημένοι, και μέσω αυτού του σταδίου πετυχαίνουν τον παράδεισο και την ασφάλεια. Και αυτό το εξαιρετικό επίπεδο είναι υψηλότερο και από αυτό της υπομονής.

Το να είσαι ευχαριστημένος σημαίνει να είσαι ευχαριστημένος με τον Αλλάχ. Όπως προέρχεται και από σχετική ρήση (χαντίθ) που λέει «Αυτός που γεύεται την γλυκάδα της πίστης είναι αυτός που είναι ευχαριστημένος με τον Αλλάχ ως Κύριο του, με το Ισλάμ ως θρησκεία του, και με τον Μουχάμαντ ως Απόστολο του»

Λέει (ο συγγραφέας): «Το επίπεδο του να είσαι ευχαριστημένος είναι ανώτερο από αυτό της υπομονής. Πράγματι, η υπομονή συγκρατεί την ψυχή και την εμποδίζει από αυτό που είναι απεχθές, παρόλο που περιέχει ένταση/αγώνα/δυσκολία. Ενώ το να είσαι ευχαριστημένος, εξαφανίζει την δυσκολία της έντασης και του αγώνα, και μέσω της ευχαρίστησης (που δείχνει το άτομο) με τον Αλλάχ, λαμβάνει γαλήνη και ένα άνοιγμα στο στήθος του (ανακούφιση/ηρεμία). Βρίσκει ευχαρίστηση ακόμα και σε στιγμές συμφοράς, έτσι όπως οι άλλοι βρίσκουν ευχαρίστηση σε στιγμές ευκολίας.

Και όταν ο δούλος φτάσει αυτό το επίπεδο, η ζωή του γίνεται ευχάριστη και ικανοποιητική. Εξαιτίας αυτού, το να είσαι ευχαριστημένος, τιτλοφορείται ως «Ο επίγειος παράδεισος και ένα μέρος ανάπαυσης γι’ αυτούς που λατρεύουν τον Αλλάχ»

Και αυτή η περιγραφή, του να είσαι ευχαριστημένος, αναφέρεται από τον Ιμάμη και μεγάλο λόγιο, τον Ίμπν ουλ Κάγιεμ, στο βιβλίο του Μαντάριτζ ασ-Σαλικίν. Η τοποθέτηση του σχετικά με αυτό το επίπεδο, του να είσαι ευχαριστημένος, είναι εξαιρετική. Ιδιαίτερα όταν αυτό σχετίζεται με τα εξαιρετικά αποτελέσματα που έχει στον πιστό, όταν υλοποιεί αυτό το επίπεδο της ευχαρίστησης.

Και ο μαθητής της γνώσης (ο μελετητής της θρησκείας) οφείλει να διαβάσει προσεκτικά την τοποθέτηση του, διότι περιέχει εξαιρετικές ωφέλειες σχετικά με αυτό το ζήτημα. Και σχετικά με το σπουδαίο αυτό επίπεδο της ευχάριστης, περιέχει ένα εξαιρετικό (θετικό) αποτέλεσμα γιαυτόν που το μελετά.

Λέει (ο συγγραφέας): «Όποιος είναι ευχαριστημένος με τον Αλλάχ, ο Αλλάχ θα είναι ευχαριστημένος με αυτόν. Και όποιος είναι ευχαριστημένος με τον Αλλάχ, έχοντας λίγες προμήθειες (υλικά αγαθά), τότε ο Αλλάχ θα είναι ευχαριστημένος μαζί του με λίγες (ενάρετες/λατρευτικές) πράξεις από αυτόν. Η πραγματικότητα αυτή, του να είσαι ευχαριστημένος, είναι η αποδοχή των εντολών του Αλλάχ, των θρησκευτικών και των επίγειων, με ένα ανοιχτό στήθος (δηλαδή με ικανοποίηση και ηρεμία) και με ευχάριστη ψυχή (με ευχαρίστηση και χαρά), δίχως δυσαρέσκεια»

Δηλαδή: Αποδέχεται τους κανονισμούς, τις εντολές και τις απαγορεύσεις, με ανοιχτό στήθος και ήρεμη ψυχή. Επίσης, αποδέχεται οποιαδήποτε συμφορά που μπορεί να πέσει πάνω του με ανοιχτό στήθος και ήρεμη ψυχή. Και γνωρίζει ότι οποιαδήποτε συμφορά τον χτυπήσει, τότε δεν θα αστοχούσε (έτσι και αλλιώς), και οτιδήποτε δεν έπεσε πάνω του (οποιαδήποτε κατάσταση δεν του συμβεί), τότε εξαρχής δεν θα τον πείραζε (δεν θα ερχόταν αντιμέτωπος). Αυτή η νοοτροπία, γίνεται παράδεισος για το άτομο.

Σε όλες τις καταστάσεις στη ζωή του, όπως χαρά, συμφορές, ευλογίες, οι άλλα παρόμοια, έχοντας αυτήν την νοοτροπία, δεν βγαίνει από αυτόν τον επίγειο παράδεισο.

Έτσι όπως είπε και ο Σέηχ ουλ Ισλάμ Ίμπν Ταημία: «Τι μπορούν να μου κάνουν οι εχθροί μου, όταν ο παράδεισος είναι στο στήθος μου;»

Ο επίγειος παράδεισος είναι ο παράδεισος του να είσαι ευχαριστημένος. Με το να είσαι ευχαριστημένος με τον Αλλάχ. Το άτομο που βρίσκεται σε αυτόν τον παράδεισο, βρίσκεται σε μια κατάσταση χαράς και ηρεμίας, που δεν αλλάζει εξαιτίας των συμβάντων η εξαιτίας των δυσκολιών που συμβαίνουν σε αυτήν τη ζωή»

Πηγή: 

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog

والحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبه



Categories: ΙΣΛΑΜ, Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading