Η Αγάπη του Θεού στο Ισλάμ

Αναφορές από το Κοράνι και από τα λόγια του Προφήτη Μωάμεθ

 

 

Αχμαντ Ελντιν

 

 

Η Ισλαμική πίστη κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί από αδαείς και άσχετους περί Ισλαμικής θεολογίας ότι ο Θεός περιγράφεται σαν ένα Ον που δεν αγαπά, οργίζεται και τιμωρεί. Αν όμως έκαναν αυτοί οι επικριτές λίγο μελέτη στα λεγόμενα του Κορανίου, και διάβαζαν λίγο από τα διδάγματα του Προφήτη θα καταλάβαιναν ότι ο Θεός στο Ισλάμ περιγράφεται σαν την απόλυτη δικαιοσύνη με αγάπη προς τους ανθρώπους που εκτελούν τις εντολές του Δημιουργού τους, που με ευσπλαχνία τους συγχωρεί και παραβλέπει τα αμαρτήματα τους όταν Του το ζητάνε με καθαρή συνείδηση και μετάνοια. Θα διαβάσουμε μερικά χωρία που περιγράφουν την αγάπη του Θεού στο Ισλάμ, καθώς θα δούμε και μερικές αναφορές από τον Προφήτη Μωάμεθ στο θέμα αυτό.

 

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι ένα από τα επίθετα του Θεού στην Ισλαμική Θεολογία είναι «αυτός που αγαπά»(Al Wadud). Για να δούμε όμως μερικά χωρία του Κορανίου:

 

Και πόσοι από τους Προφήτες πολέμησαν για την πίστη και μαζί τους πολέμησαν και μεγάλες ομάδες από ευσεβείς ανθρώπους; Ποτέ ωστόσο δεν έχασαν το θάρρος τους, για τις δυστυχίες που συναντούσαν, για χάρη του ΑΛΛΑΧ, ούτε εξασθένησαν στην πίστη κι ούτε παραδόθηκαν. Κι ο ΑΛΛΑΧ αγαπά όσους υπομένουν.(Κοράνι 3:146)

 

Ω! Εσείς που πιστέψατε! Αν κανείς από σας αλλαξοπιστήσει (δεν θα βλάψει τους πιστούς), τότε ο ΑΛΛΑΧ θα δημιουργήσει ένα λαό που θα τους αγαπά και θα τον αγαπούν (Κοράνι 5:54)

 

που ξοδεύουν ελεύθερα, είτε όταν
ευημερούν, είτε όταν ατυχούν, και που
περιορίζουν το θυμό τους, και συγχωρούν
όλους τους ανθρώπους, γιατί ο ΑΛΛΑΧ
αγαπά τους αγαθοεργούς
,(Κοράνι 3:134)

 

Όχι. – Μάλλον όποιος είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του κι ενεργεί σωστά – τότε στ’ αλήθεια ο ΑΛΛΑΧ αγαπά  όσους συμπεριφέρονται σωστά (Κοράνι 3:76)

 

Πώς μπορεί να υπάρχει συνθήκη –μπροστά στον ΑΛΛΑΧ και τον Απόστολο Του – με τους ειδωλολάτρες! Εξαιρούνται εκείνοι που συνθηκολογήσατε μαζί τους δίπλα στο Απαράβατο Τέμενος. Όσο διάστημα εκείνοι είναι συνεπείς, τόσο διάστημα, να είστε κι εσείς. Γιατί ο ΑΛΛΑΧ αγαπά τους δίκαιους.(Κοράνι 9:7)

 

Ακούοντας στις ψευτιές δείχνουν άπληστοι για οτιδήποτε είναι απαγορευμένο. Αν έρθουν σε σένα, τότε δίκασε τις διαφορές τους ή αρνήσου να ανακατευθείς. Αν αρνηθείς δεν θα μπορέσουν να σε βλάψουν. Αν όμως τους δικάσεις, τότε δίκασε τους με δικαιοσύνη. Γιατί ο ΑΛΛΑΧ αγαπά τους δικαίους.(Κοράνι 5:42)

 

Προτιμότερο είναι να σταθείς για προσευχή σ’ ένα τέμενος που θεμελιώθηκε πάνω στην ευσέβεια, από την πρώτη ημέρα. Σ’ αυτό υπάρχουν άνδρες που αγαπούν να εξαγνιστούν. Κι ο ΑΛΛΑΧ αγαπά όσους εξαγνίζουν τον εαυτό τους.(Κοράνι 9:108)

Είναι με τον Οίκτο του ΑΛΛΑΧ, που τους αντιμετώπισες ευγενικά. Αν όμως ήσουν αυστηρός και σκληρόκαρδος, θ’ άδειαζαν τον τόπο γύρω σου. Να ξεπεράσεις τα σφάλματα τους και ζήτησε συγνώμη του ΑΛΛΑΧ γι’ αυτούς, και συμβούλεψε τους στις υποθέσεις της στιγμής. Κι όταν λοιπόν πάρεις την απόφαση, να εμπιστευθείς τον ΑΛΛΑΧ. Γιατί ο ΑΛΛΑΧ αγαπά όσους Τον εμπιστεύονται.(Κοράνι 3:159)

 

Δεν σας απαγορεύει ο ΑΛΛΑΧ να συμπεριφέρεστε με καλοσύνη και δίκαια μ’ αυτούς που δεν σας πολεμούν για την Πίστη (σας), κι ούτε σας βγάζουν από τα σπίτια σας. Γιατί ο ΑΛΛΑΧ αγαπά όσους συμπεριφέρονται δίκαια.(Κοράνι 60:8)

 

 

Είδαμε μερικά παραδείγματα από το Κοράνι τον λόγο του Θεού. Για να δούμε και μερικά παραδείγματα από τον Προφήτη Μωάμεθ:

 

Συλλογή Bukhari τόμος 8, Βιβλίο 74, αρ.273

 

Αναφέρεται ότι κάποιοι περαστικοί πολέμιοι βρίσαμε τον Προφήτη χυδαία. Η Γυναίκα του Προφήτη απάντησε με την ίδια χυδαιότητα όταν ο Προφήτης την διέκοψε και τις είπε «ηρέμισε γιατί ο Θεός αγαπά στον άνθρωπο την ευγένεια και την επιείκεια σε όλα τα θέματα.

 

Συλλογή Bukhari τόμος 9, Βιβλίο 93, αρ.577

 

Αναφέρεται ότι ο Προφήτης είπε ότι όταν ο Θεός αγαπήσει κάποιον τότε καλεί τον Γαβριήλ και του αναγγέλλει την αγάπη που έχει για τον πιστό Του. Ο Γαβριήλ με την σειρά του το ανακοινώνει στο βασίλειο των ουρανών και όλοι οι κάτοικοι αγαπούν τον πιστό, με αποτέλεσμα στην γη να είναι αγαπητός, σαν χάρη από τον Θεό.

 

Συλλογή Muslim Βιβλίο 032  αρ.6226

 

Όταν κάποιος πήγαινε επίσκεψη σε έναν. Ο Θεός του έστειλε έναν άγγελο στο δρόμο του ρωτώντας τον «που πας», ο άνδρας απάντησε «πάω να κάνω επίσκεψη στον συνάνθρωπο μου. Ο άγγελος τον ρώτησε « τη χάρη του έχεις κάνει» ( του αγόρασες κάτι, ένα δώρο) του λέει όχι δεν έχω τίποτα για να του δώσω εκτός από την αγάπη που τρέφω για αυτόν για χάρη του Θεού. Ο άγγελος του απάντησε «σε πληροφορώ λοιπόν εκ μέρους του Θεού ότι ο Θεός αγαπά αυτόν και οποιοδήποτε άλλον που αγαπά τον συνάνθρωπο του για χάρη Του.

 

Είναι λοιπόν παραπάνω από ξεκάθαρο ότι οι πηγές του Ισλάμ κάνουν αναφορά για την αγάπη του Θεού. Το Κοράνι και τα λόγια του Προφήτη είναι γεμάτο από τέτοιου είδους αναφορές. Στο άρθρο απλά δείξαμε μερικά δείγματα.

 

 

 

 Categories: ΙΣΛΑΜ

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

%d