Χρυσές συμβουλές από τον Ιμάμη Ίμπν ουλ Κάγιεμ – نصائح ابن قيم

Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Ο μεγάλος Ιμάμης, Ίμπν ούλ Κάγιεμ, μας λέει στο «Μανταάριτζ ας Σαλικήν» τις εξής συμβουλές:

1) Ανάγνωση και μελέτη του Κορανίου με συλλογισμό και κατανόηση των νοημάτων του έτσι όπως αποστηθίζει ένα βιβλίο ο μελετητής για να το εξηγήσει στους άλλους.

2) Κάνοντας εθελοντικές πράξεις λατρείας αφού έχουν ολοκληρωθεί οι υποχρεωτικές.

3) Συνεχώς να θυμόμαστε τον Αλλάχ (δίκρ) με την γλώσσα μας, την καρδιά μας και τις πράξεις. Ο χρόνος που αφιερώνεις στην ενθύμηση του Ύψιστου μαρτυρά και το πόσο Τον αγαπάς (με την προϋπόθεση ότι το κάνεις με βάση την Σούννα και όχι με αιρετικούς τρόπους – παράδειγμα των Σούφι – )

4) Να επιλέγεις και να διαλέγεις αυτό που αγαπά ο Αλλάχ με σχέση το τι αγαπάς και θέλεις εσύ. Ιδιαίτερα σε στιγμές που μπορεί να σε καταβάλει η επιθυμία σου.

5) Μελέτη και γνώση για τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του Ύψιστου. Να τις μαρτυράς και να κρατάς απασχολημένο τον εαυτό σου με αυτήν την γνώση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γνώση των χαρακτηριστικών, των ιδιοτήτων και των πράξεων του Αλλάχ κάνει στον πιστό να αυξάνεται η αγάπη του προς τον Κύριο του.

6) Να σκέπτεσαι τις χάρες και τις ευλογίες που έχεις από τον Κύριο σου. Μικρές η μεγάλες, λίγες η πολλές, κρυφές η φανερές. Ποτέ μην δείχνεις αχαριστία, ακόμα και γιαυτα που δεν έχεις. Διότι σίγουρα εάν προσπαθούσες να αριθμήσεις τις ευλογίες που έχεις από Αυτόν τότε δεν θα μπορούσες. Η ευγνωμοσύνη είναι από τις αιτίες για να αγαπηθείς από τον Ύψιστο.

7) Να «διαλύεσαι» από συγκίνηση και να δακρύζεις μπροστά στον Κύριο σου. Να πηγάζει από την καρδιά όλο αυτό το συναίσθημα. Να «μαλακώνεις» την καρδιά σου για χάρη Του. 

8) Να είσαι μόνος σου όταν τον λατρεύεις στο τελευταίο τρίτο της νύχτας. Ένα χρονικό σημείο που ο Ύψιστος κατεβαίνει (σύμφωνα με το μεγαλείο Του) στο χαμηλότερο σημείο του ουρανού. Γιαυτό να είσαι συγκεντρωμένος στο κάθε τρίτο της νύχτας. Να διαβάζεις τα λόγια του Κυρίου σου (Κοράνι), να συλλογίζεσαι, και να ολοκληρώνεις με το να ζητάς συγχώρεση.

9) Κράτα συντροφιά και επαφή με αυτούς που αγαπούν τον Αλλάχ τον Ύψιστο. Με αυτούς που είναι φιλαλήθεις με ειλικρίνεια. Και να μένεις σιωπηλός. Να μιλάς μόνο όταν έχεις να πεις κάτι που θα ωφελήσει εσένα και τους γύρω σου.  

10) Απομακρύνσου από το οτιδήποτε που μπορεί να στέκεται εμπόδιο σε εσένα και τον Αλλάχ τον Ύψιστο. Ότι και αν είναι αυτό, όποιος και αν είναι αυτός.

Πηγή: «Μανταάριτζ ας Σαλικήν», τόμος 3, σελ 17 -18,

Εάν ωφεληθήκατε και σας άρεσε η ανάρτηση, βοηθήστε μας να συνεχίσουμε ενισχύοντας το IslamForGreeks. Δείτε εδώ τους τρόπους που μπορείτε να στηρίξετε τις προσπάθειες


Categories: Μουσουλμάνοι

Tags: , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading