Η πλάνη του life coach – وأن هذا صراطي مستقيما فاتبعوه ولا تتبعوا السبل فتفرق بكم عن سبيله

Άχμαντ Μ.Ελντίν – أحمد بن محيي الدين

الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد

Το life coaching μεταφράζεται ως προπόνηση για την ζωή και συχνά ορίζεται ως ο τρόπος που σε βοηθά να αλλάξεις προς το καλύτερο και να πετύχεις τους στόχους σου. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε και την παρουσία ενός «προπονητή» (life coach) η σύμβουλο ζωής που λειτουργεί ως καθοδηγητής και υποτίθεται ότι σε βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πως μας συστήνεται το life coaching:

«To Life Coaching (Συμβουλευτική διαβίωσης) εστιάζει στο τι συμβαίνει τώρα στη ζωή ενός ανθρώπου, στο τι θέλει να αλλάξει στο άμεσο μέλλον και στους τρόπους μέσω των οποίων μπορεί να γίνει η μετάβαση από την μία κατάσταση στην άλλη. To Life Coaching είναι μία μέθοδος αυτοβελτίωσης και προσωπικής ανάπτυξης που ακολουθεί ο Life Coach και ο συνεργαζόμενος και που σκοπό έχει να βοηθήσει το άτομο που το ζητάει, να αποκτήσει μία καλύτερη οπτική των θεμάτων που τον απασχολούν, να αναπτύξει τη συνειδητότητά του και να βρει λύσεις με θετικό προσανατολισμό στη ζωή του χρησιμοποιώντας ερωτήσεις και έναν ορθολογικό τρόπο προσέγγισης, εξετάζοντας αιτία και αποτέλεσμα. Μέσω της παραπάνω διαδικασίας, εξετάζονται οι διάφορες πτυχές της ζωής του ατόμου και οι επιλογές που κάνει, παρατηρούμε τα μοτίβα σε αυτές, εξετάζουμε όλες τις παραμέτρους που τις επηρεάζουν και οργανώνουμε τις σκέψεις με σκοπό την επίτευξη επιθυμητών αλλαγών. Το Life Coaching είναι κατάλληλο επίσης για την εξέταση των βασικών σας αξιών και πεποιθήσεων και το πώς αυτές μπορούν να λειτουργήσουν προς το συμφέρον του ατόμου, στους βασικούς τομείς της ζωή του, είτε αυτό αφορά τα προσωπικά του, είτε τα επαγγελματικά του, είτε τις προσωπικές σχέσεις του» 

Ενώ μας παρουσιάζεται ως μια συμβουλευτική διαβίωσης και επίτευξης στόχων, στην πραγματικότητα είναι μια κοσμοαντίληψη με έντονο (άμπελο) φιλοσοφικό στοχασμό και θρησκευτικό υπόβαθρο. Η θεότητα είναι η κοσμική επιτυχία ο «προφήτης» είναι life coach (προπονητής – διδάσκαλος) και η θρησκεία είναι η εκπλήρωση των παθών. Το «εγώ» μπαίνει μπροστά, ως συνήθως.

Το life coaching εκμεταλλεύεται το πνευματικό κενό που προκύπτει από το κοσμικό – αθεϊστικό κοινωνικό μοντέλο, προσπαθώντας να αντικαταστήσει την πίστη στον Θεό και τις κοινωνικές λύσεις που προσφέρονται από τον Δημιουργό, με υποθετικά σενάρια λύσεων, οπου τις περισσότερες φορές δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια αοριστολογία. Ένα συχνό παράδειγμα της αοριστολογίας και της αμπελοφιλοσοφίας τους είναι τα εξής: «αν θες να κάνεις το τάδε απλά οφείλεις να σκεφτείς κατά πόσο το θέλεις πραγματικά», «μπορείς να γίνεις οτιδήποτε θέλεις», «μπορείς να πετύχεις τα πάντα»

Το life coaching θέτει ερωτήματα και επί της ουσίας περιμένει απαντήσεις από το ίδιο το άτομο που επιθυμεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Όλο αυτό το λανσάρει επιτηδευμένα ως «βαθιά σκέψη» που με τις σωστές ερωτήσεις θα λάβεις και τις σωστές απαντήσεις αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο το «μεγαλείο της προσωπικότητας σου».

Με άλλα λόγια, δεν έχει να προσφέρει κάτι συγκεκριμένα, περιμένοντας από το άτομο, μέσα από γενικόλογα, με αυτονόητες αλήθειες και πραγματικότητες να παρουσιάζονται ως σοφίσματα και με μπόλικη δόση ασιατικής φιλοσοφίας και στοχασμού, να δοθεί η «σωστή» απάντηση.

Το αποτέλεσμα είναι το άτομο όχι απλά να μένει στάσιμο αλλά να κάνει σημαντικά βήματα προς τα πίσω, ανακυκλώνοντας τα εμπόδια και παγώνοντας την προσωπική του ανάπτυξη, κυρίως την πνευματική. Και αυτό διότι απευθύνθηκε σε κομπογιαννίτες και όχι πραγματικούς ειδικούς θεραπευτές η προπονητές.

Στην πραγματικότητα οι καρδιές των ανθρώπων διψάνε για την εντολή και την καθοδήγηση που προσφέρει ο Δημιουργούς τους, όπως επίσης έχουν ανάγκη για την πραγματική προπονητική που προσφέρει η προφητική μέθοδος των Προφητών και των Αποστόλων του Δημιουργού. Το πρόβλημα είναι ότι ο άνθρωπος, εγκλωβισμένος στην κοσμική και αθεϊστική αντίληψη, ποτέ δεν έδωσε την ευκαιρία στον εαυτό του να εκτεθεί στην αποκεκαλυμμένη αλήθεια που του παρέχει συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα του.

Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι κατά πόσο ο άνθρωπος είναι πρόθυμος να εγκαταλείψει το «εγώ», τα πάθη και τις επιθυμίες του και να ακολουθήσει την εντολή του Δημιουργού του και να υποταχθεί σε αυτήν. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η επιτυχία και η ανάπτυξη του ανθρώπου, για κάθε κομμάτι και επίπεδο που αφορά την ζωή του.

Άχμαντ Μ.Ελντίν
Διπλωματούχος Ισλαμικής Θεολογίας
Τζαμί «Σάλαφ ους Σάλιχ» (Αρ Ραχμάν)
IslamForGreeks.org – AhmadEldin.blog

والحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبه



Categories: ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Tags: ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading