Σέηχ αλ Φαουζάν: Οι τελευταίες 10 νύχτες του Ραμαντάν – فضل العشر الاواخر من رمضان

Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين  

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Ο Αλλάμα συμβούλεψε τους Μουσουλμάνους με μια εξαιρετική νουθεσία για τις τελευταίες 10 νύχτες του Ραμαντάν:

«Να έχετε τάκουα στον Αλλάχ (θεοσέβεια – θεοφοβία) στον Ύψιστο, και να σκέπτεστε (να αναλογίζεσθε ) τις ημέρες σας και πως η νηστεία τελειώνει. Πράγματι, είναι μια προαναγγελία για το πως θα τελειώσει η ίδια η ζωή.

Αυτός ο ευλογημένος μήνας, ξεκίνησε με καλό και ευλογίες στα δυο πρώτα τρίτα του. Και τώρα βρισκόσαστε στο τελευταίο τρίτο του μήνα. Γιαυτο να εκμεταλλευτείτε το υπόλοιπο του με ενάρετες πράξεις και ολοκληρώστε τον με καλό. Πράγματι, είτε θα σταθεί υπέρ μας (ως μάρτυρας για το καλό), είτε εναντίον μας μπροστά στον Αλλάχ, σχετικά με το καλό και το κακό που κάνουμε.

Δούλοι του Αλλάχ. Βρισκόσαστε στις τελευταίες 10 νύχτες (του Ραμαντάν), οι οποίες είναι οι καλύτερες νύχτες του μήνα. Ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم συνήθιζε να κάνει ειδικές αναφορές στα χαρακτηριστικά αυτών των ημερών του μήνα, ενώ στις άλλες δεν έκανε. Και αυτό εξαιτίας της γνώσης του για τις αρετές αυτών των ημερών, έτσι ώστε να τον έχετε ως παράδειγμα.  

Μερικές από τις αρετές, από αυτές τις 10 νύχτες, είναι η ολοκλήρωση του μήνα και οι πράξεις κρίνονται με βάση το τέλος τους. Γιαυτο όποιος έχει κάνει καλό στις ημέρες που πέρασαν, τότε ας συνεχίσει να κάνει καλό σε αυτές τις νύχτες, έτσι ώστε να ολοκληρώσει με καλό. Και όποιος ήταν αμελής η διέπραξε κακό (αμαρτίες), τότε είναι υποχρεωμένος να μετανοήσει, πριν να είναι αργά. Λογαριάστε τον εαυτό σας, την αμέλεια σας, σχετικά με τα δικαιώματα του Αλλάχ 

Από τις αρετές, από αυτές τις 10 ευλογημένες νύχτες, είναι οτι ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم συνήθιζε να προσπαθεί σε αυτές (με περισσότερη λατρεία) με τρόπο που δεν έκανε στις προηγούμενες νύχτες του μήνα.

Στην αρχή του μήνα ο Προφήτης صلى الله عليه وسلم προσευχόταν και κοιμόταν τις νύχτες. Όταν αυτές οι ευλογημένες νύχτες ερχόντουσαν, έσφιγγε το ζωνάρι του και ξυπνούσε την οικογένεια του για την νυχτερινή προσευχή και την πρόσφερε έχοντας μακριά διάρκεια.  

Οι Σάλαφ (ενάρετοι Μουσουλμάνοι προκάτοχοι), από τους μαθητές του Προφήτη (σαχάμπα), τους Ταμπιήν (μαθητές τους), και όσους τους ακολούθησαν, συνήθιζαν να τηρούν αυτό το παράδειγμα (του Προφήτη). Καθόριζαν αυτές τις τελευταίες νύχτες, έτσι ώστε να αυξήσουν την νυχτερινή προσευχή. Στεκόντουσαν από την αρχή της νύχτας για Ταραουίχ (εθελοντικές προσευχές του Ραμαζανίου). Στεκόντουσαν στο τέλος της νύχτας για Ταχάτζουντ (εθελοντική προσευχή της νύχτας) και ολοκλήρωναν με προσευχή Ουίτρ (με μονό αριθμό ράκαα). Η προσευχή τους ήταν μακράς διάρκειας ως προς την ορθοστασία τους (κιάμ), υπόκλιση τους (ρουκού’ου) και το προσκύνημα τους (σουτζούντ). Ακολουθώντας με αυτόν τον τρόπο το παράδειγμα του Προφήτη صلى الله عليه وسلم. Γιαυτο ας είναι αυτοί το παράδειγμα μας. Ας περπατήσουμε στο μονοπάτι τους, ίσως και με αυτόν τον τρόπο βρεθούμε ανάμεσα στις τάξεις τους (στον παράδεισο – μίμηση της λατρείας τους).

Γιαυτο λοιπόν, αυτές οι 10 νύχτες, είναι νύχτες για προσευχή Ταχάτζουντ. Στεκούμενοι την νύχτα, δίχως να είναι προϋπόθεση για κάποιον να σταθεί όλη την νύχτα δίχως ύπνο.

Στο πρώτο κομμάτι της νύχτας προσφέρει προσευχή Ταραουίχ. Έπειτα (εφόσον θέλει) κοιμάται και ξεκουράζεται. Έπειτα, προσεύχεται στο τέλος της νύχτας με τους Μουσουλμάνους στο Τζαμί (εφόσον έχει κοντά του Τζαμί), έτσι ώστε να λάβει την ευλογία της ορθοστασίας γιαυτές τις ευλογημένες νύχτες.

Και δεν επηρεάζεται από τα πάθη του και την ολιγωρία του, και δεν παίρνει τους τεμπέληδες και αυτούς που σπαταλούν τον χρόνο τους άσκοπα ως παράδειγμα. Παίρνει ως παράδειγμα τους καλούς, τους ενάρετους και τους σταθερούς με ηθική. Και αυτό γιατί έχει ανάγκη (τέτοιες παρέες). Και όποιος σπαταλά τις ημέρες του, σπαταλά τις καλές του πράξεις που ζυγίζονται (την Ημέρα της Κρίσης).

مَن ثَقُلَتْ مَوَازِينُهُ فَأُولَٰئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ

وَمَنْ خَفَّتْ مَوَازِينُهُ فَأُولَٰئِكَ الَّذِينَ خَسِرُوا أَنفُسَهُم بِمَا كَانُوا بِآيَاتِنَا يَظْلِمُونَ

«Έτσι όποιου το φορτίο της ζυγαριάς είναι βαρύ (με ενάρετες πράξεις), αυτοί θα είναι οι επιτυχημένοι. Κι όποιου το φορτίο είναι ελαφρό (από καλές πράξεις), είναι εκείνοι που θα χαθούν, γιατί άδικα μεταχειρίστηκαν τις εντολές μας» {Κοράνι 7: 8-9}»

Πηγή:

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog

والحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبه



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading