الحمد لله رب العالمين، وصلى الله وسلم على نبينا محمد وعلى آله وأصحابه أجمعين، أما بعد
Γίνεται συχνά λόγος για τις διαφορές μεταξύ των Σουννιτών και των Σιιτών, είτε σε ιστορικά είτε σε πολιτικά συμφραζόμενα. Πολλές από αυτές τις προσεγγίσεις, ακόμη και από ακαδημαϊκούς, παραλείπεται η πιο κρίσιμη και θεμελιώδης διάσταση αυτής της διαφοράς. Η κύρια διαφορά μεταξύ των Ορθόδοξων Μουσουλμάνων (Σουννιτών) και των Σιιτών δεν είναι πολιτική, είναι θεολογική και μεθοδολογική.
Η κομβική διαφορά των Ορθόδοξων Μουσουλμάνων (Σουννιτών) με τους Σιίτες είναι το κομμάτι της παράδοσης του Προφήτη (Σούννα) και η προσκόλληση στους μαθητές (Σαχάμπα) του Προφήτη صلى الله عليه وسلم. Ο Ορθόδοξος Μουσουλμάνος (Σουννίτης) ακολουθεί τις διδασκαλίες του Προφήτη και τις εφαρμόζει στη ζωή του όσο περισσότερο μπορεί. Κατανοεί την πίστη του Ισλάμ σύμφωνα με την κατανόηση και την επεξήγηση των μαθητών (Σαχάμπα) του Προφήτη.
Από την άλλη, η αίρεση του Σιιτισμού, η οποία αγγίζει τα επίπεδα της απιστίας (η περίπτωση των Ράφιντα) λόγω της θεοποίησης του ιερατείου της, δεν αποδέχεται αυτά ως πηγές της πίστεως, καθώς επιλέγει να εισάγει νεωτερισμούς βασισμένους σε φιλοσοφικά ρεύματα και απόψεις των αυτοχρησμένων «Ιμάμηδων» του ιερατείου τους.
Είναι σημαντικό να πούμε ότι οι Σιίτες δεν αποτελούν ένα ενιαίο και ομοιογενές σώμα, αλλά χωρίζονται σε πολλές κατηγορίες και διαφορετικές αιρέσεις, όπως επισημαίνει ο Σέηχ Ίμπν Μπάζ. Ανάμεσά τους υπάρχουν ομάδες που έχουν μεν πλάνη σε ζητήματα προτίμησης, όπως το να προτάσσουν τον Άλι έναντι άλλων συντρόφων (σαχάμπα), χωρίς όμως να φτάνουν σε ύβρεις ή σε λατρευτικές υπερβολές και των οποίων η απόκλιση θεωρείται περιορισμένη. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλες ομάδες που προχωρούν σε σοβαρότερες παρεκκλίσεις, όπως το να υβρίζουν συντρόφους (σαχάμπα) ή να υπερβάλλουν απέναντι στον Άλι και την οικογένεια του Προφήτη صلى الله عليه وسلم, . Υπάρχουν και εσωτεριστικές αιρετικές ομάδες, οι οποίες αποδίδουν θεϊκές ιδιότητες σε Ιμάμηδες, ζητούν βοήθεια από τους νεκρούς (αγίους) και αποδίδουν γνώση του αοράτου σε άλλους εκτός από τον Αλλάχ. Συνεπώς, η γενίκευση ότι όλοι οι Σιίτες είναι το ίδιο είναι λανθασμένη, καθώς διαφέρουν ως προς τις πεποιθήσεις και τον βαθμό της πλάνης τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές σύγχρονες ψευτο-προοδευτικές ομάδες, καθώς και πλήθος αιρέσεων, πηγάζουν από τη νοοτροπία και τη μεθοδολογία των Σιιτών, οι οποίοι δεν αποδέχονται ούτε επιθυμούν να ακολουθήσουν την προφητική παράδοση (Σούννα), ούτε να υιοθετήσουν την πρωτορθόδοξη κατανόηση του Ισλάμ όπως αυτή παραδόθηκε από τους Σαχάμπα. Ο βασικός και πρωταρχικός λόγος αυτής της άρνησης είναι η έχθρα και το μίσος τους προς τους Σαχάμπα, μια απέχθεια που έχει τις ρίζες της στις πολιτικές τους επιδιώξεις για το χαλιφάτο και τη διαδοχή.
Η λέξη «Σιίτης» σημαίνει «ακόλουθος», και συγκεκριμένα παρουσιάζονται ως οι «ακόλουθοι» της οικογένειας του Προφήτη صلى الله عليه وسلم. Όμως, με μια σοβαρή και έντιμη μελέτη, αποδεικνύεται ότι δεν σχετίζονται ούτε στο ελάχιστο με τον Οίκο του Προφήτη, αφού οι πράξεις του ίδιου του σαχάμπι Άλι ιμπν Άμπου Τάλιμπ του Ιμάμη που δήθεν ακολουθούν αντικρούουν τις πεποιθήσεις τους. Ο ευλογημένος Άλι ιμπν Άμπου Τάλιμπ αναγνώριζε τη θέση των Σαχάμπα και τηρούσε τη Σούννα του Προφήτη صلى الله عليه وسلم.
Συνεπώς, αυτοί που πραγματικά αξίζουν τον τίτλο των “Σιιτών”, με την έννοια των “ακολούθων” του Οίκου του Προφήτη, είναι οι Ορθόδοξοι Μουσουλμάνοι, οι Σουννίτες.
Η κατανόηση της βασικής αυτής διαφοράς δεν είναι ζήτημα μόνο ακαδημαϊκής μελέτης, είναι θεμελιώδης για όποιον θέλει να γνωρίσει το αυθεντικό παραδοσιακό ορθόδοξο Ισλάμ. Το Ισλάμ που θεμελιώθηκε από τον Προφήτη صلى الله عليه وسلم και μεταφέρθηκε στους ανθρώπους από τους Σαχάμπα του με ακρίβεια, ειλικρίνεια και πίστη. Όποιος απορρίπτει τη Σούννα και τους Σαχάμπα, δεν απορρίπτει απλώς μια ερμηνευτική προσέγγιση, απορρίπτει το ίδιο το Ισλάμ.
Αυτή είναι η ουσία που ξεχωρίζει όχι απλώς τους Σουννίτες από τους Σιίτες, αλλά γενικότερα τον δρόμο της Ισλαμικής Ορθοδοξίας (Άχλου Σούννα) από τον δρόμο της πλάνης και των αιρέσεων (Άχλ αλ Μπίνταα), έναν δρόμο γεμάτο νεωτερισμούς και προσθαφαιρέσεις.
Δείτε επίσης για περαιτέρω διευκρίνιση
Ιράν – Ισραήλ και η απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ: Τι διδάσκει η Ιστορία με τους Σιίτες