Προσεγγίζοντας το Κοράνι με την επιστήμη; – حكم تفسير القرآن بما يُسمى بـ الإعجاز العلمي

Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Το Κοράνι είναι ο αδημιούργητος λόγος του Θεού (Αλλάχ), αποκεκαλυμμένος στον Προφήτη Μουχάμαντ صلى الله عليه و سلم. Η ερμηνεία και η κατανόηση του έχει επίσης αποκαλυφθεί έτσι ώστε να μην δίνονται περιθώρια λάθους κατανόησης και ερμηνείας. Αυτό είναι κάτι εξαιρετικά μοναδικό του Ισλάμ. Όχι απλά να αποκαλύπτεται ο λόγος του Υψίστου και το θέλημα του, αλλά να αποκαλύπτεται και η ορθή ερμηνευτική του προσέγγιση.

Πως διασφαλίζουμε την ορθή ερμηνεία του Κορανίου; Αυτό το διασφαλίζουμε ακολουθώντας την προφητική παράδοση του Προφήτη μας ο οποίος εξήγησε το Κοράνι με τις προφορικές και πρακτικές του διδασκαλίες. Στο Ισλάμ έχουμε την πολυτέλεια να κατανοούμε τον θεϊκό λόγο με βάση το παράδειγμα του Προφήτη του Θεού και όχι με βάση τις προσωπικές κατανοήσεις. Ο Ύψιστος λέει στον Προφήτη του:

لَا تُحَرِّكْ بِهِ لِسَانَكَ لِتَعْجَلَ بِهِ

إِنَّ عَلَيْنَا جَمْعَهُ وَقُرْآنَهُ

فَإِذَا قَرَأْنَاهُ فَاتَّبِعْ قُرْآنَهُ

ثُمَّ إِنَّ عَلَيْنَا بَيَانَهُ

«Μη κουνάς τη γλώσσα σου μ’ αυτό (το Κοράνιο) για να βιαστείς, (μην ανυπομονείς προτού το Κοράνιο σου αποκαλυφθεί τελειωτικά). Εμείς είναι που το συγκεντρώνουμε (στο στήθος σου) και σε κάναμε να το μάθεις για να το απαγγέλεις Όταν – λοιπόν – το απαγγέλουμε, ν’ ακολουθείς την απαγγελία του (όπως γνωστοποιείται). Έπειτα σ’ Εμάς εναπόκειται η εξήγηση του (σε εσένα)» {Κοράνι 75:16-19}

Ο Ύψιστος λοιπόν είναι αυτός που εξηγεί τον λόγο Του στον Προφήτη Του και έπειτα ο Προφήτης το εξηγεί σε εμάς. Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι στρεφόμαστε και στις διδασκαλίες των μαθητών του Προφήτη και των πρωτο’ρθόδοξων Μουσουλμάνων (Σάλαφ) που είναι κομβικής σημασίας για την ορθή κατανόηση του Κορανίου και γενικότερα του Ισλάμ. Έχουμε γράψει σχετικά άρθρα και έχουμε συντάξει αρκετό οπτικοακουστικό υλικό για την σπουδαιότητα της προσκόλλησης στους Σάλαφ, έτσι ώστε να έχουμε ορθόδοξη κατανόηση. Δείτε μερικά παραδείγματα εδώ  , εδώ , και εδώ  .

Συνεπώς, δεν απευθυνόμαστε σε επιστημονικά δεδομένα και ανθρώπινα ευρήματα έτσι ώστε να κατανοήσουμε το Κοράνι. Ο θεϊκός, αποκεκαλυμμένος και άκτιστος λόγος δεν μπορεί να προσεγγιστεί με ανθρώπινα στοιχεία, ιδέες, γνώμες (επιστήμη, φιλοσοφία, κτλ). Οτιδήποτε σχετίζεται με την ανθρώπινη προσπάθεια περιέχει αναγκαστικά το σφάλμα και την αστοχία. Αυτό που λέμε επιστήμη, πολλές φορές αλλάζει, αναθεωρείται και επαναπροσδιορίζεται. Όταν κάποιος προσεγγίζει το Κοράνι καταυτόν τον τρόπο, με τα επιστημονικά δεδομένα, τότε αναπόφευκτα θα είναι έρμαιο ανθρώπινων αποφάσεων και κατά συνέπεια λαθών και αστοχιών.

Σαφώς και μπορούμε να πούμε με ασφάλεια, ότι το Κοράνι δεν εναντιώνεται σε επιστημονικά δεδομένα, σε αλήθειες και αδιαμφισβήτητες τεκμηριωμένες πραγματικότητες. Δεν αντιφάσκει με την αλήθεια. Όμως ένα πράγμα είναι η μη εναντίωση στις εξακριβωμένες πραγματικότητες και άλλο πράγμα η προσέγγιση το Κορανίου (για κατανόηση και ερμηνεία) με ανθρώπινες παρατηρήσεις (επιστήμη, φιλοσοφία). Είναι δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Όμως τι είναι αυτό που αποδεικνύει την θεοπνευστία του Κορανίου και κατ’επέκταση την αλήθεια του Ισλάμ; Τα αποδεικτικά (πιο σωστά σημάδια) του Ισλάμ είναι πολλά και διάφορα. Τα δυο κυριότερα είναι το Κοράνι και το πρόσωπο του Προφήτη μας.

Το Κοράνι είναι ένα βιβλίο το οποίο είναι αδύνατον να έχει συνταχτεί από κάποιον εκτός του Θεού. Το λογοτεχνικό του ύφος δεν απαντήθηκε από κανέναν. Οι Άραβες της εποχής του Προφήτη μας, που ήταν αυθεντίες στην ποίηση και την λογοτεχνία, δεν κατάφεραν να συναντήσουν την Κορανική πρόκληση όταν τους καλούσε ο Ύψιστος:

وَإِن كُنتُم في رَيبٍ مِمّا نَزَّلنا عَلىٰ عَبدِنا فَأتوا بِسورَةٍ مِن مِثلِهِ وَادعوا شُهَداءَكُم مِن دونِ اللَّهِ إِن كُنتُم صادِقينَ

«Αν αμφιβάλλετε, σ’ εκείνο που Εμείς αποκαλύψαμε στον δούλο Μας (Μουχάμαντ) τότε παρουσιάσετε μια Σούρα όμοια μ’ αυτά εδώ, και καλέστε, αν είστε ειλικρινείς τους μάρτυρες σας εκτός από τον Αλλάχ» {Κοράνι 2:23}

Οι παγανιστές άραβες προσπάθησαν σκληρά να δημιουργήσουν ένα δικό τους «Κοράνι», και αυτό εάν γινόταν θα σήμαινε το τέλος του Ισλάμ αυτόματα, διότι δεν θα χρειαζόταν άλλη προσπάθεια από μεριά τους παρά μόνο να συντάξουν ένα κεφάλαιο. Επειδή όμως δεν τα κατάφεραν με τον λόγο τους αναγκάστηκαν να πάρουν τα όπλα νομίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα βρουν λύση.

Αξίζει να τονιστεί αυτή εδώ η λεπτομέρεια. Εάν οι εχθροί του Ισλάμ συναντούσαν την Κορανική πρόκληση τότε λογικά όλα θα τελείωναν. Όλοι θα γυρνάγανε τις πλάτες τους στο Ισλάμ. Όμως γνώριζαν ότι δεν μπορούσαν, παρόλο που ήταν αυθεντίες και σύγχρονοι της αποκάλυψης αυτής. Γνώριζαν ότι η αποκάλυψη του Κορανίου δεν είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα. Γιαυτο στράφηκαν στα όπλα.

Για εμάς τους Μουσουλμάνους το Κοράνι είναι ζωντανό θαύμα (όταν τα άλλα θαύματα των παλαιοτέρων προφητών ήταν για τις εποχές τους μόνο). Αυτό για να κατανοηθεί βεβαίως (ως θαύμα) οφείλουμε να γνωρίζουμε την Αραβική διότι στην Αραβική εκτιμάται η σπουδαιότητα του. Επιχείρησε να ακούσεις μια Κορανική απαγγελία, και έχε δίπλα σου την μετάφραση και όσο μπορείς νιώσει την συγκίνηση αυτού του μεγαλείου.

Υπάρχει συναίνεση των λογίων της ιστορίας ότι Ο Προφήτης Μουχάμαντ صلى الله عليه و سلم  ήταν αναλφάβητος. Δεν γνώριζε να διαβάζει ούτε να γράφει. Πως ένας άνθρωπος που δεν γνώριζε γραφή και ανάγνωση δημιούργησε ένα βιβλίο που μάλιστα, κάτω από αυτό, καθοδηγήθηκαν εκατ. άνθρωποι χτίζοντας αυτοκρατορίες και πολιτισμούς; 

2) Το πρόσωπο του Προφήτη μας صلى الله عليه و سلم

Είναι ο μόνος άνθρωπος που δήλωσε ότι είναι Προφήτης του Θεού έχοντας στην διάθεση μας σχεδόν τα πάντα ως πληροφορίες για αυτόν. Για κανέναν Προφήτη και Απόστολο δεν έχουν σωθεί τόσες αξιόπιστες πληροφορίες και γνώσεις για το ποιος ήταν και τι δίδαξε. Φιλαλήθης, Έντιμος, Υπερασπιστής των αδυνάτων, Ευαίσθητος, Πολεμιστής υπέρ του καλού και του ηθικού. Πολλά μπορούμε να πούμε για αυτόν. Αλλά τονίζω το στοιχείο της φιλαλήθειας. Όλοι οι εχθροί του (και είναι πολύ σημαντικό ιστορικό κομμάτι αυτό), ΠΡΙΝ αποκτήσει το Προφητικό αξίωμα τον αποκαλούσαν χαϊδευτικά ως «Αλ Αμίν» που σημαίνει ο έμπιστος ο φιλαλήθης. Όταν όμως τους κάλεσε στην λατρεία του Ενός και Μοναδικού Θεού και να εγκαταλείψουν τον παγανισμό τους, τότε, και μόνο τότε, έγινε «ξένος», «ψεύτης» και «εχθρός».

Ένας άνθρωπος λοιπόν που είναι γνωστός στην κοινωνία του ως φιλαλήθης, ποτέ δεν είπε ψέματα η εξαπάτησε κανέναν, που συνήθιζαν να του εμπιστεύονται τα χρήματα τους και τα πολύτιμα αντικείμενα τους, πως αυτός ο άνθρωπος είναι δυνατόν να πει ψέματα για τον Θεό που ήταν ότι πιο ιερό γιαυτόν;

Γιαυτον τον άνθρωπο, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα «Είμαι Απόστολος του Θεού, ακούστε τις Εντολές Του» τότε δυο η τρία πράγματα ισχύουν: α) είναι ψεύτης, β) λέει αλήθεια, γ) είναι τρελός. Μελετώντας όμως αντικειμενικά και επιστημονικά την βιογραφία του, από τις πρώτες πηγές, καταλήγουμε ότι αυτός ο άνθρωπος δεν ήταν ψεύτης, ούτε τρελός, αλλά έλεγε την αλήθεια. Επίσης, είναι δυνατόν ποτέ ο Θεός ο Ύψιστος να άφηνε έναν ψευδοπροφήτη να κάνει τόση μεγάλη πορεία (την μεγαλύτερη από όλα τα θρησκεύματα); Όλοι γνωρίζουμε το μεγαλείο του Ισλάμ ιστορικά. 1000 + χρόνια αυτοκρατορία, έφτασε παντού και σε όλους με την σημαία του «Λά Ιλάχα Ίλα Αλλάχ» – Δεν υπάρχει κανείς άξιος λατρείας παρά μόνο ο Αλλάχ (Θεός).

Η αλήθεια και η απόδειξη λοιπόν παρέχονται από τον λόγο του Υψίστου και από την προφητική παράδοση του Αποστόλου Του. Και είναι υπέρ αρκετά για να μας πείσουν.

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog

والحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبه

 



Categories: ΙΣΛΑΜ, ΚΟΡΑΝΙ

Tags: , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading