Τι σημαινει να εισαι Μουσουλμανος

Αναδημοσίευση παλαιότερου άρθρου μας

Άχμαντ Ελντίν

بـسـم الله والحـمـد لله والـصلاة والـسـلام عــلى رسـول الله، وبـعـد

 

Ο καθένας μπορεί να δώσει την προσωπική του απάντηση για τον λόγο που είναι Μουσουλμάνος. Έχω ακούσει δεκάδες ιστορίες που ένας αδελφός η αδελφή μας εξιστορεί τους δικούς του/της προσωπικούς λόγους που τους οδήγησαν στο Ισλάμ και άλλες τόσες ιστορίες από άτομα που γεννήθηκαν Μουσουλμάνοι.

Ορισμένες από αυτές τις ιστορίες δυστυχώς έχουν ένα κοινό. Αν και είναι διαφορετικές ως προς τις εμπειρίες που εκφράζει ο καθένας, το κοινό που μοιράζονται είναι ότι τους λείπει «ο σωστός λόγος και η σωστή πρόθεση για να είναι Μουσουλμάνοι». Αυτό το φαινόμενο θα αναλύσουμε στις γραμμές που ακολουθούν.

Πιστεύω ότι αρχικά πρέπει να δούμε τι σημαίνει να είσαι Μουσουλμάνος. Βλέποντας την λέξη «Μουσουλμάνος», δηλαδή «Μούσλιμ» στην Αραβική (Muslim) διαπιστώνουμε ότι σημαίνει «ο υποταγμένος» και συγκεκριμένα στο Κοράνι είναι «ο υποταγμένος στο Θεό» Το Κοράνι αναφέρει:

«Ο Θεός μας και ο Θεός σας είναι Ένας. Κι εμείς σ’ Αυτόν έχουμε υποταχθεί» ( Κοράνι: 29:46)

Η αραβική προφορά του κειμένου είναι ως εξής:

«Wa ‘Ilahunā Wa ‘Ilahukum Wāĥidun Wa Naĥnu Lahu Muslimūn»

Μουσουλμάνος λοιπόν σημαίνει «αυτός που υποτάσσετε/ο υποταγμένος» και στην Ισλαμική ορολογία διευκρινίζεται η υποταγή στο θέλημα του Δημιουργού. (Al Mawrid Al Hadeeth σελ 1171)

Ως προς την λέξη και ως προς την θεολογία βλέπουμε ότι η λέξη Μουσουλμάνος δεν είναι μια ταμπέλα που κατηγοριοποιεί τον πιστό κάτω από έναν ηγέτη, βασιλιά, προφήτη, απεσταλμένο, αλλά μια λέξη που τονίζει την αληθινή πίστη, και αυτή είναι το να υποτασσόμαστε στο θέλημα του Δημιουργού μας.

Αρκετοί Μουσουλμάνοι (γεννημένοι η αυτοί που το ασπάστηκαν) δυστυχώς είναι απρόσεκτοι σε αυτήν την σημαντική λεπτομέρεια. Αυτή η απροσεξία μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην πρόθεση, στην συνείδηση και γενικά στην πίστη του ατόμου. Αυτό γιατί η συνείδηση και η πρόθεση παίζουν μεγάλο ρόλο στο Ισλάμ γιατί με βάση αυτές μετράνε και κρίνονται οι πράξεις από τον Δημιουργό μας.

Ο Προφήτης Μουχάμαντ(ειρήνη και ευλογία σε αυτόν) είπε ότι οι πράξεις μας κρίνονται με βάση τις προθέσεις μας (Bukhari βιβλίο 1,τόμος 1, νούμερο 1).

Η πρόθεση μας(niyyah στην αραβική) όταν εκτελούμε μια πράξη λατρείας πρέπει να είναι καθαρή και με συνείδηση αφιερωμένη μόνο στον ΑΛΛΑΧ. Αν οι προθέσεις μας για πράξεις λατρείας είναι για να εντυπωσιάσουμε η να κάνουμε φιγούρα τότε είμαστε αναμιγμένοι σε αυτό που λέμε Shirk (Σιρκ) και είναι σοβαρό αμάρτημα. Διαβάστε περισσότερα για το αμάρτημα του εντυπωσιασμού(Ar-Riyaa) εδώ και πως μπορούμε να προφυλαχτούμε.

Αφού είδαμε ότι η πρόθεση είναι κάτι σπουδαίο και απαραίτητο συστατικό για μια ειλικρινής πράξη, πρέπει να ρωτήσουμε «ποια είναι η πρόθεση ενός Μουσουλμάνου να ανήκει στο Ισλάμ;» με άλλα λόγια για ποιο λόγο είναι Μουσουλμάνος; Είτε αυτός/η γεννήθηκε σαν Μουσουλμάνος/α είτε το ασπάστηκε.

Αυτοί που γεννηθήκαν Μουσουλμάνοι

Τα άτομα που γεννήθηκαν Μουσουλμάνοι ορισμένες φορές ξεχνούν τους λόγους και απλά ακολουθούν το Ισλάμ με βάση την οικογενειακή τους ρουτίνα. Δεν έχουν κανέναν λόγο, απλά εκτελούν την προσευχή και την νηστεία μηχανικά. Βλέπουν το Ισλάμ ως μια παράδοση(που όποτε τους βολεύει την σπάνε) παρά ως μια υποχρέωση που έχουν απέναντι στον Δημιουργό τους. Τα άτομα αυτά με μαθηματική ακρίβεια οδεύουν προς την αποστασία γιατί δεν έχουν καμία πρόθεση, κανένα λόγο, και κυρίως καμία γνώση για αυτό που «πιστεύουν». Είναι απλά μια συνήθεια που όσο μεγαλώνουν όλο και αποκόβονται από αυτήν γιατί δεν έχουν χτίσει η χτιστεί για αυτούς γερά θεμέλια.

Αυτοί που ασπάστηκαν το Ισλάμ

Το άρθρο αυτό απευθύνεται κυρίως σε αυτήν την κατηγορία Μουσουλμάνων γιατί σε αυτά εδώ τα άτομα βλέπουμε και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Το ενθαρρυντικό είναι ότι είναι λίγοι (όπως και η προηγούμενη κατηγορία που αναλύσαμε) όμως το θέμα δεν είναι πόσοι είναι αλλά να βοηθήσουμε όσο μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την παρερμηνεία, αντίληψη και νοοτροπία ως προς την διάδοση της.

Αυτή η κατηγορία λοιπόν έχει ασπαστεί το Ισλάμ για οποιοδήποτε λόγο μπορούμε να φανταστούμε εκτός από τον σωστό. Για παράδειγμα δέχονται το Ισλάμ επειδή:

  1. Τους αρέσει η Αραβική κουλτούρα και τα έθιμα αγνοώντας ότι το Ισλάμ δεν είναι «αραβική πίστη, θρησκεία, η παράδοση» και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με Αραβικά έθιμα. Έχουν μια αγάπη προς το αραβικό φαγητό, τα γλυκά και γενικά οτιδήποτε σχετίζεται με την Αραβία(όπως Αραβικές χώρες η με την Αραβική γλώσσα). Αυτή η αγάπη προς το «Αραβικό» εξωτερικεύεται με την ανάγκη να ασπαστούν το Ισλάμ νομίζοντας ότι έτσι θα έρθουν πιο κοντά με την Αραβική κουλτούρα. Αυτό είναι τραγικό λάθος ως προς την αυθεντική κατανόηση του Ισλάμ και η πρόθεση τους είναι εντελώς άστοχη.
  2. Είναι ερωτευμένοι με Μουσουλμάνους(αυτό το βλέπουμε κυρίως με μη Μουσουλμάνους που θέλουν να παντρευτούν Μουσουλμάνες) και θέλουν να αλλάξουν την πίστη τους έτσι ώστε να μην υπάρχει εμπόδιο στον γάμο. Στην ουσία αυτά τα άτομα το κάνουν για να παντρευτούν και να παραμείνουν με την σύντροφο που θέλουν όχι γιατί πίστεψαν ουσιαστικά σε κάτι. Βλέπουμε και εδώ πως η πρόθεση είναι εντελώς λανθασμένη.
  3. Εκτιμούν τους Μουσουλμάνους σαν θρησκευτική κοινότητα και θέλουν να τους μοιάσουν στην καθημερινότητα τους. Μια μη Μουσουλμάνα για παράδειγμα εντυπωσιάζετε με τον ασυνήθιστο τρόπο(πάντα από την δικια της οπτική γωνία) που ντύνεται μια Μουσουλμάνα, της αρέσει και θέλει με την σειρά της να υιοθετήσει το ντύσιμο της. Επίσης δεν περιορίζεται στο ντύσιμο αλλά γενικά στο τρόπο ζωής της Μουσουλμάνας η του Μουσουλμάνου που τους είναι ιδιαίτερα αρεστός. Εδώ η πρόθεση έχει να κάνει με το στιλ και τη μόδα οπου αυτόματα κατατάσσεται στο λάθος.
  4. Ασπάζονται το Ισλάμ γιατί θέλουν να διαφέρουν από τους υπόλοιπους γιατί θέλουν να αλλάξουν λίγο από την καθημερινότητα. Σε αυτήν την κατηγορία μπαίνουν οι φιγουρατζήδες και οι κουλτουριάρηδες. Αυτή η κατηγορία είναι και πιο διάσημη μιας και αφήνουν το Ισλάμ «όταν τους περάσει». Το Κοράνι λέει:

«Θα προσπαθήσουν να σε εντυπωσιάσουν ότι – σαν χάρη – έχουν ασπασθεί το Ισλάμ. Να πεις: Δεν λογαριάζεται το Ισλάμ σας σαν μια χάρη πάνω μου. Όχι, ο ΑΛΛΑΧ σας έδωσε (αυτή την) τιμή πάνω σας, γιατί σας καθοδήγησε στην Πίστη, αν – βέβαια- είστε (σ’ ότι λέτε) ειλικρινείς (και τίμιοι σ’ αυτή). (Κοράνι: 49:17)

Στην παραπάνω λίστα μπορείτε να προσθέσετε οποιονδήποτε και οτιδήποτε που συνοδεύεται με λάθος πρόθεση και συνείδηση.

Ποια είναι η σωστή πρόθεση για να είναι κάποιος Μουσουλμάνος;

Η σωστή πρόθεση εκφράζεται έξοχα και πολύ εύστοχα με απλά λόγια στην πρώτη κολόνα του Ισλάμ, και αυτή είναι ότι κανένας δεν είναι άξιος λατρείας εκτός από τον ΑΛΛΑΧ και ο Προφήτης Μουχάμαντ είναι ο Απόστολος του. (Bukhari, Muslim, καθώς επίσης από τα 40 χαντίθ του Nawawi)

Η σωστή πρόθεση που λειτουργεί υπέρ μας είναι να αναγνωρίζουμε τον Έναν και Μοναδικό Αληθινό Θεό(ΑΛΛΑΧ) και τον τελευταίο του Προφήτη και Απόστολο, τον Μουχάμαντ(ειρήνη και ευλογία σε αυτόν). Αυτή είναι η σωστή πρόθεση και ο λόγος για κάποιον να είναι Μουσουλμάνος (υποταγμένος όπως αναφέραμε). Με πιο απλά λόγια είμαστε Μουσουλμάνοι γιατί γνωρίζουμε ότι το Ισλάμ είναι η αλήθεια με δέσμευση να τηρήσουμε τις εντολές του Δημιουργού μας και να ακολουθήσουμε την προφητική παράδοση(Σουννα) του Αποστόλου Του.

Το Κοράνι λέει:

«Να πεις: “Υπακούετε στον ΑΛΛΑΧ και υπακούετε στον απόστολο» (Κοράνι 24:54)

Αφού βάλουμε στα σωστά πλαίσια την πρόθεση μας και την συνείδηση μας η επόμενη κίνηση είναι η υπακοή στον λόγο του Θεού και στις διδασκαλίες του Προφήτη όπως αναφέρει το παραπάνω χωρίο. Διαβάζουμε ακόμα:  

«Ω! Σεις που πιστεύετε! Υπακούετε στον ΑΛΛΑΧ κι υπακούετε τον Απεσταλμένο, και σ’ όσους, ανάμεσα σας, έχουν εξουσία πάνω σας. Αν διαφωνήσετε σε κάτι, αναφέρετε το στον ΑΛΛΑΧ (το Κοράνιο) στον Απεσταλμένο, (Σούννα) αν πράγματι πιστεύετε στον ΑΛΛΑΧ και την Έσχατη Μέρα. Είναι το καλύτερο και το πιο κατάλληλο τέλος για τελική απόφαση.» (Κοράνι 4:59)

Ορισμένοι Μουσουλμάνοι, κυρίως αυτοί που ασπάστηκαν το Ισλάμ, όταν δεν τους αρέσουν μερικά Κορανικα διδάγματα η διδασκαλίες και εντολές του Προφήτη αρχίζουν και βγάζουν δικες τους θεωρίες, φιλοσοφίες, σκέψεις και ακόμα αποφάσεις! Το Κοράνι λέει:

«Δεν είναι σωστό σ’ ένα Πιστό κι ούτε σε μια Πιστή, όταν για μια υπόθεση που έχει ληφθεί η απόφαση από τον ΑΛΛΑΧ κι από τον Απόστολο Του, να έχουν την ελεύθερη επιλογή για την απόφαση τους. Κι αν κανείς δεν υπακούει στον ΑΛΛΑΧ και στον Απόστολο Του, τότε βρίσκεται σε φανερή πλάνη.» (Κοράνι 33: 36)

Το παραπάνω χωρίο αναιρεί όλους αυτούς που λένε ότι είναι Μουσουλμάνοι και παρολαυτα επιλέγουν να κάνουν αυτό που «θεωρούν σωστό» σε θέματα που ο λόγος του Θεού και η Σουννα του Προφήτη είναι ξεκάθαρα και έχει ληφθεί η απόφαση.

Η συμπεριφορά του πιστού Μουσουλμάνου είναι ότι «ακούει και υπακούει». Αυτός που βάζει μέσα δίκες του προσωπικές απόψεις περί Ισλάμ, για το τι λέει ο ΑΛΛΑΧ και ως προς τα λεγόμενα του Προφήτη, τότε βαθιά μέσα στη κάρδια του έχει αμφιβολία. Το «ακούω και υπάκουω» είναι το χαρακτηριστικό των Μουσουλμάνων όταν έχουν να κάνουν με τον Δημιουργό τους και τον Προφήτη τους. Το Κοράνι λέει:

«Κι όμως ο λόγος (η απάντηση) των Πιστών, όταν κλητευθούν, στον ΑΛΛΑΧ και στον απόστολο Του…… είναι: “Ακούσαμε και υπακούσαμε”. Κι αυτοί είναι που θα επιτύχουν τη μακαριότητα.» ( Κοράνι 24:51)

Θέλω να κλείσω αυτό εδώ το άρθρο κάνοντας πάλι την ερώτηση «Για ποιο λόγο είσαι Μουσουλμάνος/α;» Αυτή η ερώτηση μας βοηθά και μας επαναφέρει στην τάξη όσον αφορά την πίστη μας. Με αυτόν τον τρόπο θυμόμαστε τις βασικές αρχές και τοποθετούμε την πρόθεση μας σε σωστά πλαίσια. Η πρόθεση μας είναι σημαντική κάθε φορά που πρόκειται να κάνουμε μια πράξη λατρείας γιαυτο οφείλουμε να την έχουμε καθαρή και μοναχά για χάρη του ΑΛΛΑΧ και όχι για κανένα άλλον, άλλη η άλλο.

 



Categories: «ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ», Μουσουλμάνοι

Tags: , , , , ,

Discover more from Το Ορθόδοξο Ισλάμ με Ορθόδοξη Κατανόηση

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading