Πως προσφέρουμε την προσευχή της γιορτής στο σπίτι – صلاة العيد في البيت

Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Λόγω Κορονοιού οι περισσότεροι Μουσουλμάνοι στην οικουμένη θα προσφέρουν την προσευχή της γιορτής (Σαλάτ αλ Ίντ) στο σπίτι. Πως μπορούμε να προσφέρουμε την προσευχή της γιορτής και τι οφείλουμε να γνωρίζουμε;

Την ημέρα της γιορτής ο Μουσουλμάνος θα μαζέψει την οικογένεια του (σύζυγο και παιδιά), θα κάνουν γούσλ (ολοκληρωτικό μπάνιο) και προαιρετικά θα βάλουν τα καλά τους ρούχα.

Η ώρα της γιορτινής προσευχής είναι από την στιγμή που ο ήλιος έχει ανατείλει (ο ήλιος έχει εμφανιστεί καθαρά) και η ώρα που μπορεί να προσφερθεί είναι μέχρι και πριν την έλευση του μεσημεριού. Σε περίπτωση που χαθεί η προσευχή (για νόμιμους λόγους) πρέπει να προσφερθεί την ακριβώς επόμενη ημέρα στην καθορισμένη ώρα. Μια καλή ώρα για να προσφερθεί η προσευχή της γιορτής είναι το πρωί στις 8.30.{Νούρ αλ Μπασάιρ, σελ.21}

Πως γίνεται η προσευχή της γιορτής:

– Προσφέρονται δυο ράκαα (ενότητες προσευχής) χωρίς αδάν (κάλεσμα προσευχής) και χωρίς ικάμα (κάλεσμα έναρξης της προσευχής). Δυο ράκαα έτσι όπως κάνουμε την προσευχή φάτζρ, με τις εξής διαφορές όμως:

1) Κάνουμε 7 τακμπίρ (εισαγωγικά αλλάχου άκμπαρ στην έναρξη της προσευχής) στο πρώτο ράκαα. Στο δεύτερο ράκαα λέμε 5 τακμπίρ, μαζί με το τάκμπιρ που λέμε όταν σηκωνόμαστε, σύνολο 6 τακμπίρ. Δηλαδή, σηκωνόμαστε για το δεύτερο ράκαα λέγοντας «αλλάχου άκμπαρ», και έπειτα λέμε τα 5 τακμπίρ.

2) Απαγγέλλουμε την σούρα αλ Φάτιχα και την συνοδεύουμε με Κορανική σούρα, λέγοντας τα με φωνή (και στα δυο ράκαα). Συνιστάται λόγω Σούννα να απαγγείλουμε την σούρα «αλ Αάλα» και την «αλ Γάσια». Σε περίπτωση που κάποιος δεν τις έχει αποστηθίσει, τότε απαγγέλει ότι γνωρίζει.

3) Όπως γνωρίζουμε η γιορτινή προσευχή συνοδεύεται με την καθιερωμένη χούντμπα (κήρυγμα). Στην περίπτωση μας όμως (προσευχή στο σπίτι), δεν προσφέρεται η χούντμπα.

Και έτσι ολοκληρώσαμε την προσευχή της γιορτής στο σπίτι. Και δεν ξεχνάμε να δοξάζουμε τον Αλλάχ. Και δεν ξεχνάμε το μερίδιο του φτωχού όπως περιγράψαμε για το Ζακάτ ουλ Φίτρ.

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog

والحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبه



Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading