Βιογραφικό

بسم الله الرحمن الرحيم

Ασσαλάμ Αλέηκουμ

Ονομάζομαι Άχμαντ Ελντίν, υιός του Μόχι Ελντίν Άχμαντ Άλι Ρέζκ, του πρωτεργάτη της Ισλαμικής κοινότητας της Αθήνας, και της Ευαγγελίας Κώστα.  Γεννήθηκα στις 14-8-1983 στην Αθήνα. Είμαι έγγαμος και έχω 4 παιδιά (3 αγόρια και 1 κορίτσι).

Αποφοίτησα από το Ελληνικό Λύκειο της Αμπετίου στο Κάιρο της Αιγύπτου. Εκείνη την χρονική περίοδο παρακολουθούσα τις ομιλίες και τους κύκλους μαθημάτων από τον Ιμάμη του τοπικού Τζαμιού. Μετά την αποφοίτηση του Λυκείου επέστρεψα στην Ελλάδα, διεκπεραίωσα τις στρατιωτικές μου υποχρεώσεις και στη συνέχεια σπούδασα στο Αμερικανικό Κολέγιο (Deree) δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία.

Τον Απρίλιο του 2008 δημιούργησα την ιστοσελίδα www.IslamForGreeks.org. Σκοπός μου ήταν να δημιουργήσω μια διαδικτυακή γωνιά οπου ο κάθε Έλληνας/ιδα η Ελληνόφωνος θα είχε την ευκαιρία όχι απλά να ενημερωθεί για το Ισλάμ αλλά να το γνωρίσει μέσα από τις πηγές του και τους λόγιους του. Από τις βασικές μου προθέσεις για την κατασκευή της ιστοσελίδας ήταν και η αναίρεση – αποδόμηση της έντονης πολεμικής ρητορικής που δέχεται το Ισλάμ και οι Μουσουλμάνοι. 

Στις 26 Ιουλίου του 2012 ολοκλήρωσα τις Ισλαμικές μου μελέτες από το Ισλαμικό εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Αμπντάλλαχ Ίμπν Ζάηντ αλ Μαχμούντ, στη Ντόχα (Κάταρ). Παρέλαβα το δίπλωμα Ισλαμικών σπουδών με άριστα. Ορισμένα από τα βασικά πεδία εκπαιδεύσεως ήταν το Ταφσίρ (επεξηγηματική Κορανίου), Χαντίθ (προφητικές ρήσεις), Φίκχ (Ισλαμική νομολογία), Ακίντα (Ισλαμική δογματική), Ταρίχ (Ιστορία) και Αραβική γλώσσα. 

Την ίδια χρονιά πήρα την απόφαση να δημιουργήσω και ένα προσωπικό ιστολόγιο, το www.AhmadEldin.blog, στο οποίο καταπιάνομαι με διάφορα κοινωνικά θέματα που περιβάλλουν τους Μουσουλμάνους. 

Το 2017 το ελληνικό κράτος, μέσω διαφόρων υπηρεσιών, μου έκανε την άτυπη πρόταση να αναλάβω χρέη Ιμάμη για το επίσημο «Τζαμί» στο Βοτανικό, όμως αρνήθηκα λόγω του προβληματικού χαρακτήρα του χώρου. 

Το 2018 ανέλαβα ως υπεύθυνος και κήρυκας του Τζαμιού Αρ Ραχμάν που μετονομάστηκε σε Σάλαφ ους Σάλιχ. Το Τζαμί βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στο Μεταξουργείο. Ιδρύθηκε το 1989 από τον πατέρα μου ο οποίος έδωσε μεγάλους αγώνες για την λειτουργία του. Το Τζαμί λειτουργεί και ως θρησκευτικός οργανισμός με αναγνωρισμένο καταστατικό σωματείου.

Το 2019 μου ζητήθηκε από ορισμένους λόγιους και διδασκάλους της Μεδίνα να αναλάβω την μετάφραση των δογματικών και νομολογικών έργων τους στην ελληνική γλώσσα, μια πρόταση που με τίμησε ιδιαίτερα. Διατηρώ επαφές και γνωριμίες με αρκετούς μαθητές της Ισλαμικής γνώσης (Τουλάμπ αλ Ίλμ) από την Αλβανία, Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία.

Έχω παρουσιαστεί σε ελληνικές τηλεοπτικές εκπομπές, δημοσιογραφικές έρευνες, όπως επίσης έχω συμμετάσχει σε αρκετά θεολογικά ντιμπέιτ περί Ισλάμ, Χριστιανισμού, Ιουδαϊσμού και Αθεϊσμού. Έχω δώσει διαλέξεις με Ισλαμική θεματολογία σε ελληνικά πανεπιστήμια. Παραδίδω μαθήματα, σεμινάρια και κύκλους παραδόσεων που αφορούν την Ισλαμική θεολογία και την δογματική διδασκαλία. Ορισμένα άρθρα μου περί τρομοκρατίας και ριζοσπαστικοποίησης έχουν φιλοξενηθεί σε ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά. Επίσης, αρκετές διδακτορικές διατριβές που καταπιάνονται με το Ισλάμ στην Ελλάδα έχουν παραθέσει την αρθρογραφία μου στις παραπομπές τους.  

Δηλώνω ιεροκήρυκας και ιεραπόστολος του Ισλάμ στην Ελληνική γλώσσα. Αυτός δηλαδή που κάνει Ντάουα (Ισλαμικό κάλεσμα). Δεν είμαι, δεν δηλώνω και δεν αποδέχομαι τους τίτλους: «λόγιος», «σέηχ», «άλιμ». Είμαι ένας απλός Μουσουλμάνος με ακτιβισμό στο πεδίο της εκπαίδευσης της πίστεως μου και στην προσπάθεια να βοηθήσω τα αδέλφια μου τους Μουσουλμάνους. Βασικός και κύριος σκοπός μου είναι η σύνδεση μας με τα έργα των Μουσουλμάνων λογίων (Ουλεμά) και οι συγκεκριμένες απαντήσεις σε κριτικές και πολεμικές κατά του Ισλάμ.

Όλη η δόξα ανήκει στον Αλλάχ, τον Μόνο Άξιο λατρείας και η ειρήνη – ευλογία να συνοδεύουν τον τελευταίο του Προφήτη, τον Μουχάμαντ صلى الله عليه و سلم

والحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وآله وصحبه

Αρέσει σε %d bloggers: